988
Belangrijke zaken om rekening mee te houden in je tuin
Gepubliceerd: 27-01-2022

Je streeft niet alleen naar een stijlvol ingerichte woning. Ook de indeling en het gebruik van kleur in de tuin is belangrijker geworden, nu we vaker thuis zijn. De tuin moet een plek zijn om samen met je partner te genieten van een goed glas wijn in de zon, een plek om samen met je kinderen te lunchen, enzovoort. Tijdens het thuiswerken wil je er een plek hebben om te genieten van een kop koffie in je pauze.

Bij het indelen en onderhouden van de tuin zijn er een aantal zaken om rekening mee te houden. Heb je bijvoorbeeld een pH-meter voor grond in huis? Het gebruik hiervan vertelt je meer over de kwaliteit van de aarde in je tuin. Mogelijk moet je de aarde aanpassen om planten en struiken beter te laten wortelen. 

Meet de pH-waarde van tuinaarde en water 
Het belang van een juiste pH-waarde wordt regelmatig onderschat. In de tuin moet de aarde een pH-waarde van tussen de 4.0 en 8.0 pH hebben. Dit voorkomt dat de aarde te zuur of juist helemaal niet zuur is. Met materialen als compost, kalk en turf is het mogelijk om de pH-waarde op basis van de uitkomst van een gedane meting aan te passen. Kijk vooraf goed welke pH-waarde planten nodig hebben. Sommige planten en struiken houden van een wat zuurdere grond. 

Kijk naar de pH-waarde in de vijver 
Veel huishoudens kiezen voor een vijver bij hun woning. Schaf in dat geval een pH-meter voor water aan. Net als planten en struiken, hebben ook vissen en waterplanten hun eisen. Het is belangrijk in de gaten te houden of de waterkwaliteit van voldoende niveau is, om deze vissen en planten niet te laten sterven. In de dierenwinkel kan men je er meer over vertellen. 

Denk na over de bloeitijd en -periode van planten 
Als de planten en struiken eenmaal gepoot zijn, wil je het hele jaar door van de tuin kunnen genieten. Let om deze reden goed op de periode waarin planten bloeien en de duur van hun bloeitijd. De Magnolia is een prachtige struik, maar deze staat vaak slechts twee weken per jaar in bloei. Een goed alternatief is de Viburnum Tinus, waar je het hele jaar plezier van hebt! Deze struik draagt zowel kleine besjes, als bloemen. Niet alleen in het voorjaar of de zomer, maar het hele jaar door. 

Wonenonline


GRATIS MUST-HAVE SNOEIGIDS

snoeigidscover2.png
Ontvang nu gratis onze uitgebreide E-snoeigids. Leer de geheimen van perfect snoeien, ontdek essentiële technieken en houd je tuin het hele jaar door in topconditie.

Dit e-book staat boordevol tips voor elke tuinier, van beginner tot expert.

Vraag vandaag nog jouw gratis exemplaar aan en geniet van een gezonde, stralende tuin!

Ja, stuur mij de snoeigids