1697
7 tips voor het inrichten van je dakterras
Gepubliceerd: 19-03-2020 Laatste update: 06-06-2022

Ben jij zo’n geluksvogel die een dakterras heeft? Dan zou het eeuwig zonde zijn om daar niet het allermeeste uit te halen. Zodra het lentezonnetje zich laat zien kun je er heerlijk zitten onder het genot van hapjes en drankjes. Met deze 7 tips maak je van jouw dakterras een fantastische plek.

  • Waar ga je jouw dakterras voor gebruiken?

Het belangrijkste is dat je allereerst goed bedenkt waar je je dakterras voor wilt gebruiken. Wil je er bijvoorbeeld loungen, zonnen, tafelen of sporten? Maak je liever plaats voor een grote tafel of een loungebank? Als je een groot dakterras hebt, hoef je minder harde keuzes te maken en kun je meerdere hoekjes met verschillende functies maken. Maar de meeste dakterrassen zijn doorgaans kleiner dan een tuin. Bedenk goed waar je prioriteiten liggen en maak eventueel gebruik van multifunctionele meubels. Tip: met een dakterras kun je natuurlijk oneindig de hoogte in, dus werk vooral zoveel mogelijk de lucht in. Hoe meer dingen je opstapelt of ophangt, hoe meer ruimte je hebt voor meubels. Ook voorkom je zo dat buren je gemakkelijk kunnen zien.

  • Creëer de mogelijkheid tot beschutting en schaduw

Het weer in Nederland is ontzettend wisselvallig. De ene dag zit je te zweten in 30 graden en dag erna kan het weer enorm winderig zijn. Houd daar rekening mee en zorg dat je dakterras op alles voorbereid is. Dus: de mogelijkheid tot schaduw bij zonnig weer met bijvoorbeeld een doek of parasol en voldoende beschutting tegen eventuele wind.

Inpage_banner_Wonenonline_2023.png

  • Laat je goed adviseren over de vloer

De vloer is heel bepalend voor de sfeer op je dakterras. Er is veel keuze: zo heb je hout, kunststof, verschillende soorten tegels en meer. Bedenk goed welke stijl je aan je dakterras wilt meegeven. Bovendien kan niet elke vloer kan op elk dak, dus laat je goed adviseren door een dakdekker. Zoek bijvoorbeeld naar dakdekker Utrecht voor een dakdekker in jouw plaats of regio. Een dakdekker leidt alles in goede banen en houdt in de gaten of je dak nog steeds goed beschermd is.

  • Voorzie je dakterras van planten en verzorg ze goed

Een dakterras is niet compleet zonder een aantal weelderige planten. Planten en bloemen zijn de sfeermakers op je dakterras en kunnen bovendien voor extra beschutting zorgen. Laat je wel goed informeren hoe je deze het beste kunt verzorgen, want je wilt natuurlijk dat je planten er goed uitzien en lang meegaan. Planten hebben het vaak zwaar op een dakterras, dus ga zoveel mogelijk voor soorten die geschikt zijn voor op een terras. Je kunt ook prima een gazon op je dakterras plaatsen, maar hier moet je dak wel bestand tegen zijn.

  • Vergeet accessoires niet

Woonaccessoires zijn écht niet alleen maar voor binnen. Voor een sfeervol dakterras zijn accessoires onmisbaar. Bovendien geef je er zo een persoonlijk tintje aan je terras. Sla lichtjes, kaarsjes en kussens in en zorg dat deze goed bij elkaar, de meubels en de rest van het dakterras passen. Zo krijg je het meest idyllische plaatje. Zeker als je niet zo tevreden bent over de vloer, kan een vloerkleed uitkomst bieden. Is jouw dakterras erg klein? Koop dan niet al te veel accessoires, anders kan het er al snel rommelig uitzien.

  • Kies je meubels bewust

Omdat een dakterras vaak in ieder geval deels open is, moet je ervoor zorgen dat jouw meubels wel tegen een buitje kunnen of dat je deze goed kunt afdekken. Je kunt accessoires opbergen in een kast, maar dit is geen optie voor je meubels. Vind je nieuwe meubels nogal een gat in je budget slaan? Dan kun je ook zelf aan de slag gaan met pallets, fruitkistjes en houten kratjes. Je kunt de meubels daarmee zo groot of klein maken als je wilt. 

  • Leuke extraatjes

Als je ruimte en budget over hebt, zijn er altijd wat leuke extraatjes die ervoor kunnen zorgen dat je graag op je dakterras vertoeft. Een barbecue of een koelkast bijvoorbeeld. Ook een terrasverwarmer kan een echte aanwinst zijn. Zo kun je ook in het najaar en de winter van je dakterras genieten. Ook in de zomer kan het nogal eens afkoelen ’s avonds en kan een terrasverwarmer allesbehalve kwaad. Of wat dacht je van een vuurkorf? Dat geeft gegarandeerd een knus sfeertje.

Wonenonline


GRATIS MUST-HAVE SNOEIGIDS

snoeigidscover2.png
Ontvang nu gratis onze uitgebreide E-snoeigids. Leer de geheimen van perfect snoeien, ontdek essentiële technieken en houd je tuin het hele jaar door in topconditie.

Dit e-book staat boordevol tips voor elke tuinier, van beginner tot expert.

Vraag vandaag nog jouw gratis exemplaar aan en geniet van een gezonde, stralende tuin!

Ja, stuur mij de snoeigids