1542
5 manieren voor extra schaduw in de tuin
Gepubliceerd: 18-08-2020

Extra schaduw in de tuin zorgt gedurende de zomermaanden voor extra verkoeling. Maar welke manieren zijn er en welke is het meest geschikt voor jouw tuin? Wij hebben vijf veelgebruikte methoden op een rijtje gezet zodat je gemakkelijk een keuze kunt maken.

 

1. Partytent

Heb je deze zomer nog een verjaardagspartijtje in de tuin gegeven? Laat je partytent dan gewoon staan. Partytenten zorgen namelijk niet alleen voor gezelligheid maar creëren ook de nodige schaduw tijdens zonovergote dagen. De kwaliteit en het uiterlijk van partytenten is tegenwoordig zo goed dat ze prima enkele maanden in de tuin kunnen blijven staan. Met enkele kleurrijke planten in de hoeken en lichtslingers in de stangen geeft het ‘s avonds een fraai aangezicht. Zorg wel dat je hem goed verankerd want met een windvlaag onder de partytent kan hij zomaar eens de lucht in gaan.

inspiratiebrochures1.png

Voordeel: veel schaduw + mogelijkheden om aan te kleden

Nadeel: vangt veel wind

2. Tarp/Schaduwdoek

Met een schaduwdoek, ook wel tarp genoemd, kun je werkelijk alle kanten op. Dat komt enerzijds omdat je hem overal mee naartoe kunt nemen. Zo misstaat hij naast de tuin niet op het strand of op een camping. Anderzijds kun je met een tarp alle kanten op omdat hij vier punten heeft waaraan je hem kunt bevestigen. Het grote voordeel daarvan is dat hij met de juiste hulpstukken in lastige hoeken kan worden opgehangen. Daardoor ben je iets flexibeler dan bijvoorbeeld een parasol of zonneluifel. Aangezien schaduwdoeken wind kunnen vangen is het belangrijk om ze strak af te spannen.

Voordeel: multifunctioneel + ideaal voor lastige hoeken

Nadeel: vangt veel wind

3. Plaats een zonneluifel

Een derde methode die je veel in tuinen ziet is de zonneluifel. Dat is een groot oprolbaar doek dat je tegen een gevel van het huis of tegen een schuur aan kunt monteren. Vaak heb je dan de keuze uit een elektrische of handmatige bediening. Zonneluifels zijn iets kostbaarder in de aanschaf maar als ze eenmaal hangen kunnen ze tientallen jaren mee.   

Voordeel: duurzame oplossing

Nadeel: kostbaar

4. Parasol

Naast de eerder genoemde mogelijkheden mag de parasol natuurlijk niet ontbreken in dit rijtje. Vroeger bestond een parasol uit een grote paal in het midden met daarboven een schaduwdoek. Tegenwoordig heb je allerlei soorten parasol waardoor er voor iedere tuin wel een geschikte variant tussen zit. Zo bestaan er inmiddels ook zwevende parasols waardoor je geen last meer hebt van een ongezellige paal in de tafel. Ook zijn er parasols speciaal voor op een balkon of die juist aan de muur kunnen worden bevestigd. Net als met de meeste schaduw scheppers is ook de parasol gevoelig voor wind.

Voordeel: veel variatie + snel op te zetten

Nadeel: vangt veel wind

5. Dakbomen

Tot slot bestaat er nog een natuurlijke variant voor schaduw in de tuin: dakbomen. Kenmerkend voor een dakboom is dat hij een bredere uitgroei heeft waardoor ze als een natuurlijk parasol kunnen worden gebruikt. In de meeste gevallen moet je de boom daar wel naar vormen. Ook heeft een dakboom tijd nodig om tot bloei te komen maar zodra ze je tuin van schaduw voorzien is er geen mooier aangezicht. Je kunt voor advies het beste naar een lokaal tuincentrum gaan. Dakbomen waar je dan naar kunt vragen zijn:

  • Druif (Vitis)
  • Amberboom (Liquidambar)
  • Blauweregen (Wisteria)
  • Liguster (Ligustrum)

Voordeel: meeste natuurlijke optie

Nadeel: heeft tijd nodig om schaduw te maken

Welke methode het beste aansluit bij jouw wensen hangt af van jouw tuin. Met de bovenstaande voor- en nadelen kun je in ieder geval een praktische keuze maken.

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide