Gepubliceerd: 20-09-2019 17:58
1727
Zo breng je dieren naar je tuin

Een bloeiende tuin vol vlinders en bijen. ´s Winters komen de koperwieken besjes snoepen van de hulst voor je raam. ´s Zomers geniet je van een wijntje in de zon met een zingend roodborstje boven je hoofd. Of misschien wil jij graag een tuin waarin egels en eekhoorns rondscharrelen? Met deze tips breng jij je tuin écht tot leven!

 

Vogels
Om vogels in de tuin te krijgen hoef je niet aan de rand van een park te wonen. Vogels hebben behoefte aan veiligheid, voedsel en vocht: dat kun jij ze geven! Plant enkele dichte bomen en struiken om vogels een veilige plek en aanvliegpunt te bieden. Kies je voor bomen en struiken die vruchten dragen, dan lok je ze ook met voedsel. Hulst, (sier)kers, appelboom, druif, lijsterbes en meidoorn zijn bijvoorbeeld aantrekkelijk voor vogels.

Geen ruimte in de tuin voor bomen? Mus, specht en mees houden erg van de pitten van een zonnebloem. Koperwiek en kramsvogel smullen van rozenbottels. En bloeiende bloemen lokken allerlei insecten waar vogels dol op zijn. Pluis en uitgebloeide bloemen leveren vervolgens nestmateriaal. Oh, en vergeet een vijvertje of waterschaal niet!

Vlinders
Je kunt veel tuinplanten kopen die vlinders naar je tuin lokken: lavendel, sneeuwbal, verbena, rode zonnehoed en natuurlijk de bekende vlinderstruik. Ook wilde bloemen zijn aantrekkelijk voor deze mooie fladderaars. Daarnaast hebben vlinders behoefte aan een beschutte plek. Een vlinderkast kan daarbij helpen.

Bijen en andere insecten
Bijen zijn onmisbaar in de natuur voor het bestuiven van bloemen en planten. Maar ze hebben het zwaar in ons land: help ze daarom met extra veel bloeiende planten in de tuin! Ook waardplanten zijn van belang: daarin zetten bijen eitjes af. Er zijn veel vaste en eenjarige planten om uit te kiezen: klaproos, ereprijs, leeuwenbekjes, grote kattenstaart, dropplant en de prachtige blauwe regen. Maar ook een kruidentuintje doet het goed met bloeiende salie, tijm, bieslook enoregano.

Lieveheersbeestjes
Wist je dat het lieveheersbeestje een natuurlijke bestrijder van bladluis is? Zowel de larven als de volwassen lieveheersbeestjes eten zich helemaal vol aan de luizen. Maak een hoekje met brandnetels: daar zijn ze gek op. Ook peen, meidoorn, linde, afrikaantjes en teunisbloem trekken lieveheersbeestjes aan.

Egels
Egels eten slakken, regenwormen, kakkerlakken en pissebedden. Handig voor een natuurlijk evenwicht in de tuin! Laat bladeren en takken in hoopjes in de borders liggen als broedplaats in de zomer en schuilplaats in de winter. Zorg bij vijvers voor een loopplankje zodat de egels niet verdrinken en maak egelpoortjes tussen tuinen.

Eekhoorn
Wil je graag eekhoorns in de tuin? Zorg dan voor voldoende grote bomen zoals eik, hazelaar en buik. Je kunt eekhoorns proberen te lokken met speciale voederhuisjes: gaaien en eksters kunnen het voedsel daar niet uit stelen. Ook met een goede nestkast op de juiste plaats en een kommetje water wordt jouw tuin aantrekkelijker voor eekhoorns.

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide