6346
Kerstverlichting
Gepubliceerd: 26-07-2017

Halverwege december worden de kerstverlichting, kerstkransen, gouden slingers en andere toebehoren abrupt uit de kast getrokken. Na een paar dagen vol familie, eten, cadeautjes en kerstliedjes worden de decoratiestukken massaal weer in dozen gestopt en naar de kelder of zolder verbannen. Baal je ervan dat je favoriete versieringen en kerstverlichting pas volgend jaar weer gebruikt mogen worden? Kerstmannen en rendieren staan misschien een beetje gek buiten de feestmaand, maar er is helemaal geen reden om je kerstverlichting elf maanden lang te laten versloffen. Kerstversiering brengt sfeer in iedere ruimte, dus waarom zou je je favoriete stukken ook niet in de zomer kunnen gebruiken? 

Fleur je woonkamer op met kerstverlichting
Je kunt véél meer met kerstverlichting dan enkel je kerstboom aankleden. Kerstlampjes doen het ook goed als sfeermaker: zowel binnen- als buitenshuis is kerstverlichting een echte blikvanger, ook in de zomer. Je woonkamer decoreren hoeft dan ook niet moeilijk te zijn: je kunt al sfeer in je woonkamer brengen door simpelweg een snoer kerstverlichting aan de muur te hangen, bijvoorbeeld boven de bank of in een donker hoekje. Vind je een ‘leeg’ snoer lampjes een beetje te saai? In dat geval zou je met kleine wasknijpertjes kaartjes of polaroidfoto’s op kunnen hangen aan het snoer. Tevens kun je, indien je fotolijstjes of een andere decoratie aan de muur hebt, de lampjes hieromheen draperen. Als je nóg een stapje verder wil gaan, zou je door middel van ijzerdraad figuurtjes of letters kunnen vormen met het snoer. Dit vereist weinig inspanning doordat de kerstverlichting zo flexibel is. Als het snoer lang genoeg is zou je zelfs een woord of naam op de muur kunnen vormen!

Geef je slaapkamer een make-over
Voor een magische sfeer in je slaapkamer kun je specifieke kerstverlichting zoals een prikkabel met witte lampjes aan het plafond boven je bed ophangen. Je zult je voor het slapengaan onder een sterrenhemel wanen! Geen ladder binnen handbereik? Geen probleem: je kunt je kerstboomverlichting ook prima rondom het hoofdeinde van je bed draperen. Romantiek ten top! Je kunt kerstverlichting tevens gebruiken om de lampen in je kamer een wat speelser effect te geven, door het snoer losjes rondom de lamp te wikkelen. 

Maak je eigen (nacht)lampje met kerstverlichting
Je kunt makkelijk je eigen gepersonaliseerde (nacht)lampje creëren door een snoer kerstverlichting losjes op te vouwen en in een glazen (lege!) wijnfles, vaas of pot te plaatsen. Talloze variaties zijn mogelijk: je kunt verschillende kleuren combineren of het snoer kunnen verdelen over meerdere flessen, en deze naast elkaar zetten. Ook zou je in plaats van een fles of vaas kunnen kiezen voor een stolp, glas, of lege jampot: de mogelijkheden zijn eindeloos! Denk er wel aan om eventuele etiketten te verwijderen zodat de lampjes volledig tot hun recht kunnen komen. Het is tevens aan te raden om hiervoor kerstboomverlichting op batterij te gebruiken. Je hoeft je kunstwerkje dan niet per se naast een stopcontact te positioneren, en je hebt geen last van een loshangende kabel. 

kerstverlichting-in-de-zomer-002.png
Vergeet je tuin of balkon niet!
Een nadeel van het gebruik van kerstverlichting binnenshuis in de zomer is dat het insecten zal aantrekken. Kerstverlichting komt echter niet alleen van pas als je je interieur wilt decoreren – het is ook een makkelijke manier om sfeer te geven aan je tuin of balkon! Dit maakt kerstverlichting, al klinkt het nog zo raar, perfect voor de zomer wanneer we lange dagen buiten doorbrengen. 

Een snelle opknapbeurt
Kerstverlichting buiten kan voor het nodige licht en sfeer zorgen op een zwoele, warme zomeravond. De verlichting hoeft niet per se op de voorgrond te treden. Drapeer bijvoorbeeld een snoer over een muur, boom, plant of struik voor een gezellig, maar nonchalant en subtiel effect. Voor een knusse leeshoek kun je een aantal lichtslangen of snoeren kerstverlichting losjes rondom de stam van een boom wikkelen en er een paar stoelen met kussens neerzetten. Hang ook wat lichtjes aan de takken voor extra gezelligheid! Indien je een veranda hebt of een andere overkapping kun je kerstverlichting als een gordijn naar beneden hangen voor een romantisch effect. Kerstlampjes doen het ook goed rondom een zwembad, vuurplaats, hangmat of pergola. Indien je één kleur een beetje saai vindt, zou je meerdere kleuren kunnen combineren. 

Breng je balkon in de stemming
Helaas heeft niet iedereen het geluk te beschikken over een tuin. Gelukkig kan kerstdecoratie niet alleen gebruikt worden om een tuin gezellig te maken, maar is het ook uitermate geschikt om sfeer aan te brengen op een balkon. Dit hoeft niet veel tijd te kosten: drapeer bijvoorbeeld een lichtslang of prikkabel om de rand van je balkon heen, en klaar! Ook kun je de kerstverlichting gebruiken om een soort lantaarns te maken. Dit doe je door een aantal doorzichtige emmers te kopen. Rol een snoer met kerstlampjes op en plaats deze in de emmertjes. 

Geef je feestje nét dat beetje extra
Kerstverlichting kan nét dat ene beetje extra sfeer geven op een feestje of met een andere speciale gelegenheid. Ben je binnenkort gastheer of gastvrouw van een zomers etentje in de tuin? Zet de tafel dan onder een boom en drapeer een snoer kerstlampjes over een hoge tak, zodat de lampjes boven de tafel blijven zweven. Hang de lampjes echter niet te laag, zodat je gasten elkaar nog goed kunnen zien! Ook kun je de kerstverlichting van boom tot boom hangen of gebruiken om een donker pad in je tuin te verlichten. Zo is kerstverlichting niet alleen gezellig, maar ook nog eens praktisch! Combineer de snoeren met kerstlampjes met een slinger met kleine, kleurige (en eventueel zelfgemaakte) vlaggetjes voor een speels effect. 

Niet alleen kerstverlichting kan van pas komen!
Met de bovenstaande tips kun je je kerstverlichting op een makkelijke, snelle manier inpassen in je zomerdecoratie. Niet alle soorten kerstversiering zijn zó makkelijk door het hele jaar heen te gebruiken als verlichting, maar dat betekent niet dat je deze decoratiestukken van januari tot halverwege december in je opbergruimte moet laten versloffen! Pastelkleurige kerstballen kunnen bijvoorbeeld prima als versiering voor Pasen dienen. Je kunt ze bijvoorbeeld aan een paar paastakken hangen! Ook kun je kleine kerstballen wellicht gebruiken om een ingepakt cadeautje extra te versieren. Je kunt er ook voor kiezen om zélf een interieurstuk te maken met kerstballen. Dit doe je door een grote doorzichtige vaas of glazen kom te vullen met metallic kerstballen, in combinatie met ballen gemaakt van natuurlijke materialen zoals bijvoorbeeld hout of twijndraad.

Kleurencode
Indien je kerstversiering in de zomer wilt gebruiken, is het noodzakelijk goed op de kleuren te letten. Kleuren zoals rood, groen en goud schreeuwen kerstmis. Dit betekent echter niet dat je versiersels in deze kleuren niet kunt gebruiken! Zorg ervoor dat de decoratie niet meer met kerst geassocieerd wordt door rood, groen en goud niet samen te gebruiken. Je kunt bijvoorbeeld een rode kaars een nieuw leven inblazen door deze in de slaapkamer neer te zetten, zonder andere versiersels. Ook kun je kerstversiering combineren met kleuren die passen bij het huidige seizoen. Combineer bijvoorbeeld in de zomer donkergroene kaarsen met frisse Citrus kleuren en blauwtinten, en niemand zal in de gaten hebben dat de kaarsen eigenlijk uit de kerstcollectie komen! 

Vermijd de kerstman!
Het liefste wil je dat niemand doorheeft dat je je kerstverlichting een nieuw leven ingeblazen hebt. Dit effect bereik je door letterlijke interpretaties van het kerstfeest te vermijden. Denk bijvoorbeeld aan afbeeldingen van de kerstman, Rudolf het rendier, maretakken, kerstsokken, sneeuwmannen, kerstbomen … Deze versiersels kun je beter bewaren voor in december!

inspiratiebrochures1.png

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide