1168
5 slimme tips voor het verven van je overkapping of veranda

Je hebt een mooie overkapping of veranda geplaatst en je wilt hier zo lang mogelijk van genieten. Van belang is dan dat je deze eens in de zoveel tijd goed onderhoudt. Het verven van je veranda of overkapping is dan een goede optie. Het ziet er mooi uit, maar daarnaast beschermt het ook nog eens tegen weersinvloeden. Op die manier blijft jouw veranda langere tijd in goede staat. Maar, hoe pak je dit aan?

Bedenk het beoogde eindresultaat

Niets is zo leuk als het opdoen van inspiratie en dromen van het uiteindelijke eindresultaat. Zorg er wel voor dat wat je in gedachten hebt ook daadwerkelijk haalbaar is, zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan. Kijk goed welk product past bij het resultaat dat je voor ogen hebt. Ga na welk type product past bij het materiaal dat je hebt. Houd ook rekening met zonlicht: een veranda op het zuiden verkleurt eerder door de zon dan een veranda op het noorden en lichtinval doet ook veel voor de kleur. Extra tip: je kunt bij de (online) winkel vaak een kleurenkaart of -waaier aanvragen zodat je de beoogde kleur in het echt kunt zien.

veranda-schilderen.jpg

Kies de juiste producten

Kies je voor een dekkende lakverf die de ondergrond volledig bedekt of ga je voor een beits, waarbij de structuur van het hout zichtbaar blijft? Lakverf is over het algemeen minder geschikt voor hout van een veranda, omdat het een isolerend laagje op het hout legt. Hout nog kan uitzetten of krimpen en door dit laagje wordt het hout afgesloten en kan de verf uiteindelijk gaan bladderen. Beits is in dit geval een beter idee. Beits trekt namelijk in het hout, zo kan het hout blijven ‘ademen’. Wist je dat er ook dekkende beits bestaat zoals van Moose Farg? Zo kun je voor een leuk kleurtje gaan en heb je de vochtregulerende voordelen van beits!

Bereid je goed voor

Het is algemeen bekend: een goede voorbereiding is het halve werk, en dat is in dit geval niet anders. Het leukste gedeelte is natuurlijk het echte verven, maar we raden aan om toch eerst een goede voorbereiding te doen voor je aan de slag gaat. Voor de beste hechting van de verf zorg je voor een goede ondergrond. Verwijder eventuele verfresten, ontvet je hout en schuur het eventueel licht op. Het is even een klus, maar het doet veel voor het uiteindelijke resultaat. 

Kies de juiste dagen uit

Wanneer je de binnenkant van je veranda verft is dit minder van belang, maar wanneer je met de buitenkant aan de slag gaat is slim om het weerbericht in de gaten te houden. Verf heeft enige tijd nodig om te drogen en hier zijn de weersomstandigheden van op invloed. Zorg er dus voor dat je minimaal drie opeenvolgende droge dagen uitkiest met ten minste een buitentemperatuur van 15 graden, zodat jouw werk er niet meteen weer afspoelt.

Geniet!

Wanneer je deze tips meeneemt tijdens het verven van jouw overkapping, hoef je nog maar een ding te doen: het hele jaar door genieten van het eindresultaat.

GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png Nieuw: de gratis Wonenonline.nl woonstijlen styleguide. 27 pagina's woonstijlen, eigenschappen en handige shoptips zodat jij jouw favoriete woonstijl direct kunt toepassen in jouw interieur. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt de Styleguide binnen 15 minuten in je mailbox!

Ga jij voor een subtiele aanpassing of ga je voor een complete metamorfose?


Ja, stuur mij de gratis styleguide

Onze partners