428
Een tuin met échte bomen… en nu?

Wat is het genieten van die prachtige appelboom in je tuin, met bloesem in het voorjaar en stevige appels in de herfst. Of misschien heb je een huis gekocht met in de tuin een mooie berk. Bomen in tuinen maken ons volgebouwde landje een stuk groener en gezonder. Maar… hoe zit het met snoeien? Verzorging? Stormen?

 

Een maatje te groot

Die eik in de hoek van de tuin doet het fantastisch, maar neemt inmiddels teveel licht weg. Tijd om te snoeien! Ga jij de boom in met een klimgordel? Vast niet, en dat is waarschijnlijk een wijs besluit. Want het snoeien van grote bomen vraagt om expertise. Enerzijds om veilig in de boom te klimmen en takken te verwijderen, of gebruik te maken van een hoogwerker. Anderzijds is kennis en ervaring nodig om de boom de juiste vorm te geven en gezond te houden.

Het nut van snoeien

Bomen laten snoeien kan om allerlei redenen; daarvoor hoeft je eik of berk nog niet het dak van je huis gepasseerd te zijn. Misschien neemt de boom een vreemde vorm aan of wil je groei in een specifieke vorm stimuleren: gecertificeerde boomwerkers kunnen daarbij helpen. Ook worden bomen nogal eens gesnoeid ter preventie van ongelukken. Een overhangende tak kan bij een storm afbreken en op de schuur van de buren vallen. En een grote boom vol in het blad ontwortelt gemakkelijker bij sterke wind; dan is het veilig om de boom een uit te dunnen te maken.

Boomverzorging

Een andere reden om bomen te laten snoeien is om de gezondheid te waarborgen. Onderhoudsnoei omvat bijvoorbeeld het verwijderen van dood hout, het snoeien van probleemtakken en het luchtiger maken van de boomkroon. Ook worden zogenaamde plakoksels verwijderd om het splijten van de stam te voorkomen. Tot slot wordt boomverzorging ingezet om de fruitopbrengst van een appel- of perenboom te vergroten: gezonde snoei bevordert de bloei en vruchtproductie!

Een boompje teveel…

Helaas is het soms ook nodig of gewenst om een boom uit de tuin te laten verwijderen. Kleine berkjes groeien uit tot twintig meter hoge joekels die een veiligheidsrisico vormen en al het licht wegnemen. Kleinere bomen kunnen gelukkig vaak verplaatst worden, al vereist dit enige expertise.

…of een boompje erbij!

Is de tuin zonder die grote berk nu wel erg kaal? Laat er dan een nieuw boompje voor in de plaats komen! Een sierappel- of kers wordt bijvoorbeeld niet hoger dan een meter of vijf. Laat de nieuwe boom goed verankeren door een boomverzorger om scheefgroei te voorkomen.

GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.pngNieuw: de gratis Wonenonline.nl woonstijlen styleguide. 27 pagina's woonstijlen, eigenschappen en handige shoptips zodat jij jouw favoriete woonstijl direct kunt toepassen in jouw interieur. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt de Styleguide binnen 15 minuten in je mailbox!

Ga jij voor een subtiele aanpassing of ga je voor een complete metamorfose?


Ja, stuur mij de gratis styleguide

GRATIS STYLEGUIDE

styleguide-cover1.png

27 pagina's woonstijlen, eigenschappen en handige shoptips zodat jij jouw favoriete woonstijl direct kunt toepassen in jouw interieur. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt de Styleguide binnen 15 minuten in je mailbox!

Ga jij voor een subtiele aanpassing of ga je voor een complete metamorfose?

Ja, stuur mij de gratis styleguide

Bestel jouw woonfavorieten bij onze partners