1456
Het ontwerpen van een tuin: waar dien je rekening mee te houden?
Gepubliceerd: 28-07-2020

Ben je uitgekeken op de huidige indeling van de tuin? Wil je de tuin wellicht van een klein gazon voorzien, nu er een kleine op komst is? In dit artikel lees je meer over de zaken waarmee je rekening dient te houden bij het ontwerpen van een tuin. Om het ontwerpen van een tuin makkelijker te maken kun je hier een tool voor downloaden. Het voordeel van zo’n tool ten opzichte van een pen en papier is het feit, dat je onderdelen in de tuin eenvoudig naar een andere plek kunt slepen. Zo hoef je niet steeds te gummen of opnieuw te beginnen! 

 

Start met het onderzoeken van de grenzen van je tuin

Wellicht ken je de televisieprogramma’s, waarin eindeloos gediscussieerd wordt over de erfgrens van twee stukken grond. Voorkom een dergelijke situatie, door voorafgaand aan het herindelen van de tuin naar de exacte grenzen te zoeken in kadasterdata. Er zijn verschillende websites waarop je informatie over de kadastrale grenzen van je perceel op kunt vragen. Zoek op de interactieve kaart naar jouw perceel, om te kijken tot waar je tuin officieel loopt. Houd er rekening mee, dat ook de helft van de brandgang aan de achterzijde van je tuin tot jouw perceel behoort. Dit stukje dien je af te trekken van de lengte van de tuin die bijvoorbeeld op een tekening van je perceel te vinden is. 

inspiratiebrochures1.png

Zet de wensen van je gezin op een rijtje

Nadat je de tuin op schaal hebt getekend, kun je starten met het indelen hiervan. Maak eerst een lijstje met de elementen die niet in de tuin mogen ontbreken. Denk aan een speelplek voor je kinderen, een moestuin voor je partner en een terras om van het mooie weer te kunnen genieten. Ook een pergola is tegenwoordig erg populair! Laat hier een klimop of bijvoorbeeld druivenrank tegenaan groeien. Het geeft een hele natuurlijke uitstraling aan je tuin. 

Combineer planten met verschillende bloeiperiodes

Om het hele jaar door van de tuin te kunnen genieten, is het verstandig om planten met verschillende bloeiperiodes te combineren. Zo staat er zowel in de lente, als ook in de zomer wat in bloei! Op internet kun je vaak meer informatie vinden over de periode waarin de verschillende plantensoorten in bloei staat. Evenals dat je hier meer leest over de bloeitijd hiervan. Sommige planten blijven maanden in bloei staan, terwijl je van anderen maar enkele weken kunt genieten.

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide