1169
Houd van hout, ga voor duurzaamheid!

Hout, zonder twijfel het oudste en meest gebruikte materiaal waar het gaat om het bouwen van gebouwen, huizen, kantoren etc. Al zo oud als de weg naar Rome en het blijft nog steeds één van de meest gebruikte producten. Kortom, mensen houden van hout.

Nu weten we allemaal dat het járen kost voordat een boompje gegroeid is tot een volwaardige boom. Pas dan is hij geschikt om ook echt hout te leveren als bouwmateriaal.

Maar daarnaast wil je natuurlijk ook niet alle bomen kappen, we hebben ze simpelweg gewoon nodig. Ze geven ons letterlijk zuurstof. En al die heerlijke boswandelingen? Ook die doen we liever niet op een kale, leeg gekapte hei. Daarom hebben wij ons verdiept in de verduurzaming van hout. Lees onze tips!

Check de klasse!

Voordat je overgaat tot het maken van een schutting, uitbouw of aanschaf van houten kozijnen raden wij je aan te checken welk hout wijs is om te gebruiken. Wij gebruiken daarvoor vaak het overzicht van verschillende duurzaamheidsklassen van hout, hier kun je per houtsoort zien hoe lang ze meegaan. Per project kun je dus bepalen welke soort je nodig hebt. Dat snijdt hout, vind je niet?

Zo is het bijkozijnen bijvoorbeeld belangrijk dat ze lang meegaan. Kies dan dus voor een houtsoort uit klasse 1, deze gaan 25 jaar of nog langer mee. Deze houtsoorten zijn bij aanschaf wellicht iets duurder, maar je weet wel zeker; Je hoeft de komende jaren niet weer.

Enge beestjes, schimmels, bacteriën..

Daarnaast is het van invloed welke gevaren je moet vrezen die effect gaan hebben op jouw hout. In Nederland leven wij in het perfecte klimaat voor schimmels en bacteriën. Insecten heb je minder voor te vrezen. Kies de houtsoorten die hier tegen kunnen en vermijd de kwetsbare soorten.

Kloddertje hier…

Daarnaast is onbehandeld hout ontzettend kwetsbaar, het is als het ware naakt hout. Daarom raden wij je aan om dit altijd te voorzien van een beschermingslaagje. Maar ook hierbij geldt dat de ene laag de ander niet is. Om het duurzaamheidsgehalte hoog te houden en het milieu te sparen gebruiken wij graag de houtverf van Moose Färg.

Deze Zweedse verf is helemaal gemaakt vanuit natuurlijke producten maar biedt tóch ultieme bescherming. Het natuurlijke effect wat de verf geeft vinden wij daarnaast prachtig.

Toch een kleurtje? Ook dat is gewoon mogelijk, wij vinden de Scandinavische vibe qua kleurenécht een aanrader om in huis te halen. En nog een voordeel; Door het gebruik van natuurlijke producten geeft de verf ook geen chemische lucht achteraf.

Geniet jarenlang van het resultaat

Kortom, bedenk wat je wilt gaan maken en check welk hout daarvoor geschikt is. Kijk vervolgens wat de bedreigingen gaan zijn qua schimmels en insecten.  Pak vervolgens de kwast en kies voor een milieuvriendelijk beschermlaagje voor jouw houtsoort. Wanneer je deze volgorde volgt kun jij jarenlang van het resultaat genieten en wordt de natuur er ook nog blij van!

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide