1379
Tuintrends
Gepubliceerd: 01-01-2008 Laatste update: 25-04-2017

Kies je voor het boerderijgevoel van de Clear Folk Garden, het comfort van de Pure & Luxury Garden of de rust van de Unicoloured Garden? Maak kennis met de tuintrends.

Natuur en luxe ontmoeten elkaar in de nieuwe tuintrends. Dat betekent zelfgekweekte tomaten plukken, terwijl je een maaltijd bereidt in je buitenkeuken. Of genieten van het wuivende gras, terwijl je in het tuinhuis van je rosé nipt. Of kijken naar de vlinders, terwijl je in het buitenbad de stress van je af laat glijden. Het is maar net welke tuinstijl je kiest: Clear Folk Garden, Pure & Luxury Garden of Unicoloured Garden.

De tuintrends komen voort uit ontwikkelingen in de maatschappij. Na een periode van angst en harde tegenstellingen gloort er weer licht aan de horizon. Daardoor worden de contrasten minder scherp en gaan mensen op zoek naar verdieping, harmonie en rust. Bewustwording is een kenmerk van deze tijd. Dat blijkt bijvoorbeeld uit de bezorgdheid over het milieu. Daardoor neemt de behoefte aan natuur toe. Mensen willen veel groen om zich heen, maar wel in combinatie met luxe en comfort.

Daarnaast is gezondheid een ‘hot item’. Gezonde voeding is belangrijk, en er is ook veel aandacht voor harmonie van lichaam en geest. Dat zie je terug in de mini-moestuin met zelfgekweekte groente, maar ook in buitenbaden om in te ontspannen.

Ten slotte zoeken mensen eenvoud, want dat geeft rust. Dat zie je terug in producten met eenvoudige vormen, zonder franje. Ook de kleur wit is in opmars.

Welk tuintype ben jij?

Deze ontwikkelingen zijn vertaald naar drie tuintypen. Alle drie de tuintypen houden van de tuin, maar gaan er op een andere manier mee om. Het ‘gele’ tuintype ziet de tuin vooral als een gezellige leefruimte om met de kinderen in te vertoeven. Het ‘blauwgroene’ tuintype steekt meer tijd in het echte tuinieren. Hij is trots op zijn tuin; het is zijn visitekaartje. Ook het ‘blauwe’ tuintype houdt van tuinieren. Hij heeft veel belangstelling voor aparte planten en materialen en wil zich graag onderscheiden met een unieke designtuin.

Clear Folk Garden

Het ‘gele’ tuintype, dat houdt van gezelligheid, voelt zich thuis in de Clear Folk Garden. Deze tuin oogt fris en vrolijk. De sfeer is landelijk - op een eigentijdse manier. De plukplanten, zoals tomaten en paprika, geven het gevoel alsof je ‘buiten’ woont, maar dan met de luxe van een hottub en een buitenkeuken binnen handbereik. Kinderen hebben in deze tuin alle ruimte: ze kunnen ravotten op het grasveld rondom het speelhuis, maar mogen ook meehelpen bij het oogsten van mini-groenten, fruit en heerlijk geurende kruiden. De kleur wit als basis zorgt voor rust in deze tuin. Vrolijke folkloristische elementen in rood en blauw maken het ouderwets gezellig. Natuurlijke materialen in combinatie met kunststof geven de tuin een authentieke en toch eigentijdse uitstraling.

De planten in de Clear Folk Garden doen denken aan vroeger, zoals boerenhortensia, akelei en geurende planten, zoals kamperfoelie, sering en boerenjasmijn. Ook mogen planten die dieren (vlinders!) lokken niet ontbreken, want het natuurgevoel maakt deze tuin helemaal van nu.

Pure & Luxury Garden

Het ‘blauwgroene’ tuintype - de echte tuinier met een enigszins klassieke smaak - voelt zich meer aangesproken door de Pure & Luxury Garden. Deze tuin is een heerlijke plek om te ontspannen tussen het groen. Alsof je altijd op vakantie bent in een luxe resort. Op warme dagen zorgt de buitendouche – verscholen in het groen - voor verkoeling.

Natuurlijke kleuren, zoals honing, caramel en olijf, vormen de basis. Opvallend is het gebruik van goudtinten, die het gevoel van luxe versterken, zonder ordinair te worden. Ook de natuurlijke materialen in deze tuin hebben zonder uitzondering een luxe uitstraling, denk aan hardhout en natuursteen. Decoratie wordt subtiel toegepast in de vorm van florale patronen. Getekende bloemen en planten zoals die voorkomen in oude botanische boeken, vormen een inspiratiebron.

De Pure & Luxury Garden staat vol groene planten. Met hun grote bladeren geven ze de buitenruimte een weelderige uitstraling. Bloeiende planten met fijne, witte en zachtgele bloemetjes vormen daarmee een spannend contrast. Wuivende siergrassen en geurende rozen maken het luxe gevoel compleet.

Unicoloured Garden

De Unicoloured Garden is een tuin voor het statusgevoelige ‘blauwe’ tuintype. In deze tuin is overduidelijk gekozen voor één kleur: hardgeel (maar het had iedere andere kleur kunnen zijn). Dat maakt de uitstraling krachtig en helder. Zo wordt tegemoet gekomen aan de behoefte aan rust. Na een dag hard werken is het heerlijk thuiskomen in een Unicoloured Garden, compleet met hottub en buitenkeuken.

De kleur geel voert hier de boventoon, maar voor de grote oppervlakken kan worden gekozen voor grijs of groen om het totaalbeeld minder heftig te maken. De duidelijke vormgeving – strakke lijnen en herhaling van geometrische vormen – zorgen voor rust en harmonie. Daarbij passen eerlijke producten en materialen, zoals RVS, beton en aluminium. Frutsels ontbreken, want die zouden de rust en eenheid verstoren.

De planten zijn uitgekozen op kleur, bijvoorbeeld vaste planten met gele bloemen, maar ook geel- en groenbladige coniferen en heesters. Hun vorm is compact en de plantensoorten staan soort bij soort. Daardoor liggen de borders als krachtige kleurvlakken in de tuin.


Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide