1639
tips voor tuinonderhoud

Het is nog even volhouden tot we de winter echt achter ons kunnen laten maar dan begint eindelijk het voorjaar weer. Lekker genieten van de zachte temperaturen en we kunnen weer heerlijk aan de slag in onze tuin. Wij geven je alvast 6 tips voor het onderhoud van je tuin in het voorjaar.

1) Goed tuingereedschap
Alvorens je aan de slag kunt in de tuin is het van belang dat je over goed tuingereedschap beschikt. Een van de belangrijkste gereedschappen is toch wel de snoeischaar. Vooral in het voorjaar groeit alles weer heel snel alle kanten op en dan kan je al gauw niet meer om het snoeiwerk heen. Maar natuurlijk is een hark of schoffel, voor het weer losmaken van de grond en een spade voor het betere spitwerk geen overbodige luxe. Vergeet ook de stevige werkhandschoenen niet!

2) Verzorgen en verplaatsen van de beplanting
De maand maart is de maand waarin je de planten, een heg of een boom het best kunt verplaatsen oftewel verplanten. Ook kan je in deze tijd voorzichtig beginnen met het snoeien van bijvoorbeeld de heg. Ook is het in het voorjaar de beste tijd om te mesten in de tuin omdat de voedingsstoffen dan optimaal door de beplanting worden opgenomen.

3) De vijver
In het voorjaar mag je de netten tegen de vallende bladeren van de vijver afhalen. Controleer ook de filters en de waterpomp en verwijder de resten van de waterplanten en het vuil dat op de bodem terecht is gekomen. Heb je vissen in de vijver controleer deze dan op eventuele ziekteverschijnselen die ze mogelijk hebben opgelopen tijdens de winter.

4) Het gazon
Ook het gazon heeft vaak wel aardig te lijden gehad door het koude en natte Hollandse winterweer. Met speciale gazonherstellers kan je de kale plekken in het gazon weer herstellen. Met een speciale beluchter kan je gaatjes in het gazon prikken zodat de graswortels weer wat lucht krijgen wat de groei bevoerdert. Met een verticuteermachine haal je het mos tussen het gras uit. Als het een graad of 6 is gaat het gras weer groeien. Je zult vanaf die tijd je gazon weer wekelijks moeten maaien. Is dit allemaal een beetje teveel werk of heb je hiervoor niet zoveel tijd dan zou je ook eens kunnen overwegen om kunstgras te leggen. Dit kost je een stuk minder tijd en op den duur bespaar je met kunstgras ook geld omdat je het niet steeds opnieuw hoeft te bemesten of besproeien.

5) Het terras
In het voorjaar is het tijd om ook je terras eens flink aan te pakken. De bestrating is vast voorzien van een groenachtig laagje wat je er met de hogedrukspuit weer gemakkelijk vanaf spuit. Staat je tuinmeubilair nog in de schuur dan mag je dit ook langzaamaan weer buiten gaan zetten zodat je de eerstvolgende verjaardag weer gezellig buiten kunt vieren.

6) Planten in potten
Wil je deze zomer eens wat anders dan anders, zet dan eens wat potten op je terras. Het voordeel is dat je eindeloos kunt combineren met planten in potten. In verschillende seizoenen zet je gemakkelijk verschillende kleuren op je terras die goed passen bij dat seizoen. De tuinpotten zijn tegenwoordig zo mooi dat je ze zelfs zonder beplanting als ware kunststukjes in de tuin kunt plaatsen.

 

GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png Nieuw: de gratis Wonenonline.nl woonstijlen styleguide. 27 pagina's woonstijlen, eigenschappen en handige shoptips zodat jij jouw favoriete woonstijl direct kunt toepassen in jouw interieur. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt de Styleguide binnen 15 minuten in je mailbox!

Ga jij voor een subtiele aanpassing of ga je voor een complete metamorfose?


Ja, stuur mij de gratis styleguide

Onze partners