1439
Tuintrends
Gepubliceerd: 09-10-2012 Laatste update: 25-04-2017

Tuin en kleur zijn synoniem komende zomer. Zin in rustig en natuurlijk? Dan zijn niet alleen de planten groen. Ook tuinwanden en accessoires kleuren mee. Alles in zacht natuurlijke tintjes. Mooi met grijs en verschillende bruintinten bij elkaar. Saai? Geen zorgen, want trend in de tuin zijn ook blauw, fuchsia en knaloranje.

Weg met vliegvakanties naar verre oorden. Palmen groeien in onze serres en vakantie vieren we in de tuin. Niet bijeengepropt in een paar dagen tijd. Nee, in 2009 is het elke dag feest. s Avonds klaar met werken? Dan neergeploft op het eigen terras. En als het echt geen weer is dan wordt de woonkamer ons buitenhuis. Want de slimste hebben het ontdekt. Nu buitenmeubilair steeds meer lijkt op binnenmeubelen is dat vaak de betere keus. Meubels ontworpen als buitenstaander zijn namelijk vlekbestendig, kunnen tegen een stootje en laten water en limonade door zonder het vocht vast te houden. Extra voordeel is dat ze vergelijkbaar niet alleen praktischer maar vaak ook net iets voordeliger zijn.

Lekker languit is het credo van buiten genieten. Samen met lekker eten. Maar wie eenmaal meer in de tuin vertoeft krijgt ook zin om te tuinieren. En daarvoor zijn anno 2009 tal van handige gereedschappen ontwikkeld. Nooit meer trilhanden na het maaien of bij gebruik van de heggenschaar. Want niet wordt apparatuur steeds slimmer, ook handschoenen zijn tegenwoordig toegespitst op allerlei karweitjes.

Trend over de hele linie is eco-groen. Dat lijkt een beetje vreemd, omdat tuinen per definitie al biologisch zijn. Aandacht krijgen echter themas als waterbesparing bij het beregenen, materiaalgebruik van tuinwanden, vloeren en meubilair. Waar het materiaal niet natuurlijk is, dan toch milieusparend gemaakt. En niet zelden mensvriendelijk. Bovendien staat de technologische vooruitgang borg het minst mogelijke onderhoud in combinatie met optimaal gebruikersgemak.

Mensvriendelijk produceren
Rust en natuur dus. Dat geldt ook voor de beplanting, tuinwanden, speeltoestellen en bestrating. Waar mogelijk is natuurlijk hout in zicht. Echte materialen zijn weer in tel. Maar dat mag niet teveel tijd kosten, want waar vrije tijd en milieu met elkaar in strijd zijn, is tijdbesparing veelal de winnaar. Opvallend in aankoop is ook het feit dat

mensvriendelijkheid meespeelt. Waar op mensvriendelijke wijze wordt geproduceerd en de plaatselijke bevolking daar aantoonbaar baat bij heeft, mag het voor de consument anno 2009 wat extra kosten. Aandacht voor leefomstandigheden van de medemens bloeit op in de tuin.

Wapperende gordijnen
De trend waarbij grenzen tussen tuin en binnenleven vervaagt zet door. Het buitenleven wordt gekenmerkt door steeds meer textiel. Wapperende gordijnen, tentvormen, doekparasols en dikke comfortabele kussens leggen de tuingenieter in de watten. Andersom komt er een nieuwe trek op gang. Namelijk die van het tuinmeubel dat in de woonkamer en keuken wordt gezet. De meubels kunnen tegen een stootje, zijn waterbestendig en ten aanzien van vergelijkbare binnenmeubels vaak goedkoper. Zo wordt het buitenmeubel een geduchte concurrent voor de designbanken en dito stoelen.

Vurig koken
Algemene trend door alle sferen heen, is ook de hang naar buiten koken. Simpel in een enkele hangende mand boven het vuur, op een bol BBQ of juist uitgebreid in luxe betonnen buitenkeukens. En wie niet kookt kiest toch voor vuur. Open houtvuurtjes zijn favoriet en worden geflankeerd door grote lantaarns met dikke kaarsen, olielampen en grillig biogelvuur.

Marokko
Eenvoud, allure en milieubewustzijn vormen de peilers onder alle tuintrends. In sfeer zijn er drie hoofdgroepen te onderscheiden. Troef zijn de twee jaar geleden ingezette Arabische sferen met Marokko als toptrend, vogelkooien van draadwerk, opengewerkte lampen, veel kussens en voile witte doeken als zonbescherming en ter afscheiding zijn kenmerkend. De basiskleuren zijn zand, of wit en grijsblauw. Als accessoires fel kleurgebruik in groen, blauw, oranje en roze. Tuinterrassen zijn betegeld met mediterrane motieven, bij voorkeur zwart/wit maar ook veelkleurige patronen zijn mogelijk. Buiten koken kan op simpele open vuren of mediterrane Nieuw in deze trend zijn grove ruïneachtige muren als deco stukken in de tuin of als afscheiding. Ook grote potten met bloeiende planten passen in deze stijl. Bougainvilla, maar ook dadelpalmen, sinaasappelboompjes en immense cactussen. Als perkgoed doet munt het goed. Zo is de Marokkaanse tuin niet alleen heerlijk om in te vertoeven maar biedt deze bij een warme zomer ook nog heerlijk fruit.

Stoere stadse stijlen
Urban Life krijgt een stoer tintje. De sfeer van eerlijke industrie mengt zich met een luxe tuininrichting. De vormen zijn breed, laag en haast industrieel. Roestvrij staal en grijze kiezeltinten mengen zich met natuurlijk hout en grijsblauw natuursteen. In deze stijl brengen tegenstellingen de tuin tot leven. Glad gepolijst natuursteen staat naast, een wat harige uitvoering van biculair meubelen. Stalen frames, handmatig met draad omwonden dat precies lijkt op rotan. Oud ambachtwerk dat met nieuwe technologie nieuw leven krijgt ingeblazen. Natuurlijk zijn alle materialen milieusparend. Evenals duurzaam en makkelijk in onderhoud. Ook hier dikke wegzakkussens. Want de tijd van liggend luieren waait langzaam over, maar de vraag naar optimaal comfort blijft toenemen. En wie een ruime twee- of meerzitter aanschaft voor het buitenleven kan natuurlijk ook languit, als er even geen gasten zijn. Beplanting in deze sfeer is veelal riet- of bamboesoorten in verschillende grijs- en groentinten. Kiezels en gemaksmateriaal als houtsnippers bedekken de grond.

Helemaal nieuw en als gemaakt voor deze sfeer zijn wanden van kokosbasten, in bedwang gehouden in strakke stalen rasters. Extra voordeel van deze nieuwe muren is, dat deze geluiddempend is. In deze sfeer passen lampen op energiespaarsystemen, parasols en zonnedoeken volgens de jongste technologie ontwikkeld en andere technologische noviteiten, als een energiezuinige robot dweilmachine voor de optisch houten vloer.

Savoir vivre
De derde sfeer is drempelloos, gezellig en geënt op levenskunstenaars. Het is de tuin, waarin nostalgie uit omas tijd is gemengd met de wat rommelige sferen van het Franse platteland. Eten is er belangrijk. De buitenkeuken hoeft niet prestigieus te ogen, maar er ligt wel altijd iets op het rooster. En liefst uit eigen tuin. In deze sfeer is een stukje van de border ingericht als moestuin. Een eigen kasje of glazen plaat over het zaaigoed gaat harmonieus samen met houten speeltoestellen en overkapte eettafel. Zelf zaaien en oogsten is leuk, maar komt meestal uit kant-en-klaar concepten. De terrasvloer in deze sfeer bestaat uit: onregelmatig gevormde keien, smalle straatklinkertjes of grind. Blauw keramiek, grote potten met betonstructuur, gladde houten meubels en veel oma-wit voor kannen en serviesgoed geven de buitentuin een knus binnengevoel. In deze tuin worden oude stukken als een wringer voor de was, eiken regentonnen en bijvoorbeeld wasrekjes op verrassende wijze hergebruikt. Bijvoorbeeld als groeivorm waardoor de eens functionele stukken plots tot deco object worden. Bron : Trendpressonline, door Desiréé Anthonijsz


Wonenonline


GRATIS MUST-HAVE SNOEIGIDS

snoeigidscover2.png
Ontvang nu gratis onze uitgebreide E-snoeigids. Leer de geheimen van perfect snoeien, ontdek essentiële technieken en houd je tuin het hele jaar door in topconditie.

Dit e-book staat boordevol tips voor elke tuinier, van beginner tot expert.

Vraag vandaag nog jouw gratis exemplaar aan en geniet van een gezonde, stralende tuin!

Ja, stuur mij de snoeigids