1294
Tuintips voor gevorderden
Gepubliceerd: 27-01-2022

Het voorjaar staat weer voor de deur. En hoewel het nog kan sneeuwen in april, breekt de tijd alweer aan om bomen te planten. Bomen planten lijkt niet moeilijk, maar is dat ook zo? In dit artikel geven wij je meer informatie en tips over het succesvol planten van bomen.

Welke boom past het beste bij jou?

Je koopt een boom, graaft een gat, plaatst de boom in het gat, geeft hem nog een beetje water en groeien maar! Tot zover de korte versie.   

Maar… hoe bepaal je nou eigenlijk welke boom het beste bij jou past? Ga je voor een mooie loofboom zoals een Amberboom of heb je liever fruit uit eigen tuin? Dan is een pruimenboom echt iets voor jou! Daarnaast is het van belang dat je weet in welke grond de boom komt, wanneer je de boom moet planten en hoe diep het gat gegraven moet worden. 

Inpage_banner_Wonenonline_2023.png

Wanneer kun je het beste bomen planten? 

Van november tot en met april kun je bomen planten, zolang het niet stevig vriest. Dat is ook logisch, probeer maar eens een gat te graven in een bevroren ondergrond…   

TIP: Heb je een nieuw aangelegde tuin? Wacht dan minstens een jaar met het planten van bomen. De grond moet nog zakken en zich herstellen.

Waar kun je een goede boom kopen?? 

Het beste kun je je bomen kopen bij een goede kwekerij. Vergeet de aanbiedingen bij bekende discountwinkels, want er is altijd wel een goedkopere te vinden. Bovendien geldt voor bomen: goedkoop is meestal duurkoop!

Hoe moet je een boom planten?

Graaf het gat met een scherpe schop of spade en snijd eventuele graszoden af binnen de boomspiegel. Let hierbij op de volgende punten: 

  • Breedte: drie keer de breedte van de wortel of kluit.
  • Diepte: twee keer zo diep als de hoogte van de kluit. 

Plaats de boom in de grond en zorg dat de wortels net bedekt zijn met aarde. Als je goed kijkt, zie je tot waar de boom vroeger in de grond zat. Plant de boom vijf centimer hoger. Niet dieper, want de boom zakt nog nadat je hem geplant hebt.  

Duw de aarde goed aan door er bovenop te stampen, maar let hierbij op dat de wortels niet beschadigen. Werk het geheel verder af en vorm een kleine berm op de buitenrand van de boomspiegel. Je maakt een klein reservoir en zo hou je meer water binnen de wortelzone. 

TIP: Strooi geen houtsnippers rond de boom. Houtsnippers zijn onverteerd materiaal. Om te verteren, eisen ze zuurstof op uit de bodem. Dit kan nadelige gevolgen hebben voor een nieuw geplante boom. Voor oudere bomen vormen houtsnippers geen probleem meer.

Wonenonline


GRATIS MUST-HAVE SNOEIGIDS

snoeigidscover2.png
Ontvang nu gratis onze uitgebreide E-snoeigids. Leer de geheimen van perfect snoeien, ontdek essentiële technieken en houd je tuin het hele jaar door in topconditie.

Dit e-book staat boordevol tips voor elke tuinier, van beginner tot expert.

Vraag vandaag nog jouw gratis exemplaar aan en geniet van een gezonde, stralende tuin!

Ja, stuur mij de snoeigids