1059
Tuin in de herfst
Gepubliceerd: 09-10-2012 Laatste update: 16-11-2017

De herfst is echt de tijd om gezellige sfeerplekjes te creëren in een hoekje op het balkon of terras. Vul eens een paar potten met besdragende struikjes, die ook s winters nog voor veel kleur zorgen. Kies vlak voor struikjes die tegen de vorst kunnen, zoals Gaultheria. De bergthee, Gaultheria procumbens bloeit s zomers, maar is vooral populair vanwege de mooie, dieprode bessen in de herfst en winter én het wintergroene blad, dat vanaf de herfst naar purperbruin verkleurt. Bij het wrijven van het blad komt er een aangename geur vrij. De aromatische olie werd wel gebruikt als massageolie.

Een nieuwe naam
Een andere verrassende Gaultheria is de parelbes: Gaultheria mucronata. De parelbes heeft puntiger blaadjes, maar eveneens mooie bessen in rood, roze of wit. Wie denkt dat de parelbes eigenlijk Pernettya heet, heeft gelijk. Niet zo lang geleden heeft het struikje een andere naam gekregen. Nadat wetenschappers het struikje nog eens goed hadden bekeken, bleken de overeenkomsten met Gaultheria zo groot, dat ze de naam van het geslacht maar veranderd hebben in Gaultheria.

Goede potgrond
Gaultheria hoort bij de heidefamilie en houdt van zure grond. Plant de struikjes daarom in goede potgrond. Kijk uit met vorst. Planten in potten zijn altijd kwetsbaarder, ook al zijn Gaultherias op zich goed winterhard. Isoleer de pot van binnen met noppenfolie. Zorg daarbij wel dat de drainaqegaten onder in de pot open blijven. Vergeet niet de planten s winters water bij droog, niet-vriezend weer water te geven.

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide