384
Nieuwe tuin aanleggen en inrichten: waar begin je mee?
Gepubliceerd: 07-09-2023 Laatste update: 16-09-2023

Wil je een nieuwe tuin aanleggen of de tuininrichting een complete make-over geven? Dan zijn er verschillende manieren om dit aan te pakken. Je kunt direct de hele tuin leeghalen en wel zien hoe het proces verloopt, maar het is beter om je goed voor te bereiden en een plan te maken. Hoe duidelijker de visie voor je nieuwe tuin, hoe mooier het resultaat vaak wordt. Met de tips uit dit artikel helpen we je graag een handje!

1. Doe online inspiratie op

Begin met het opdoen van tuininspiratie. Dit kan heel gemakkelijk online via Pinterest en diverse woonblogs. Sla de afbeeldingen die je aanspreken op en maak er later een moodboard van. Op deze manier krijg je een goede indruk van jouw wensen op het gebied van stijl, sfeer en materiaalgebruik.

2. Bezoek een inspiratietuin

Een moodboard of een mapje met online inspiratie helpt je al prima op weg. Om écht een goede indruk te krijgen van alle mogelijkheden, is het daarnaast slim om een inspiratietuin te bezoeken. Bijvoorbeeld een inspiratietuin van Tuinvisie in Eindhoven, Utrecht of Enter. Hier kun je door allerlei soorten tuinen wandelen, de verschillende sferen proeven en diverse materialen in het echt bekijken.

Inpage_banner_Wonenonline_2023.png

3. Denk na over de functie van je tuin

Wat wordt de belangrijkste functie van je nieuwe tuin? Moet het een tuin worden waar de kinderen uitgebreid kunnen spelen, wil je er kunnen dineren met een grote vriendengroep of moet er een knus zitje in komen om met z’n tweeën te relaxen? Het is belangrijk om de hoofdfunctie van de tuin helder te hebben, zodat je de inrichting er perfect op kunt aanpassen.

4. Bepaal jouw budget

Vergeet natuurlijk niet om alvast na te denken over jouw budget. Hoeveel geld wil je maximaal uitgeven? Is dit potje met geld alleen voor de aanleg van de nieuwe tuin of moet je er ook nieuwe tuinmeubelen van kopen? Zet alles duidelijk op een rijtje.

5. Werk een tuinontwerp uit

Probeer zelf een tuinontwerp uit te werken. Dit is een soort plattegrond waar je alle wensen op aangeeft. Van het formaat van je terras en de plek van je nieuwe plantenborder tot de verlichting in de tuin. Je kunt dit tuinontwerp op papier tekenen of online maken met behulp van een programma. Ook als je later een professionele hovenier inschakelt is het handig om jouw wensen alvast op (digitaal) papier te hebben. Zo krijg je ook direct een duidelijk beeld van alle benodigdheden.

Wonenonline


GRATIS MUST-HAVE SNOEIGIDS

snoeigidscover2.png
Ontvang nu gratis onze uitgebreide E-snoeigids. Leer de geheimen van perfect snoeien, ontdek essentiële technieken en houd je tuin het hele jaar door in topconditie.

Dit e-book staat boordevol tips voor elke tuinier, van beginner tot expert.

Vraag vandaag nog jouw gratis exemplaar aan en geniet van een gezonde, stralende tuin!

Ja, stuur mij de snoeigids