2729
Buitenverlichting: functioneel én gezellig. Alles over tuinverlichting
Gepubliceerd: 14-04-2021 Laatste update: 17-04-2022

Nu het buitenseizoen aanbreekt, is het tijd de tuin onder de loep te nemen. En zeker de tuinverlichting. Met goede verlichting is de tuin een verlengstuk van je woonkamer, een gezellige buitenkamer. Maar soms heb je functionele verlichting nodig, uit veiligheid of omdat je anders de weg naar de schuur niet kunt vinden. Welke soorten zijn er en wanneer kies je voor welk type?

De soorten

Voor je begint met het aanleggen van buitenverlichting is het slim om een lichtplan te maken. Waar wil je welke verlichting hebben? Er zijn nogal wat soorten;

  • Wandlampen
  • Grondspots
  • Lichtslangen
  • Vijververlichting
  • Solarverlichting
  • Lantaarns
  • etc.... 

Bij sommige lampen is de functie vrij duidelijk, neem de vijververlichting. Andere soorten kunnen meerdere functies hebben: een wandlamp kun je voor de gezelligheid ophangen, maar je kunt er ook een bewegingssensor in hebben, waardoor hij handig is voor inbraakpreventie en als veiligheidsverlichting dient.

inspiratiebrochures1.png

Hoe sluit je de lamp aan?

Heb je stroompunten of stopcontacten in de tuin, dan kun je lampen op elektriciteit (hoog- of laagspanning) aansluiten. Deze stroompunten kun je uiteraard ook aan laten leggen. Een milieuvriendelijke variant is verlichting op zonne-energie. Zodra de zon schijnt, wordt deze lamp opgeladen en ’s avonds heeft hij genoeg energie voor een gezellig sfeertje. Een stroompunt is bij deze variant niet nodig.

Functionele verlichting

Een functionele lamp hoeft geen gezellig licht te verspreiden. Als jouw nieuwe buitenverlichting een doel heeft in het kader van veiligheid, dan is een felle sensorlamp die ineens aanspringt bij beweging helemaal goed. Zo’n lamp werkt inbraakwerend en is daarom hartstikke functioneel. Deze lampen zorgen er ook voor dat je zelf zonder kleerscheuren de schuur bereikt. Ook handig als je nooit in het donker wilt zitten: een lamp met schemersensor die aanspringt zodra het begint te schemeren.

Voor de gezelligheid

Zoek je lampen die een bepaald deel van de tuin mooi uitlichten, denk dan aan accentverlichting. Maar als je met je vrienden aan het borrelen bent, wil je juist een lamp voor de sfeer. In een buitenkamer met een terrasoverkapping creëer je met een hanglamp of een tafellamp een huiskamersfeertje. Zoek je een sfeervolle manier om je tuinpad te verlichten? Plaats dan hier en daar langs het pad een sokkellamp, dit zijn verlichtte tuinpaaltjes die het pad van bovenaf verlichten. Ook grondspots zorgen voor een subtiele markerende verlichting.Tot slot het lichtsnoer: in de winter gebruik je dit als kerstverlichting maar ook in de zomer geeft zo’n snoer een feestelijke sfeer. 


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide