1572
Herfstkleuren
Gepubliceerd: 05-09-2012 Laatste update: 21-11-2017

Buiten is het echt herfst geworden, de bladeren hebben prachtige kleuren gekregen en vallen van de bomen. Het wordt buiten kouder en sneller donker en de avonden langer. Heerlijk om overdag een boswandeling te maken en in de avond lekker warm met de lampen en/of kaarsen aan, binnen te genieten van de gezelligheid. 

De interieurtrend is "Haal de natuur in huis", en de herfstperiode is een prachtige inspiratiebron om het interieur van een kleurtje te voorzien. Het prachtige schouwspel van warme kleuren in de natuur nodigen je uit om met je interieur aan de slag te gaan. Bijvoorbeeld een muur in een prachtige herfstkleur te verven en/of een kleurende grandefoulard over de bank of fauteuil te draperen. Bijpassende kussenhoesjes en groepjes kaarsen zijn accessoires die het geheel afmaken, maar dit zijn tips die bij iedereen wel bekend zijn. 

Voor de mensen onder ons met groene vingers heb ik nog wat nieuwe tips. Bloemschikken met als thema herfst in de periode rondom Halloween. Als je aan Halloween denkt dan denk je ook aan pompoenen. Pompoenen zijn prachtige vruchten die je in combinatie met andere materialen zoals kleine siervruchtjes, bessen, takken, wilgentenen, herfstbloemen, gedroogde hortensia, lampionnetjes, namaakspinnen, heksen enz. kunt arrangeren tot prachtige herfstdecoratie. 

inspiratiebrochures1.png

Pompoen uithollen
Een uitgeholde pompoen is de basis voor een kleurige herfstdecoratie. 

Benodigdheden: Grote pompoen, mes, lepel, azijn en water. Werkwijze: Snijd het deksel van de pompoen. Begin eerst met het dekseltje leeg te schrapen met een lepel. Maak nu de pompoen leeg. Als alles er goed uit is even naspoelen met een beetje water met azijn hierdoor blijft de uitgeholde pompoen langer goed. Laat de pompoen goed uitdrogen. 

Doe een plastic zakje onderin de pompoen en daarin en deels bovenop een stukje oase. Steek de oase vol met bessen, herfstvruchten en kleine siervruchtjes. En je hebt een prachtig stukje herfst in huis. 

Ook leuk! Een grote en een kleine pompoen vast zetten op een stuk boomschors. De grote pompoen is opgevuld met de bloempjes van de Kalanchoë (kamerplant), blaadjes van de Cotinus en wat Asparagus. In de kleine pompoen zit Amarantus en enkele lampionnetjes. 

Pompoenen kweken
Pompoenen zijn er in vele verschillende soorten en maten, en worden zowel om de eetbaarheid als om de sierwaarde gekweekt. Als je de ruimte hebt, is het heel leuk om pompoenen te kweken. De planten vormen in de nazomer decoratieve, soms enorme vruchten die in de herfst voor een kleurrijk tafereel in de tuin zorgen. En sommige soorten zijn nog eens heel lekker om te eten ook! Plant ze op anderhalf bij anderhalve meter. In deze fase kunnen de planten slecht tegen beschadigingen. Hou slakken uit de buurt ze zijn verzot op kleine pompoenplantjes. De planten goed bewateren "dagelijks een beetje ". Doe dat in de ochtend, zonder loof te bevochtigen. Slakken zijn nachtdieren die op vocht afkomen. Bij begieting in de ochtend is de kans dus kleiner dat slakken de bladeren van je pompoen aanvreten. Het is verstandig om heuveltjes aarde om de planten heen te maken, zodat het water niet naar andere planten toe loopt. 

De eerste pompoenen zijn tegen september rijp. De vrucht is rijp wanneer deze zwaarder is dan hij lijkt te zijn, bovendien klinkt een rijpe vrucht hol. Voor de eerste herfstnachtvorst moeten de vruchten worden geoogst. Lichte vorst kan al fataal zijn. Een vrucht is rijp wanneer op de vruchtstengel overlangs strepen verschijnen, een soort rimpels die we het best kunnen vergelijken met een kurklaagje. Als je de pompoen gaat oogsten laat dan altijd een steeltje van een centimeter of vier aan de pompoen zitten en laat de steeltjes op een droge plek indrogen (dit bereik je na zon dag of tien). Doe je dit niet, dan begint al snel een rottingsproces. Pompoenen moeten voorzichtig geoogst worden zonder ze te beschadigen om ook rotting tijdens de bewaartijd te voorkomen. Als je pompoenen in een ruimte met een temperatuur van om en bij de 12 graden Celsius bewaart, zijn de vruchten enkele maanden houdbaar.

Herfstdecoraties zijn niet alleen voor je interieur, want vergeet ook je exterieur niet te decoreren, en je zult zien dat hierdoor ook in de herfsttijd binnen en buiten samen een geheel vormen.

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide