851
Tuintrends herfst 2015

Aangeharkt is leuk en aardig, maar je hebt er niet zoveel mee. Dus grijp je kans en geef in het najaar de natuurlijke gang van zaken de vrije hand. Dat biedt een ontspannen aanblik en laten we eerlijk zijn: harken heeft weinig zin als wind en weer toch vrij spel hebben.

 

Laat het vallen, laat het gaan
Wat je wilt, is op een ontspannen manier het najaar ingaan. In plaats van de groenbak te vullen, verwerk je de laatste mooie elementen van je zomertuin in een krans. De rest laat je lekker liggen. Door niet al te fanatiek op te ruimen, creëer je een overwinterparadijs voor kleine tuindieren. Bovendien is al dat blad een prima isolatielaag tegen vorst en vergaat het vanzelf waarmee het de bodem voedt. Goed beschouwd is het dus zelfs bijna zonde om het weg te harken.

Verweerd en verwilderd
Bij een lichtverwilderde tuinuitstraling horen planten met typische herfstkleuren zoals Leucothoe en Nandina. Die kleuren weer prachtig bij de bessen van bergthee en parelbes. Wil je nog wat extra kleur, dan laat je asters gewoon alle kanten opdeinen. Om het zo puur natuur mogelijk te houden, zet je robuuste wilgentenen als basis in. Daar kunnen mooie planten in, maar ook kruiden en sommige groenten zullen het nog prima doen. Zo kun je blijven plukken, tot aan het einde van de herfst.

Laat de boel de boel
Om de losse, verrassende vibe in je tuin aan te zetten, zijn tuincoulissen een prima manier om op natuurlijke wijze nieuwe structuren aan te brengen. Redelijk zelfvoorzienend en reuze eco is een groen dak dat ook weer voor meer natuur in je omgeving zorgt. Verder is het zaak om los te durven laten. Laat de klimop klimmen of kruipen, laat niet meer zo fraaie bessen lekker zitten voor de vogels en hou de eenvoud in ere. Hout, zink en aardewerk wordt alleen maar mooier als het een beetje mag verweren. Om toch het gevoel te hebben iets aan onderhoud te hebben gedaan, maak je bladcompost uit eigen tuin. Echt supersimpel, erewoord.

De kleuren
Hieronder vind je de meest voorkomende kleuren om deze trend in de tuin of op je balkon te creëren. Je vindt er het bruin, groen en grijs in terug dat bij het najaar hoort, maar ook wat paars en blauw, om diepte en spanning mee te creëren. Als je binnen deze kleurkaart tinten met elkaar combineert kan het eigenlijk niet misgaan. De kleuren zijn voorzien van een basis verfcodering waarin je de desbetreffende kleur bij elke verfspeciaalzaak kunt laten mengen.

 

GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png Nieuw: de gratis Wonenonline.nl woonstijlen styleguide. 27 pagina's woonstijlen, eigenschappen en handige shoptips zodat jij jouw favoriete woonstijl direct kunt toepassen in jouw interieur. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt de Styleguide binnen 15 minuten in je mailbox!

Ga jij voor een subtiele aanpassing of ga je voor een complete metamorfose?


Ja, stuur mij de gratis styleguide

GRATIS STYLEGUIDE

styleguide-cover1.png

27 pagina's woonstijlen, eigenschappen en handige shoptips zodat jij jouw favoriete woonstijl direct kunt toepassen in jouw interieur. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt de Styleguide binnen 15 minuten in je mailbox!

Ga jij voor een subtiele aanpassing of ga je voor een complete metamorfose?

Ja, stuur mij de gratis styleguide

Onze partners