1166
De bewatering van prachtige, Nederlandse tuinen

Een tuin is de trots voor veel Nederlanders die gelukkig genoeg zijn om deze te bezitten. Het is namelijk niet vanzelfsprekend dat men beschikt over een tuin. Voor deze geluksvogels is het daarom geen gek idee om een tuin goed te onderhouden. Een goed onderhouden tuin heeft een positief effect op de gehele uitstraling van een woning. Dit bevorderd het leef-plezier van de desbetreffende bewoners enorm. Nu zijn er verschillende manier om een tuin te onderhouden, wanneer het gaat om der verzorging van bloemen/planten is water onmisbaar. Water is nodig om de deze natuurverschijnselen te laten groeien en gezond te houden. Helemaal op de warmere dagen is een juiste bewatering ontzettend belangrijk. Maar hoe kan dit nou het best worden gedaan, en wat gebeurt er met de tuin als je op vakantie bent. Dit artikel zal een antwoord geven op deze vragen.

 

De besproeiing van een gazon, hoe vaak moet dit?
Planten hebben een grote behoefte aan water en zonlicht om te groeien en overleven. Daarom is het belangrijk om dit vaak te doen, maar de juiste frequentie verschilt per plant. Zo heeft de ene plant nou eenmaal meer voeding nodig dan de andere, net zoals mensen. Zoals eerder gezegd zullen de plantjes/bloemen in de warme zomerdagen meer water nodig om hun wortels te bereiken.  Let wel op dat je niet water geeft op het blad van de plant maar juist op de aarde.

De juiste bewateringsgereedschap
De bewatering van het gazon en planten kan gedaan worden met behulp van verschillende gereedschappen.  Tegenwoordig is er zoveel keuze om een tuin te voorzien van water. Denk bijvoorbeeld aan sproeiers, tuinslangen, gieters noem het maar op. Afgezien de gieter gaat de bewatering steeds makkelijker. Doormiddel van een waterpomp kan er water vervoerd worden om de planten te voorzien van voeding. Dit gebeurt door de zuigingskracht van een pomp, vervolgens duwt de pomp onder hoge druk water uit. De waterpomp is een van de belangrijkste gereedschappen die men gebruikt voor de bewatering, met name de beregeningspomp. Ook zie je dat steeds meer woningen een geautomatiseerd bewateringssysteem hebben. Zo kunnen er sproeisystemen gebruikt worden die op een handmatig ingestelde tijdstip aangaan. Zo hoeft men niet bij elke vakantie de buren te vragen of zij de tuin kunnen verzorgen in hun afwezigheid.

Hoe bespaar je water?
Hoe belangrijk onze tuin ook is, toch kunnen we niet dag en nacht de waterkraan openlaten. Het besparen van water scheelt in euro’s maar ook is het zonde om water te verspillen. Helemaal wanneer mensen zijn die vechten om een beetje water. Wat zijn dan handige tips om water te besparen? Een goede tip is het ’s avonds water geven, er is dan geen zon om het water te verdampen. Het gevolg is dat er minder water nodig is. Voel ook aan de grond of het nat is, bij natte grond is het vaak onnodig om weer te bewateren. Een vrij onbekende techniek is het maken van een dijkje rondom zojuist geplante, dorstige planten. Dit voorkomt het wegstromen van water. Tot slot kan er water bespaard worden door efficiënt gebruik te maken van de sproei-installatie door water te halen vanuit een dichtbij liggende waterbron. Hierbij kan gebruik gemaakt worden van een dompelpomp, deze pomp kan water opzuigen vanuit een sloot.  

GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png Nieuw: de gratis Wonenonline.nl woonstijlen styleguide. 27 pagina's woonstijlen, eigenschappen en handige shoptips zodat jij jouw favoriete woonstijl direct kunt toepassen in jouw interieur. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt de Styleguide binnen 15 minuten in je mailbox!

Ga jij voor een subtiele aanpassing of ga je voor een complete metamorfose?


Ja, stuur mij de gratis styleguide

GRATIS STYLEGUIDE

styleguide-cover1.png

27 pagina's woonstijlen, eigenschappen en handige shoptips zodat jij jouw favoriete woonstijl direct kunt toepassen in jouw interieur. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt de Styleguide binnen 15 minuten in je mailbox!

Ga jij voor een subtiele aanpassing of ga je voor een complete metamorfose?

Ja, stuur mij de gratis styleguide

Onze partners