2346
Tuintrends 2022 - De klimaatbestendige tuin
Gepubliceerd: 20-01-2022 Laatste update: 08-06-2023

Tuinbranche Nederland signaleert drie tuintrends voor 2022: Fresh Start, Bright and Breezy en Traditional Sentiment. Ze hebben gemeenschappelijk dat in de tuin volop aandacht is voor klimaatbestendigheid en biodiversiteit.  De trends dienen als inspiratie voor het ontwerpen van een nieuwe tuin of het aanpassen van een bestaande tuin.

Uit onderzoek blijkt dat tuinbezitters graag met hun tuin bijdragen aan een beter klimaat maar niet weten hoe. Daarom heeft Tuinbranche Nederland een zogenoemde Groen Klimaatplein ontwikkeld dat in diverse tuincentra in heel Nederland te zien is. Er worden slimme, eenvoudige ideeën en producten gepresenteerd die positieve effecten hebben op klimaatbestendigheid.

tuintrends-2022-02_kopiëren.jpg
Beeld: Maayke de Ridder, ontwerp Darren Hawkes Landscapes

Fresh Start

De tuintrend Fresh Start laat een helder ingedeelde tuin zien met veel wit. Die kleur symboliseert een frisse blik op de toekomst. Het ontwerp en de vormen van bijvoorbeeld meubels en accessoires zijn eenvoudig en strak. Binnen deze trend is ook veel ruimte voor (witte) bloemen en (groene) planten. Heldere kleuraccenten zoals paars versterken de uitstraling van wit. Daarnaast is er aandacht voor simpele, praktische oplossingen om efficiënt met de beschikbare vierkante meters in de tuin om te gaan. Denk bijvoorbeeld aan een plantenwand met verplaatsbare plantenbakken, verrijdbare potten of een zwevende ligstoel boven het groen. Fresh Start betekent ook het breken met oude patronen en een (nieuwe) start maken op gebied van duurzaamheid, klimaatoplossingen en biodiversiteit. Bijvoorbeeld door tegels (deels) te vervangen door gras of planten. Daarnaast zijn bijen, vlinders en andere bestuivers ook welkom in de tuin. Niet alleen door de nectarrijke beplanting, maar ook in een strak vormgegeven insectenhotel. Binnen de tuintrend Fresh Start wordt veel gebruik gemaakt van gerecyclede materialen.

tuintrends-2022-07_kopiëren.jpg
Beeld: Maayke de Ridder, Hampton Court Flower Show

Bright and Breezy
Kenmerkend voor de tuintrend Bright and Breezy is de kleurrijke en vrolijke uitstraling. Alsof je elke dag in de tuin vakantie kunt vieren of een feestje kunt geven. De kleurkaart bestaat uit krachtige pasteltinten afgewisseld met fellere accenten in alle vier seizoenen. In de tuin zijn verschillende hoekjes met elk een eigen functie. Een terrastafel om met familie en vrienden aan te borrelen, maar ook een plekje voor jezelf waar je even onbezorgd de boel de boel kunt laten. Een echte musthave is een hangmat om in alle rust een boek te lezen of een comfortabele stoel met uitzicht op de bonte bloemenborders. Die hebben een echte pluktuin uitstraling en zijn een walhalla voor vlinders en bijen. De tuin volgens de trend Bright and Breezy is niet strak en keurig aangeharkt. Verwildering en een beetje onkruid is geen probleem, zolang het maar niet de overhand neemt. Voor wie voor optimaal tuingemak gaat, kiest voor een robotgrasmaaier of een volautomatisch watergeefsysteem dat efficiënt met water omgaat. Door een deel van tegels te vervangen door gazon (of bloemenborders) wordt de tuin meer klimaatbestendig. Bij hevige neerslag is er dan minder snel wateroverlast omdat de regen rechtstreeks in de grond kan zakken. Ook een groen dak op bijvoorbeeld een schuur, carport of uitbouw levert een bijdrage aan het verminderen van wateroverlast. De zomerbloei is bovendien aantrekkelijk voor bestuivers.

tuintrends-2022-010_kopiëren.jpg
Beeld: Maayke de Ridder

Traditional Sentiment
De trend Traditional Sentiment geeft de tuin warmte en geborgenheid met een sfeer geïnspireerd op de jaren 50. De tuin heeft door het gebruik van donkere, geruststellende kleuren zoals paars en bruin een nostalgische uitstraling. Toch is de tuin eigentijds door de toevoeging van grijstinten. Het gevoel van geborgenheid kan versterkt worden door klimplanten langs een muur of schutting te laten groeien. De borders zijn met smaak en aandacht aangelegd. Bijzondere planten verdienen een bijzondere plek en bloeitijden zijn op elkaar afgestemd zodat er prachtige en warme combinaties ontstaan. Denk bijvoorbeeld aan dieppaarse sieruien (Alliums) die gelijktijdig bloeien met vingerhoedskruid (Digitalis). Geurende tuinrozen roepen een heerlijk, vertrouwd gevoel op. De bloemen hebben ook grote aantrekkingskracht op insecten. In de tuin volgens de trend Traditional Sentiment is tevens aandacht voor een moestuin. En dan eentje waar met zorg geselecteerde groenten of bijzondere fruitbomen worden geplant. Een moestuin kan een apart deel van de tuin vormen of gecombineerd worden met sierbeplanting.

Groen Klimaatplein
Bij diverse tuincentra in heel Nederland is een Groen Klimaatplein te vinden dat ontwikkeld is door Tuinbranche Nederland in samenwerking met gemeenten en waterschappen. Bezoekers vinden er slimme producten en volop inspiratie om de eigen tuin klimaatbestendig in te richten of aan te passen. Vaste onderdelen zijn: aanleg van groene daken, watermanagement in de tuin, verminderen van bestrating en biodiversiteit stimuleren. Meer informatie inclusief een overzicht van deelnemende tuincentra en subsidiemogelijkheden per gemeente is te vinden op www.groenklimaatplein.nl.


GRATIS MUST-HAVE SNOEIGIDS

snoeigidscover2.png
Ontvang nu gratis onze uitgebreide E-snoeigids. Leer de geheimen van perfect snoeien, ontdek essentiële technieken en houd je tuin het hele jaar door in topconditie.

Dit e-book staat boordevol tips voor elke tuinier, van beginner tot expert.

Vraag vandaag nog jouw gratis exemplaar aan en geniet van een gezonde, stralende tuin!

Ja, stuur mij de snoeigids