1734
Trend: upcycling in de tuin. Duurzame ideeën voor geranium.

Heb je een oude fiets, versleten autobanden, lege blikken of een oude soeppan? Geef ze een nieuw leven in de tuin. Beplant ze met geraniums en voilà: je geniet de hele zomer van je eigen creaties vol met bloemen.

Fietswiel
Is je oude fiets rijp voor de sloop? Gebruik de wielen eens als basis voor een ‘bloemenhemel’. Bevestig ‘m met touw aan een pergola of overkapping en hang er verschillende bloempotten met geranium aan. Eventueel geef je de oude fietswielen een likje verf dat matcht met de bloemenkleuren. Ideaal zijn hanggeraniums omdat die, de naam zegt het al, mooi met de bloemen naar beneden hangt. Zo ontstaat er een heus bloemetjesgordijn. Je kunt de fietswielen ook tegen een bestaande schutting of saaie muur bevestigen en de bloempotten met draad aan de spaken vastmaken. Heb je twee ‘gouden’ rechterhanden? Maak dan van een oude fiets en een houten plank een tuintafel waarop je lekker veel geraniums en andere zomerbloeiers kunt zetten. 

geraniums-autobanden-1.jpg

Autobanden
Ook een versleten (of lekke) autoband kan als basis dienen voor een opvallend verticaal tuintje. Hang ‘m op aan een hek of muur. Vervolgens kun je de band beplanten met bijvoorbeeld staande geraniums (Pelargonium zonale). Die zorgen voor een zomerse en weelderige uitstraling. Zorg voor een paar gaatjes in de onderkant van de band of gebruik een laagje hydrokorrels. Overtollig gietwater kan dan eenvoudig wegvloeien. 

Van autobanden kun je ook plantenbakken maken. Je hebt daarvoor een ronde bodem (van spaanplaat) nodig, een accuschroevendraaier en schroeven. En als je geen liefhebber bent van een zwarte autoband in de tuin, geef je ‘m een kleurtje.

Stap 1: Maak de banden eerst goed schoon zodat de verf goed blijf zitten. Als je kiest voor een lichte kleur zul je wellicht een aantal keren moet spuiten voordat het dekkend is.

Stap 2: Bevestig met schroeven een ronde spaanplaat aan de binnenzijde van de band.

Stap 3: Voor extra stevigheid schroef je een tweede spaanplaat vast aan de buitenkant.

Stap 4: Voordat je de band vult met potgrond, bekleed je de bodem met plastic folie en boor je wat gaten in de bodem zodat overtollig (giet)water kan wegvloeien. Vervolgens beplant je ‘m met geraniums. Eventueel combineer je met andere planten die ook houden van een zonnig plekje. Heb je de smaak te pakken? Maak dan meerdere minituintjes of stapel de banden op elkaar voor meer hoogte.

Eenvoudig ingewikkeld
Heb je oude potten of blikken? Omwikkel ze met touw. Zo krijg je een eigentijdse blikvanger waar je geraniums in kunt zetten. Behalve oude potten of blikken heb je dik touw nodig en een lijmpistool. Maak pot of blik goed schoon en breng aan de bovenzijde lijm aan met het lijmpistool. Vervolgens wikkel je het touw eromheen. Als de hele pot omwikkeld is, kun je het touw eventueel verven voor een persoonlijk touch.

geraniums-pan.jpg

Geranium in de pan
Met een stevig touw maak je van een oude soeppan een hanging basket voor geranium. Bind het touw vast aan de handgrepen en geef de pan eventueel een kleurtje (met waterbestendige verf). Afhankelijk hoe hoog je de pan hangt kies je de geraniums. Boven ooghoogte? Hanggeraniums zijn ideaal. Hangt de pan wat lager of zet je ‘m op tafel? Kies dan voor staande geraniums. Geef de bloemenpan wel een plekje met voldoende zonlicht. Als er geen gaten in de pan zitten, is het verstandig om niet te veel water te geven. Het overtollige water kan namelijk niet wegvloeien.

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png Nieuw: de gratis Wonenonline.nl woonstijlen styleguide. 27 pagina's woonstijlen, eigenschappen en handige shoptips zodat jij jouw favoriete woonstijl direct kunt toepassen in jouw interieur. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt de Styleguide binnen 15 minuten in je mailbox!

Ga jij voor een subtiele aanpassing of ga je voor een complete metamorfose?


Ja, stuur mij de gratis styleguide

Onze partners