838
Terras- en balkononderzoek 2018

Hoe jonger we zijn, hoe vaker we aangeven geen planten op ons balkon of (dak)terras te hebben wegens tijdgebrek. Maar ook dat we die vaker als opslagplaats zien. En dat is zonde, want om even aan de dagelijkse hectiek te ontsnappen is een beetje tuinieren het perfecte anti-stress middel. En dat kan prima op je (dak)terras of balkon. Waar gebruiken we onze balkons dan wel voor? Hoe vullen we deze het liefst en waar halen we onze inspiratie vandaan? Dit en meer wijst het jaarlijkse terras- en balkononderzoek uit.

 

Naast tijd, heeft ook niet iedereen ruimte voor veel planten, vooral in de stad niet. Ruim een vijfde geeft aan geen planten te hebben omdat ze daar een te klein (dak)terras of balkon voor hebben. Een oplossing hiervoor is vertical gardening. Oftewel: de hoogte in. Zo kun je zelfs van de kleinste balkonnetjes een groene oase maken.

I love my plant
75% van de mensen bouwt aan een band met zijn plant. Ze laten de verzorging van hun planten liever niet aan anderen over. De reden? Bijna de helft van de mensen (46%) vergeet weleens andermans planten water te geven als zij op vakantie zijn. Wil je gerust op reis? Voor een zorgeloze zomertijd kies je voor bijvoorbeeld de Skimmia, ook wel het vier-seizoenen-wonder genoemd. Of de vuurdoorn, deze geeft het hele jaar door kleur aan je tuin en de Azalea, een gezellige winterharde tuinbloeier. Maar ook de Agave en Aeonium (vetplanten ofwel succulenten), Allium (de sierui) en Eucalyptus (heilig boompje).

Wat bloeit er?
We hebben het liefst een combinatie van bloeiende planten, denk aan viooltjes en lavendel en groenblijvende planten, zoals klimop en buxus (49%). Maar een klein deel (8%) is fan van eetbare planten, zoals kruiden, groente en fruit. Een gemiste kans, want wat is er nou lekkerder dan je eigen maaltijd creëren, van balkon op je bord?

Zoek je inspiratie voor een make-over van je balkon of (dak)terras? Hierbij de plantentrends van 2018:

  • Re-Assemble: deze trend is gebaseerd op de diversiteit in de huidige maatschappij. Maak gebruik van verschillende vormen, kleuren en materialen. Kartonnen vazen, felgeel en verschillende dessins, het kan allemaal.
  • Punk Rebooted: stoer en rauw. Maak een statement met je balkon. Ruige vormen, constaterende vormen en industriële materialen.
  • Romance 3.0: denk groot, groter, grootst. Denk fluweel, decoratief en bloemenprints. Grote bloemen en planten in de meest intense kleuren en vormen.

    *Onderzoek uitgevoerd onder 1611 Nederlanders in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag, in opdracht van Bloemenbureau Holland.

GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png Nieuw: de gratis Wonenonline.nl woonstijlen styleguide. 27 pagina's woonstijlen, eigenschappen en handige shoptips zodat jij jouw favoriete woonstijl direct kunt toepassen in jouw interieur. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt de Styleguide binnen 15 minuten in je mailbox!

Ga jij voor een subtiele aanpassing of ga je voor een complete metamorfose?


Ja, stuur mij de gratis styleguide

GRATIS STYLEGUIDE

styleguide-cover1.png

27 pagina's woonstijlen, eigenschappen en handige shoptips zodat jij jouw favoriete woonstijl direct kunt toepassen in jouw interieur. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt de Styleguide binnen 15 minuten in je mailbox!

Ga jij voor een subtiele aanpassing of ga je voor een complete metamorfose?

Ja, stuur mij de gratis styleguide

Onze partners