2126
Tuinhout
Gepubliceerd: 18-07-2017

Het is weer mooi weer en je gaat de tuin weer op orde maken. Je wilt lekker gaan klussen en nog even een extra loungebank maken en wellicht ook nog een opberghok voor je vuurkorfhout, maar die vlonder voor bij de Veranda moet het eerst afgemaakt worden. Welk hout kun je hier nu het beste voor wat gebruiken?

Lounge bank van steigerhout
Een lounge bank voor in de tuin kun je van verschillende soorten hout maken, maar demeest voorkomende houtsoort die hiervoor gebruikt wordt is steigerhout. Dit komt omdatsteigerhout duurzaam is en je ook nog kan behandelen met een eventuele white of greywash. Wat wel handig is om op te letten bij steigerhouten planken is dat je rechte plankenhebt. Deze kunnen soms nogal wat scheef zijn en dan is het soms wat lastig om mee teklussen en daar een goede bank mee te maken. Verder kun je ook het klussen nog watserieuzer oppakken en er bijvoorbeeld plantenbakken ofwel bijzettafels in de loungebankverwerken. Zo onderscheid je je wel ten opzichte van je buurman die een kant en klare steigerhouten bank heeft gekocht.

foto-loungebank-01.png

Opberghok voor het hout van de vuurkorf of openhaard
Je hebt een openhaard en je wilt het hout voor de openhaard of de vuurkorf droog opslaanin de tuin. Je kan dan een mooie haardhoutopslag bouwen met een afdak, zodat je het houtgoed en droog kan bewaren. Een houthok op maat is dan ideaal, zodat deze perfect in je tuin past. Hiervoor kun je verschillende houtsoorten gebruiken. De opberghokjes die je vaaktegen komt bij de grote doehetzelf zaken zijn van vurenhouten balken en planken. Dit is handig voor buiten en is makkelijk en snel bewerkbaar, dus zo in elkaar gezet. Ook kun je kiezen voor wat kwalitatiever hout, zoals Douglas hout. Dan ben je vaak wel iets duurder uit, maar gaat het allemaal net wat langer mee. Het opberghok krijgt daarnaast een net iets meer natuurlijke uitstraling.


foto-vurenhout-geschaafd.png

Vlonder materiaal?
Je hebt een veranda of terras en je wilt deze net nog even mooi afmaken met een vlonder.Wat voor vlonderdelen neem je hiervoor en wat voor soorten terrasbedekkingen zijn er eigenlijk? Er zijn heel veel verschillende soorten materialen waar je uit kan kiezen:

  •  Rubberen terrastegels
  •  Stenen terrastegels
  •  Kunststof terrasdelen
  •  Houten vlonderdelen
  •  Gras
  •  Kunstgras

Je kan bijvoorbeeld kiezen voor Douglas houten vlonderdelen , dit geeft een meer natuurlijkere uitstraling en past mooi bij de rest van je houten tuinmeubels. Voor de andere opties kun je ook kiezen, deze hebben vaak een praktische toepassing. Zo worden rubberen terrastegels vaker gekozen door gezinnen, zodat het meer ideaal is voor spelende kinderen. Kunststof terrasdelen wordt vaak gebruikt voor dakterrassen, omdat deze ook een natuurlijke uitstraling hebben alleen veel lichter zijn, zodat het dak niet te zwaar wordt belast. Het is dus maar net wat praktisch is voor jou.

Voorbeeld hoe douglas hout eruit ziet en wat je er mee kan doen:

Silva-Douglas-Locarno-Blokhut---Houtmarkt.png

De voorkeur van hout kun je in eerste instantie dus laten afhangen van de kwaliteit en de eigenschappen van de verschillende houtsoorten. Vervolgens is het een kwestie van smaak of je het hout nog wilt schilderen of dat het de natuurlijke look kan en mag behouden. We hopen je hier mee op weg geholpen te hebben. Succes met alle tuinklussen.

Wonenonline


GRATIS MUST-HAVE SNOEIGIDS

snoeigidscover2.png
Ontvang nu gratis onze uitgebreide E-snoeigids. Leer de geheimen van perfect snoeien, ontdek essentiële technieken en houd je tuin het hele jaar door in topconditie.

Dit e-book staat boordevol tips voor elke tuinier, van beginner tot expert.

Vraag vandaag nog jouw gratis exemplaar aan en geniet van een gezonde, stralende tuin!

Ja, stuur mij de snoeigids