1579
Steigerhouten meubelen
Gepubliceerd: 12-06-2015 Laatste update: 25-04-2017

Steigerhout is hip. Zowel voor binnen- als voor buitenmeubilair is het steeds vaker een geliefde keuze van steeds meer consumenten. De recente populariteit van gerecycleerd meubilair (zoals Fisherboat furniture) laat deze liefde bovendien enkel groeien.

Van steigerplank tot steigerhout
Dat die hype niet zonder reden is, bewijzen de vele voordelen die deze houtsoort biedt. Zo is het eerst en vooral erg duurzaam hout, dat een intensief gebruik toelaat. In oorsprong spreekt men van Noord-Scandinavisch vurenhout. Dat werd aanvankelijk vooral niet-geschaafd gebruikt, als zogenaamde steigerplank (d.i. de loopplank van een bouwstelling). De typische grijze kleur is in wezen een laag cementsluier of geeft het (door intensief gebruik) 'waas geworden' karakter van de plank aan. Het is uiteraard deze look die vandaag vaak in de meubelmakerij wordt gebruikt.

De ecologische oplossing
Naast duurzaam is deze houtsoort ook een milieuvriendelijk alternatief, met name voor de bekendere, exotische houtsoorten. Vurenhout wordt vandaag immers vooral gewonnen uit zogenaamde productiebossen, die na het rooien telkens opnieuw worden aangeplant. De primaire functie van dit hout is ook nog steeds de steigerplank, die dan in tweede instantie gerecycleerd wordt in een meubel. Zo krijgt een en hetzelfde stuk hout dus minstens twee levens.

Betaalbaar en gebruiksvriendelijk
Deze 'kringloop' zorgt er meteen ook voor dat steigerhout relatief betaalbaar blijft, zeker in vergelijking met zijn directe concurrenten. Voor deze prijs is het dan moeilijk een houtmateriaal te vinden dat meer mogelijkheden biedt of meer gebruiksvriendelijk is. Zo is vurenhout haast splintervrij en droogt het ook uitzonderlijk snel op. Kinderen kunnen deze meubels tegelijkertijd 100% op de proef stellen: dit hout geeft geen krimp.

Onderhoudsvrij
Een belangrijk facet van de gebruiksvriendelijkheid is tot slot het onderhoud, en ook hier scoort vurenhout prima. In principe is het zelfs mogelijk om dit hout onbeschermd bloot te stellen aan regen en wind. Zelfs in de winter is het niet nodig je buitenmeubels extra te beschermen. Integendeel: het hout zal zijn voordeel doen met deze blootstelling om zo een eigen karakter te verwerven. Toch zullen specialisten aanraden (en soms ook aanbieden) van je meubels te behandelen met vernis, lak, olie of beits. Dit zal de levensduur van je meubel uiteraard nog vergroten.


Wonenonline


GRATIS MUST-HAVE SNOEIGIDS

snoeigidscover2.png
Ontvang nu gratis onze uitgebreide E-snoeigids. Leer de geheimen van perfect snoeien, ontdek essentiële technieken en houd je tuin het hele jaar door in topconditie.

Dit e-book staat boordevol tips voor elke tuinier, van beginner tot expert.

Vraag vandaag nog jouw gratis exemplaar aan en geniet van een gezonde, stralende tuin!

Ja, stuur mij de snoeigids