2547
4x tips voor een natuurlijke afscheiding van je tuin

Een groot deel van de Nederlanders is er gek op: tuinieren. De afgelopen jaren is er een groei te zien in hoe wij in Nederland onze tuin indelen. Opvallend hierbij is dat steeds meer Nederlanders kiezen voor een groene tuin vol planten, bomen en andere natuurlijke elementen.

 

De betonnen tuin is (bijna) officieel verleden tijd. Ben je van de trends en op zoek naar een andere indeling van je tuin en/of ben je op zoek naar een natuurlijke manier om je tuin af te scheiden? Vandaag de dag zijn er aantal bijzondere manieren om je groene tuin nóg groener te maken. Een tuin vol natuur is immers niet compleet wanneer je nog over een betonnen schutting beschikt. Daarom hebben we in dit artikel enkele tips voor je verzameld waarmee de afscheiding van je tuin óók natuurlijk is.

Haagplanten als groene ‘schutting’

Hoe kun je beter je tuin op een natuurlijke manier afrasteren dan het plaatsen van haagplanten? Haagplanten zijn volledig groen - hierbij heb je geen extra schutting of muur nodig waartegen je de planten moet plaatsen. Kies voor haagplanten die al groot en vol zijn of laat ze groeien, wanneer je daar de mogelijkheid voor hebt en wanneer je buren dat ook prima vinden. Er zijn verschillende haagplanten waar je uit kunt kiezen. Een glansmispel is een veelgemaakte keuze onder Nederlanders, net als buxus, coniferen en de beukenhaag. Het voordeel van glansmispel is dat deze haagplant ook in de winter zijn blad behoudt, waardoor je er het hele jaar door van kunt genieten. Op die manier hoef je niet in de winter te zoeken naar een oplossing waarbij je buren niet in jouw tuin kijken en andersom. Bij het aanschaffen van haagplanten als natuurlijke schutting moet je er wel rekening mee houden dat dergelijke planten moeten worden gesnoeid. Neem hier de tijd voor of laat dit door een expert doen, zodat het geheel er netjes uit blijft zien.

Houten schutting met plantjes

Ben je toch op zoek naar een natuurlijke afscheiding die iets minder onderhoud nodig heeft dan haagplanten? Dan is een houten schutting wellicht iets voor jou. Een groot deel van de schuttingen wordt gemaakt van hout. Hout is een natuurlijk materiaal en biedt dus blanco al een mooie, groene toevoeging aan je tuin. Om het geheel iets op te fleuren en nog groener te maken, is het aan te raden om groene elementen toe te voegen. Wat dacht je bijvoorbeeld van klimop laten groeien tegen de schutting? Klimop past eigenlijk bij iedere tuin en geeft je tuin een echte groene upgrade. Een ander voordeel is dat je schutting vrij weinig onderhoud nodig heeft, ook wanneer je er klimop tegenaan laat groeien. Het mooist is natuurlijk wanneer je de complete schutting laat begroeien met deze plant, zodat je uiteindelijk een muur van klimop hebt. Liever iets minder planten? Hang in dat geval wat houten plantenbakken met leuke (hang)plantjes aan de schutting voor een natuurlijke look.

Afrastering met bamboe in je tuin

Je duurzame tuin nog duurzamer maken? Dat doe je met een mooie natuurlijke afrastering van bamboe. Bamboe is anno 2019/2020 absoluut een trendmateriaal. We halen bamboe net als rotan massaal in huis en gebruiken het in tuinmeubelen en decoratie. Daarom is een bamboemat in je tuin de perfecte manier om trend en natuur met elkaar te combineren. Je zult zien dat je tuin er direct van opknapt en dat het geheel er een stuk stijlvoller uitziet dan daarvoor. Extra tip: mocht je nou al een muurtje of een schutting in je tuin hebben staan, dan kun je alsnog een bamboemat ervoor plaatsen. Zo zit de afrastering van de bamboe alleen maar steviger, omdat je het geheel kunt vastmaken aan de muur of de schutting. Omdat een bamboemat ontzettend gemakkelijk te bevestigen is, is dit binnen no time gebeurd. Hiervoor hoef je dus zeker geen klusser te zijn.

Creatief met takken: maak een takkenril

Voor deze laatste tip is het handig als je een beetje creatief bent ingesteld. Wanneer je dol bent op een iets wildere tuin is het aan te raden om voor een takkenril als natuurlijke afscheiding te gaan. Het leuke hiervan is, is dat je zo’n afscheiding van takken zelf kunt maken. Hiervoor heb je een dosis creativiteit en een beetje geduld nodig, maar hoe leuk is het om je eigen natuurlijke schutting te maken? Verzamel heel veel takken en leg deze op een dubbele rij van dikkere takken of palen. Nu kan het vlechten beginnen! Het grote voordeel van een takkenril is dat het de meest natuurlijke manier is om je tuin af te scheiden van je buren. Beestjes, vogels en insecten houden ervan én je creëert een natuurlijke basis voor de rest van een groene tuin.

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png Nieuw: de gratis Wonenonline.nl woonstijlen styleguide. 27 pagina's woonstijlen, eigenschappen en handige shoptips zodat jij jouw favoriete woonstijl direct kunt toepassen in jouw interieur. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt de Styleguide binnen 15 minuten in je mailbox!

Ga jij voor een subtiele aanpassing of ga je voor een complete metamorfose?


Ja, stuur mij de gratis styleguide

Onze partners