1169
Zo kies je een geschikte grasmaaier uit
Gepubliceerd: 12-02-2022

De lente komt er weer aan en dat betekent dat het gras binnenkort weer gemaaid moet worden. Grasmaaiers zijn er echter in alle soorten en maten en een nieuwe grasmaaier uitzoeken is daarom helemaal niet zo makkelijk. Om je op weg te helpen, vertellen we je in dit artikel precies waar je op moet letten en welke vragen je moet stellen om uiteindelijk bij een passende grasmaaier uit te komen.

Algemene eigenschappen van grasmaaiers

Er zijn een aantal algemene eigenschappen die bepalen of een grasmaaier geschikt is voor jouw gazon. Een brede grasmaaier zorgt er bijvoorbeeld voor dat je sneller een groot stuk gras kunt maaien. Brede grasmaaiers zijn echter ook minder wendbaar en kunnen minder goed uit de voeten met een hobbelig gazon. Daarnaast is ook het vermogen (bij elektrische Grasmaaiers of grasmaaiers op benzine) een belangrijk gegeven. Hoe sterker de grasmaaier, hoe makkelijker deze door hoog gras heen kan maaien.

WIN-VLOERKLEED.png

Andere eigenschappen die van pas kunnen komen zijn een opvangbak voor het gemaaide gras en of de grasmaaier buiten zijn wielen maait. Met de opvangbak voorkom je dat er gemaaid gras op het gazon blijft liggen en hoef je niet iedere keer met een hark aan de slag na het maaien. Grasmaaiers die buiten hun wielen maaien zijn daarnaast geschikt om strak langs de kanten van het gazon te maaien. Dit scheelt een hoop werk met de grasschaar of kantenmaaier.

Extra opties

Sommige grasmaaiers zijn daarnaast voorzien van een mulch-functie en/of een aansluiting voor de tuinslang. Mulchen houdt in dat de grasmaaier het gemaaide gras fijn maakt, zodat dit op het gazon kan blijven liggen als voedingsstof voor het gras. Dit scheelt weer opruimwerk. De optionele aansluiting voor de tuinslang kan gebruikt worden om de grasmaaier na afloop gemakkelijk mee schoon te spoelen. Als er namelijk grasresten aan het mes van de machine blijven kleven, dan kan dit na verloop van tijd leiden tot een sterk verminderde maaicapaciteit.

Specifieke overwegingen voor benzinemaaiers

Ga jij een grasmaaier op benzine kopen? Let dan goed op welke benzine er in de machine moet en hoe groot de brandstoftank is. Daarnaast kan het handig zijn om een grasmaaier met elektrische starter aan te schaffen, omdat dit een stuk makkelijker start dan met een trekkoord. Tot slot is het goed om te weten dat er zelftrekkende benzinemaaiers op de markt zijn. Hierbij trekt de grasmaaier zichzelf voort, waardoor je een stuk minder hard hoeft te duwen.

Specifieke overwegingen voor accu grasmaaiers

Ga jij een grasmaaier op accu kopen? Zorg er dan voor dat je hiervoor ook de juiste accu hebt. Het voordeel van een grasmaaier op accu ten opzichte van een grasmaaier met snoer is dat je veel meer vrijheid hebt, je bent namelijk niet afhankelijk van de lengte van het snoer en je kunt niet per ongeluk over het snoer rijden en deze dus doormidden snijden. Het voordeel ten opzichte van een benzine grasmaaier is dat je geen brandstof nodig bent en het beter is voor het milieu. Nadeel is dat het bereik van een accu grasmaaier minder is dan een benzine maaier.

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide