1831
Schutting plaatsen? Bekijk eerste de grenzen van het kadaster
Gepubliceerd: 27-07-2020 Laatste update: 04-09-2020

Heb je plannen om een schutting te plaatsen? Het is bij het plaatsen van een schutting belangrijk om met een aantal aspecten rekening te houden. Bijvoorbeeld als er sprake is van het realiseren van een afscheiding tussen jouw tuin en die van de buren. Je mag de schutting bijvoorbeeld niet zomaar op de grond van de buren plaatsen. Je hebt dan toestemming van je buren nodig om de schutting te mogen plaatsen. In dat kader is het van belang te weten waar de erfgrens zich bevindt.

 

Erfgrens vaststellen

WIN-VLOERKLEED.png

Het is als eerste handig om de kadastrale kaart te bekijken, waarin de gegevens van erfgrenzen zijn vastgelegd. Je krijgt dan inzicht in de ligging van een perceel en in die van de omliggende percelen. De kadastrale grenzen staan daarbij vermeld. Het is heel eenvoudig om een kadastraal perceel op te zoeken. Dat is mogelijk door in te zoomen of door een plaatsnaam in te voeren. Wil je de schutting plaatsen op eigen grond dan heb je geen toestemming van je buren nodig. Dat is wel het geval als je de schutting exact op de erfgrens plaatst. Verder is het van belang om met de regels van het burenrecht rekening te houden.

Regels schutting op erfgrens plaatsen

Een van de regels in het burenrecht heeft betrekking op de hoogte van de erfafscheiding. De regels voorzien erin dat de schutting die je wilt plaatsen niet hoger mag zijn dan twee meter. Het is bovendien niet toegestaan om in de schutting een raam of opening te maken als er sprake is van een erfafscheiding met buren. Gemeenten hebben overigens de mogelijkheid om zelf regels op te stellen ten aanzien van erfafscheidingen. Daarom is het ook aan te raden om voordat je de schutting plaatst nagaat of er specifieke regels in jouw gemeente gelden.

Er gelden dus meerdere regels als het gaat om het plaatsen van een schutting op de erfgrens, zoals de toestemming van de buren. Het is aan te raden om deze toestemming beiden schriftelijk vast te leggen en te bekrachtigen met een handtekening. Komt de schutting op de erfgrens dan behoort het eigendom aan beiden toe. Dat leidt ertoe dat jij de helft van de kosten en onderhoud voor je rekening neemt en de buren de andere helft. Verder is het zo dat de maximale hoogte van twee meter niet van toepassing is als je een schutting voor je huis plaatst. In dat geval mag de hoogte maximaal maar een meter zijn.

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide