3886
Onmisbaar voor vogels
Gepubliceerd: 16-06-2017

Nu het al enkele dagen 25 graden of zelfs warmer is geweest, zijn we ons er misschien meer van bewust dat onze tuinvogels extra water nodig hebben. Toch wordt een vogelbad in de tuin het hele jaar door graag gebruikt en zal het ook vogels aantrekken die geen gebruik van je voederplaats maken. Water is niet alleen nodig voor vochtinname, maar tevens om het verenkleed te reinigen en te ontdoen van parasieten. Met een goed onderhouden waterbad is je tuin nóg vogelvriendelijker.

Net als bij mensen is water voor vogels nog belangrijker dan voedsel. Sommige vogels, met name insecteneters, halen veel van het water dat ze nodig hebben uit hun voedsel en hoeven soms maar een of twee keer per dag te drinken. Zaadeters daarentegen moeten veel vaker drinken, omdat in hun voedsel maar heel weinig vocht zit en ze dit dus moeten aanvullen.

Locatie van het waterbad
Zorg in droge zomerperiodes dat het vogelbad altijd voorzien is van voldoende vers water. Algengroei (de groene aanslag) is in de zomer een veelvoorkomend probleem bij waterbaden. Zet het waterbad niet pal in de zon, maar in de schaduw. Algen groeien namelijk volop in de zon omdat ze het zonlicht gebruiken als energiebron. Een plek in de schaduw vertraagt deze groei, voorkomt snelle verdamping en het water blijft langer vers. Plaats het bad ongeveer 2 meter bij bomen of struiken vandaan, zodat vogels snel kunnen vluchten tijdens gevaar. Als vogels nat zijn kunnen ze namelijk niet goed vliegen.

Inpage_banner_Wonenonline_2023.png

Waterbad in de winter
Als er in de winter sneeuw of rijp ligt, gebruiken vogels dat als waterbron. Wanneer er geen sneeuw ligt en het water is bevroren, maken de vogels weer gebruik van het waterbad. Tijdens zeer koude dagen kun je het ijs met een hamer breken. Deze kleine ijsblokjes eten de vogels op, ze smelten in hun maag. Dat vogels badderen tijdens de winter is geen probleem, in natuurlijk water zullen vogels zich ook badderen. Doordat het verenkleed is ingevet rolt het water er direct vanaf. Soms wordt ten onrechte geadviseerd om zout of suiker aan het water toe te voegen zodat het water niet bevriest. Doe dit liever niet, want grote hoeveelheden suiker kunnen schadelijk en dodelijk zijn voor vogels. Ook gaat het verenkleed plakken als vogels badderen in suikerwater, waardoor het minder goed isoleert tegen kou. Zout is erg ongezond voor vogels, ze krijgen er enkel nog meer dorst van.

Installatie waterbad
Een waterbad oogt bij voorkeur zo natuurlijk mogelijk. Met de beste bedoelingen wordt er vaak teveel water in het bad gedaan. Hierdoor gebruiken vogels het bad juist minder snel. Net zoals bij een natuurlijke plas water dient het water niet te diep te zijn. Het meest ideale waterbad heeft een gradiënt van ondiep naar diep, zodat vogels van alle maten erin kunnen badderen. Vogels prefereren waterbaden die laag op de grond staan. Is dit niet mogelijk, bijvoorbeeld door een huiskat, plaats het bad dan op circa 1 meter hoogte. Plaats om de vogels van extra grip te voorzien enkele stenen of zand in het waterbad. Vivara heeft een ruim assortiment waterschalen die ideaal zijn voor vogels en een aanwinst voor elke tuin.

Onderhoud waterbad
Om zoveel mogelijk vogels aan te trekken raden we aan om het waterbad continu te voorzien van water. In de natuur zijn betrouwbare plassen schaars en vliegen vogels grote afstanden om ze te bezoeken. Indien er een betrouwbaar waterbad in je tuin is, blijven vogels in de buurt en maken ze er veelvuldig gebruik van. Maak het waterbad regelmatig schoon, ongeveer om de 2 à 3 dagen. Laat het water niet vies worden en verschoon het waterbad zodra er groene aanslag ontstaat. Gebruik hiervoor geen schoonmaakmiddel, maar een borstel met water.

Over Vivara
Bij Vivara zijn we dagelijks bezig met het ontwikkelen, produceren en verbeteren van producten voor een diervriendelijke tuin. De behoeften van tuindieren en een hoge kwaliteit staan hierbij voorop. Vivara werkt nauw samen met verschillende natuurbeschermingsorganisaties, waaronder Vogelbescherming Nederland en De Vlinderstichting. Een deel van de opbrengst wordt afgedragen aan deze groene partners.

Vraag hieronder de gratis brochure van Vivara aan

Wonenonline


GRATIS MUST-HAVE SNOEIGIDS

snoeigidscover2.png
Ontvang nu gratis onze uitgebreide E-snoeigids. Leer de geheimen van perfect snoeien, ontdek essentiële technieken en houd je tuin het hele jaar door in topconditie.

Dit e-book staat boordevol tips voor elke tuinier, van beginner tot expert.

Vraag vandaag nog jouw gratis exemplaar aan en geniet van een gezonde, stralende tuin!

Ja, stuur mij de snoeigids