757
Een overkapping bij je woning? 5 handige tips

Je kent dat wel: die heerlijke zomerdagen waarop de zon zo fel schijnt dat schaduw erg welkom is. Of van die dagen waarop je eigenlijk buiten kunt zitten, maar het net een beetje regent. Dan is een overkapping bij je woning erg welkom. Je kunt dan denken aan een veranda met overkapping, maar ook aan een terrasoverkapping. Waar moet je allemaal op letten wanneer je een overkapping wilt (laten) bouwen? Hieronder lees je 5 handige tips.

 

Bouwvergunning nodig?

Heb je eigenlijk een bouwvergunning nodig voor de overkapping die jij wilt bouwen? In principe mag je tot 4 meter achter je huis zonder vergunning bouwen. Bij een kavel van 100 vierkante meter is het zo dat je niet meer dan 50% mag bebouwen. Twijfel je of er in jouw geval zonder vergunning gebouwd mag worden? Of wordt jouw veranda of terrasoverkapping groter? Vraag het dan altijd even goed na bij de gemeente. Houd er ook rekening mee dat het aanvragen van een vergunning vaak wat tijd kost.

Bouwtekening

Wanneer je plannen definitief zijn, is het goed om een doordachte bouwtekening overkapping te maken. Hier kun je alle details in verwerken. Misschien wil je wel een buitenkeuken onder de overkapping of wil je wat extra ruimte voor de fietsen reserveren. Een doordacht plan omvat een stevige constructie waarin al jouw wensen verwerkt zijn. Een overkapping bij je woning kan multifunctioneel zijn. Denk dus aan alle details.

Bespaar nooit op het materiaal

Hoe aanlokkelijk het ook lijkt, bespaar nooit op het materiaal. Dit vormt de basis van de overkapping en dient weer en wind te doorstaan. Natuurlijk wil je een overkapping die vele jaren meegaat. Kies voor een stevige constructie, maar ook voor goed materiaal. De investering in kwalitatief hout betaalt zichzelf echt terug.

Besteed extra aandacht aan het dak

Een dak bij een overkapping moet mooi, maar functioneel zijn. Het is belangrijk dat je aan zaken denkt als afwatering. Als er straks veel regen gaat vallen, moet het dak daar tegen bestand zijn. Het meest logisch is om voor een aflopend dak te kiezen. Je kunt de afwatering beïnvloeden door voor betonrasters te kiezen waar gras of andere planten kunnen groeien.

Denk aan het onderhoud

Een overkapping bij je woning zorgt voor comfort, maar ook voor een waardeverhoging van je huis. Daarvoor moet deze echter wel goed onderhouden zijn. Als de overkapping eenmaal af is, ben je dus nog niet klaar. Kies daarom voor een constructie en materiaal wat makkelijk te onderhouden is. Alleen een duurzame overkapping zal de waarde van je woning verhogen.

GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png Nieuw: de gratis Wonenonline.nl woonstijlen styleguide. 27 pagina's woonstijlen, eigenschappen en handige shoptips zodat jij jouw favoriete woonstijl direct kunt toepassen in jouw interieur. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt de Styleguide binnen 15 minuten in je mailbox!

Ga jij voor een subtiele aanpassing of ga je voor een complete metamorfose?


Ja, stuur mij de gratis styleguide

Onze partners