6001
Natuursteen terrastegels voor een unieke uitstraling
Gepubliceerd: 25-04-2019

Het beste moment om te starten met de aanleg van een terras is wanneer het niet meer vriest. De grond is in deze periode (circa vanaf maart t/m september) meestal niet bevroren. Bij het leggen van een terras kan gekozen worden voor verschillende productsoorten.

 

Vaak wordt er een combinatie gemaakt tussen terrastegels (natuursteen of keramiek) en sierbestrating (klinkers). Het aanbod in beide productcategorieën is groot. Een van de productsoorten die al jarenlang wordt toegepast zijn natuursteen terrastegels.In deze blog vertellen wij alles over de soorten en eigenschappen van natuursteen terrastegels.

Welke natuursteen terrastegels zijn er?
Natuursteen terrastegels zijn verkrijgbaar in diverse soorten, kleuren en afmetingen. Bij het kiezen van een natuursteen terrastegel is het van belang om te weten welke natuursteensoorten er zijn en wat de eigenschappen zijn.

Travertin terrastegels
Travertin is een kalkhoudend gesteente en kan toegepast worden als vloer-/wandtegel en als terrastegel. Het zijn vrij robuuste tegels die te herkennen zijn aan de beige/bruin/crème kleuren en kleine putjes of poriën in het gesteente. Elke travertin tegel is anders en dit maakt het een uniek product. Travertin terrastegels worden vaak gekozen voor het creëren van een tuin met een warme, mediterrane uitstraling. De meeste travertin terrastegels hebben een getrommelde bewerking, dit houdt in dat de tegel rondom gekarteld is wat zorgt voor een verouderde uitstraling. De Travertin Light is een van de meest gekozen travertin terrastegels. Deze travertinsoort is ook verkrijgbaar als vloertegel.

Hardsteen terrastegels
Een hardsteen terrastegel heeft vaak een grijsblauwe kleur en getrommelde randen. Er wordt meestal gekozen voor een hardsteen tegel bij het creëren van een landelijke stijl. Er zijn verschillende hardsteensoorten die zowel binnen als buiten toegepast worden. De meest gekozen hardsteensoorten voor buiten zijn Vietnamese hardsteen en Turks hardsteen. De afmetingen die verkrijgbaar zijn variëren van klein tot groot. Buiten worden de tegels ook vaak gecombineerd met hardsteen waaltjes. Hardsteen is een kalkhoudende gesteente, er dient daarom rekening mee gehouden te worden dat de tegel na verloop van tijd lichter wordt van kleur. Het verkleuren heeft te maken met zuren in de regen die de tegel aantasten. Hardsteen is daarnaast gevoeliger voor krassen en vlekken dan sommige andere natuursteensoorten.

Basalt terrastegels
Basalt is een harde natuursteensoort met een vrij egale en rustige uitstraling.Basalt is een extreem harde natuursteensoort, hierdoor neemt het gesteente minder vocht op dan veel andere natuursteen terrastegels. Een bekende basalt soort is de Basalt Olivian Black met een gebrande & geborstelde bewerking. Het fijne aan deze bewerking is dat de tegel buiten niet glad is. Basalt Olivian Black gebrand & geborsteld wordt daarom ook vaak gebruikt als terrastegel rondom een zwembad of zwemvijver. Basalt terrastegels hebben vaak een donkere kleur en zorgen voor een strakke uitstraling. Veel basalt tegels zijn ook verkrijgbaar voor binnen, de tegel kan doorgelegd worden naar buiten voor een mooi geheel.

Graniet terrastegels
Graniet terrastegels zijn verkrijgbaar in diverse kleuren en structuren. Graniet is net als basalt een harde natuursteensoort met een vrij egale structuur en uitstraling. Een graniet terrastegel wordt daarom vaak gekozen voor het creëren van een strakke/moderne uitstraling. De meeste graniet terrastegels hebben een grijze, antracieten of zwarte kleur. De terrastegels hebben vaak een gebrande en geborstelde bewerking wat de terrastegel ook meteen antislip maakt. De tegel is door zijn hardheid en bewerking ook geschikt als oprittegel. Ook zijn er diverse graniet terrastegels verkrijgbaar met een 'leather finish' bewerking.

Leisteen terrastegels
Leisteen is een natuursteensoort met een natuurlijk slijtoppervlak, dit houdt in dat het gesteente geen oppervlakte bewerking heeft gehad. Kenmerkend voor leisteen is de 'gevlamde' uitstraling, dit komt door de gelaagdheid van het gesteente. Leisteen is een van de weinige natuursteensoorten die buiten op kleur blijft. Ook heeft leisteen een gunstige prijs-kwaliteit verhouding én is de tegel ook verkrijgbaar als binnentegel. Vaak wordt de tegel van binnen doorgelegd naar buiten. Leisteen is net als alle andere natuursteensoorten wel gevoelig voor krassen en vlekken. Houd hier rekening mee bij de aankoop van tuinmeubilair en het gebruik van zuurhoudende middelen.

Vind je het lastig om een keuze te maken voor een terrastegel? Ga dan altijd even langs bij een showtuin om de diverse producten te bekijken en voelen.Totaaltegel is een van de grote aanbieders in natuursteen (uit eigen import). Naast natuursteen terrastegels verkopen ze ook keramiek terrastegels en sierbestrating.

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide