734
De serre, de snelste oplossing voor extra woonruimte

Het wordt steeds populairder om een serre aan het huis te laten bouwen. Het is ook een snelle manier om meer woonruimte te creëren. Serres zijn er in diverse soorten, van eenvoudig tot schitterende klassieke modellen die je woning zonder meer extra allure geven. Serres worden meestal geleverd in kant-en-klaar-pakketten, zodat deze door een plaatselijke aannemer of een handige doe-het-zelver in elkaar kunnen worden gezet. Waar moet je nu aan denken als je een serre wilt aanbouwen?

1. De vorm die bij jouw huis past

Bij een strakke moderne woning hoort een vergelijkbare serre en dat geldt ook als je een klassieke woning wilt aanvullen. Maar er zijn nog vele andere opties. Tenzij je precies weet wat je wil, is het een goed idee om te overleggen met een expert. Deze kent de markt en kan je behoeden voor veel gemaakte fouten.

2. Materialen

Een serre bestaat voor een groot gedeelte uit doorzichtig materiaal. Dat zal voor de zijkanten gelaagd glas zijn. Vraag altijd naar het soort glas en de dikte ervan. Voor een serre is 4 mm het meest gebruikelijk. Om het dak extra sterk te maken, kan je polycarbonaat nemen. Dit is 250 keer sterker dan gewoon glas. Beide materialen zijn eenvoudig te onderhouden. Polycarbonaat krast sneller dan glas.

Voor de verbindingen zijn er ook meerdere opties. Hout (zacht of hard) geeft een mooie natuurlijke look, maar vraagt meer onderhoud. Zacht hout zal in ons klimaat een kortere levensduur hebben. Aluminium is licht, sterk, kan goed tegen warmte en roest niet. In combinatie met glas, geeft dit mooie strakke lijnen. Kunststof wordt steeds verder ontwikkeld. Het heeft ook voor een serre beslist voordelen omdat het sterk en licht is en weinig onderhoud vraagt. Het kan zowel in hout- als metaallook worden gebruikt of in een gewenste kleur.

3. De plaats van de serre

In de serre worden vaak ook veel planten geplaatst. Daarvoor is het prettig als deze in de ochtend en avond zon krijgen. Een serre die constant in de zon staat, wordt te warm op zomerdagen en daarvoor zijn maar weinig planten geschikt. Om de serre volledig tot het recht te laten komen, is het de bedoeling dat er uitzicht is op een mooi deel van de tuin. De plaats wordt verder nog bepaald door de ruimte die je beschikbaar hebt bij de woning.

4. Een grote variëteit in serres

Als je kiest voor een eenvoudige serre is deze in het algemeen alleen tijdens een deel van het jaar geschikt om te gebruiken. Indien je de ruimte de rest van het jaar vooral voor planten gebruikt, is dat wellicht geen probleem. Het is echter ook mogelijk om de serre te voorzien van verwarming en airconditioning. Daarmee krijg je een prachtige extra kamer die gedurende 12 maanden per jaar  een mooi uitzicht biedt op je tuin en waarmee je ook voor planten kan kiezen die in de koudere maanden binnen moet staan. Is een serre iets voor jou?

GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png Nieuw: de gratis Wonenonline.nl woonstijlen styleguide. 27 pagina's woonstijlen, eigenschappen en handige shoptips zodat jij jouw favoriete woonstijl direct kunt toepassen in jouw interieur. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt de Styleguide binnen 15 minuten in je mailbox!

Ga jij voor een subtiele aanpassing of ga je voor een complete metamorfose?


Ja, stuur mij de gratis styleguide

Onze partners