653
Het belang van een traphekje; veiligheid en gemoedsrust
Gepubliceerd: 27-06-2023 Laatste update: 08-07-2023

Een traphekje is een essentieel onderdeel van kindveiligheid in huis. Het biedt een fysieke barrière om te voorkomen dat jonge kinderen toegang krijgen tot trappen, waarbij ze potentieel gevaarlijke situaties kunnen tegenkomen. Een traphekje is bedoeld om ongelukken te voorkomen en ouders gemoedsrust te geven terwijl ze hun kinderen in huis laten verkennen. In dit artikel zullen we verschillende soorten traphekjes bespreken, belangrijke veiligheidskenmerken, installatietips en waar je ze kunt kopen. Tot slot hebben we nog een paar superhandige tips!

Waar is een traphekje bedoeld voor?

Een traphekje is bedoeld om de toegang tot trappen te beperken en zo valpartijen en letsel bij jonge kinderen te voorkomen. Baby's en peuters zijn vaak nieuwsgierig en avontuurlijk, en ze kunnen snel overal naartoe kruipen. Een traphekje creëert een veilige omgeving door de toegang tot trappen af te sluiten, waardoor ouders gerust kunnen zijn terwijl ze hun kinderen in huis laten spelen.

Welke soorten traphekjes zijn er?

Er zijn verschillende soorten traphekjes op de markt, waaronder drukmontagehekjes en schroefmontagehekjes. Drukmontagehekjes worden tussen twee oppervlakken bevestigd door druk uit te oefenen op de muren of het deurkozijn. Ze zijn gemakkelijk te installeren en vereisen geen boren. Schroefmontagehekjes worden met schroeven stevig aan de muur of het deurkozijn bevestigd, wat extra stabiliteit biedt.

WIN-VLOERKLEED.png

Daarnaast zijn er traphekjes met verschillende hoogtes, breedtes en materialen, zoals hout, metaal of kunststof. Het is belangrijk om een traphekje te kiezen dat past bij de specifieke behoeften van jouw huis en gezin.

Welke traphekjes zijn veilig?

Veiligheid is een topprioriteit bij het kiezen van een traphekje. Let bij het kopen van een traphekje op de volgende kenmerken:

 • Hoogte: Het hekje moet hoog genoeg zijn zodat een kind er niet overheen kan klimmen.
 • Stevigheid: Het traphekje moet stevig en stabiel zijn, zonder wiebelen of verschuiven.
 • Sluitsysteem: Kies voor een traphekje met een veilig sluitsysteem dat voor volwassenen gemakkelijk te openen is, maar voor kinderen moeilijk te ontgrendelen.
 • Spijlafstand: Als het traphekje spijlen heeft, zorg er dan voor dat de afstand tussen de spijlen klein genoeg is om te voorkomen dat het kind vast komt te zitten.
 • Materiaal: Kies een traphekje gemaakt van duurzaam materiaal dat bestand is tegen slijtage en niet gemakkelijk kapot kan worden gemaakt door een kind.

Tot welke leeftijd is een traphekje nodig?

traphekje-02.jpg

De leeftijd waarop een kind geen traphekje meer nodig heeft, varieert afhankelijk van de ontwikkeling en het gedrag van het kind. Over het algemeen wordt aanbevolen om een traphekje te gebruiken totdat een kind ongeveer 2 à 3 jaar oud is, of totdat het kind in staat is om veilig trappen op en af te gaan zonder toezicht.

Hoe herken je een veilig traphekje?

Een veilig traphekje voldoet aan de geldende veiligheidsnormen en heeft certificeringen van gerenommeerde organisaties. Controleer of het traphekje voldoet aan de veiligheidsnormen voor jouw regio. Daarnaast kun je ook online reviews en aanbevelingen van andere ouders raadplegen om de veiligheid en betrouwbaarheid van een specifiek traphekje te beoordelen.

Waar plaats je een traphekje?

Een traphekje moet worden geplaatst aan de boven- en onderkant van een trap om de toegang volledig te beperken. Het is ook belangrijk om een traphekje te installeren bij andere risicovolle gebieden, zoals bij deuropeningen die toegang geven tot ruimtes met gevaren, zoals een keuken of een kelder.

Hoe werkt een traphekje?

De werking van een traphekje kan variëren, afhankelijk van het type dat je kiest. Drukmontagehekjes worden geplaatst door ze tussen twee oppervlakken te klemmen en vervolgens stevig vast te zetten. Schroefmontagehekjes worden met schroeven aan de muur of het deurkozijn bevestigd. Raadpleeg de installatie-instructies van de fabrikant voor specifieke informatie over hoe je een traphekje correct kunt gebruiken.

Waar moet je op letten als je een traphekje gaat kopen?

Bij het kopen van een traphekje zijn er enkele belangrijke factoren om in gedachten te houden:

 • Meet de breedte van de opening waarin je het traphekje wilt plaatsen om ervoor te zorgen dat je een passende maat kiest.
 • Controleer de hoogtevereisten van het traphekje om er zeker van te zijn dat het hoog genoeg is om te voorkomen dat je kind er overheen kan klimmen.
 • Lees reviews en specificaties om te bepalen of het traphekje aan jouw veiligheidseisen voldoet.

Hoe bevestig je een traphekje?

De installatie-instructies kunnen per traphekje verschillen, dus het is belangrijk om de handleiding van de fabrikant te raadplegen. Voor drukmontagehekjes moet je ervoor zorgen dat je het hekje stevig tussen twee oppervlakken klemt. Schroefmontagehekjes moeten correct aan de muur of het deurkozijn worden bevestigd volgens de instructies van de fabrikant.

Traphekje zonder boren

Als je liever geen gaten in je muren wilt maken, kun je kiezen voor drukmontagehekjes. Deze hekjes kunnen tussen twee oppervlakken worden geklemd met behulp van verstelbare drukpunten. Houd er echter rekening mee dat drukmontagehekjes mogelijk minder stevig zijn dan schroefmontagehekjes en dat ze niet geschikt zijn voor alle soorten openingen.

Waar kun je traphekjes kopen?

Er zijn verschillende winkels en online retailers waar je traphekjes kunt kopen, waaronder Bol.com. Het is altijd een goed idee om prijzen, specificaties en recensies te vergelijken voordat je een aankoop doet. Zorg ervoor dat je een betrouwbare verkoper kiest die hoogwaardige traphekjes aanbiedt.

10 handige traphekje tips

 1. Kies altijd een traphekje dat voldoet aan de veiligheidsnormen en dat geschikt is voor de leeftijd van je kind.
 2. Controleer regelmatig of het traphekje stevig vastzit en niet loskomt.
 3. Zorg ervoor dat het traphekje de trap volledig afsluit en er geen openingen zijn waar een kind doorheen kan glippen.
 4. Leer je kinderen hoe ze het traphekje moeten openen en sluiten zodra ze oud genoeg zijn om de trap op en af te gaan.
 5. Als je een drukhekje gebruikt, zorg er dan voor dat de drukpunten stevig genoeg zijn en geen schade aan de muur veroorzaken.
 6. Plaats het traphekje altijd aan de boven- en onderkant van de trap voor maximale veiligheid.
 7. Als je een oprolbaar hekje gebruikt, controleer dan regelmatig of het mechanisme soepel werkt en niet vastloopt.
 8. Wees voorzichtig met het laten slingeren van voorwerpen zoals tassen, speelgoed of schoenen op de trap, omdat deze struikelgevaar kunnen opleveren.
 9. Leer je kinderen aan om de trap altijd vast te houden bij het op- en afgaan, zelfs als het traphekje open is.
 10. Als je gasten met kinderen hebt, zorg er dan voor dat ze op de hoogte zijn van het traphekje en hoe ze het correct kunnen gebruiken.

  Bonustip

 11. Traphekjes kunnen ook worden gebruikt om huisdieren uit bepaalde gebieden te houden.

Een traphekje is een belangrijk hulpmiddel om de veiligheid van kinderen in huis te waarborgen. Door het juiste traphekje te kiezen, correct te installeren en regelmatig te controleren, kunnen ouders gemoedsrust hebben terwijl ze hun kinderen in huis laten verkennen. Zorg ervoor dat je een veilig en betrouwbaar traphekje selecteert dat voldoet aan de geldende veiligheidsnormen. Het welzijn van je kinderen is tenslotte van het grootste belang. 

Onthoud altijd dat het gebruik van een traphekje de veiligheid van je kind aanzienlijk kan vergroten, maar het vervangt nooit toezicht en ouderlijke zorg!

Lees ook

 


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide