Een donzen dekbed en kussen is een geweldige luxe. Heerlijk zacht slaapcomfort, nooit te warm of te koud… eigenlijk perfect dus. Totdat enkele jaren geleden werd ontdekt dat veel dons op een verschrikkelijke manier wordt verkregen. Honderden ganzen en eenden moeten lijden om een enkel dekbed te kunnen vullen. Gelukkig is er door die ontdekking veel veranderd. Er is een speciaal keurmerk in het leven geroepen dat ervoor moet zorgen dat de dieren beschermd worden. Maar hoe werkt dat precies? En is een donzen dekbed of kussen nu wel een verantwoorde keuze?

 

Waarom is dons zo lekker om onder te slapen?
Veel mensen willen dolgraag een dekbed en kussen gevuld met echt dons. Waarom is dat zoveel lekkerder dan een synthetisch dekbed? Dat komt omdat dons een speciale eigenschap heeft. Een donsje bestaat uit een heel zachte kern, waaraan veel dunne haartjes zitten. Deze haartjes hebben ook weer haartjes, zo fijn dat je ze niet afzonderlijk van elkaar kunt zien. De haartjes hebben minuscule haakjes aan de uiteinden en daarmee grijpen ze in elkaar.

Een donsje is dus eigenlijk een wolkje haartjes die in elkaar grijpen. Leg je donsjes bij elkaar op een hoopje, dan grijpen ze aan elkaar en vormen zo een geheel. Je kunt erop drukken, maar ze veren altijd weer terug als ze de kans hebben. Ze kunnen veel vocht opnemen, maar zijn ook snel weer droog. Donsjes hebben bovendien als eigenschap dat ze heel goed isoleren. Deze combinatie van eigenschappen zorgt voor perfecte vulling voor het dekbed, het is:
• Licht qua gewicht
• Luchtig
• Sterk
• Veerkrachtig
• Isolerend

Onverantwoord dons
Wat is dan het probleem met dons? Het grootste probleem is onlangs aan het licht gekomen. Toen werd gefilmd hoe eenden en jonge ganzen levend werden geplukt. De veren en het dons werden levend geplukt. Vervolgens moesten de dieren ‘in hun blootje’ rondlopen totdat er weer nieuwe veren waren gegroeid, om dat vervolgens nog eens door te maken. Dit werd - terecht - ontmaskerd als ernstige dierenmishandeling.

Daarnaast leefden de dieren op enorme terreinen die slecht onderhouden werden. Zelfs de bedrijven die het dons en de veren kochten, waren geschokt toen de beelden vertoond werden. Nu is alles bekend geworden. Dit zijn typische kenmerken van onverantwoord dons:

• Er staat niet bij vermeld waar het dons vandaan komt
• Als het er wel bij staat, blijkt dat het komt uit landen in Zuid-Europa of Azië
• Het dons is eigenlijk ‘te’ goedkoop
• Opmerkingen over het leven van de vogels zijn er niet of zijn erg vaag

Hoe-verantwoord-is-een-donzen-dekbed-of-kussen2.jpg

De oplossing: een keurmerk voor dons
Als je nu denkt: ‘ik koop nooit meer iets van dons’, dan moet je toch even verder lezen. Want er is namelijk een goede oplossing gekomen voor het probleem. Nu bestaat namelijk het RDS keurmerk. Dit staat voor Respondible Down Standard, ofwel verantwoord dons. Bedrijven krijgen pas het keurmerk als bewezen is dat hun dons op diervriendelijke manier wordt verkregen.

Er worden eisen gesteld aan de leefomstandigheden van de dieren en ook aan de manier waarop het dons wordt geoogst. Er mogen geen veren en dons worden geoogst van nog levende ganzen en eenden. Zo wordt dierenmishandeling tegengegaan en wordt het dons op een verantwoorde en gezonde manier verkregen.

Hoe-verantwoord-is-een-donzen-dekbed-of-kussen3.jpg

Verantwoorde donzen kussens en dekbedden
Wil je echt lekker slapen, dan is en blijft een donzen dekbed het meest comfortabel. Het is namelijk heerlijk licht en isoleert fantastisch. Maar hoe kun je nu zeker weten dat je een verantwoord dekbed of kussen koopt? Dat hangt vooral af van de plaats waar het dekbed vandaan komt.

Je kunt het beste kijken voor dons dat afkomstig is uit Nederland, België of Duitsland en het RDS keurmerk draagt. Dit wordt altijd apart en duidelijk vermeld door de aanbieder. Het liefst komt het dons van eenden en ganzen die biologisch worden gehouden voor hun vlees en waarbij het dons een bijproduct is. Dan kun je er zeker van zijn dat de eenden of ganzen niet worden uitgebuit om hun dons en weet je ook zeker dat ze niet levend geplukt worden. Zo herken je verantwoord dons:

• Er staat expliciet bij waar het dons vandaan komt
• Het dons draagt het RDS keurmerk
• Meestal is het dons afkomstig uit Nederland, België of Duitsland
• Het dons is relatief duur
• Vaak wordt duidelijk vermeld hoe de vogels leven

Zó slaap je pas echt lekker!
Veel mensen denken dat het niet mogelijk is om een volledig verantwoord donzen dekbed aan te schaffen. Dat is jammer, want een donzen dekbed is zoveel comfortabeler dan een synthetisch dekbed! Toch is het ook een feit dat je niet lekker kunt slapen onder een product waarvan je weet dat er dieren voor mishandeld zijn.

Nu is er eindelijk een einde aan het dilemma gekomen: je kiest gewoon voor een donzen dekbed met het RDS keurmerk. Je vindt deze in een webshop met alleen verantwoord dons, waardoor je er zeker van mag zijn dat er geen dieren zijn uitgebuit en mishandeld voor jouw dekbed. En dat geldt natuurlijk ook voor dat heerlijk zachte donzen kussen dat erbij hoort.

Een dekbed of kussen dat gevuld is met dons kan zeker verantwoord zijn. Sterker nog, dekbedden die gevuld zijn met verantwoord dons zijn zelfs goed voor het milieu. Het dons van de eenden en ganzen die gehouden worden om hun vlees, zou anders gewoon worden weggegooid. Door het te gebruiken voor donzen dekbedden wordt het dons goed benut en blijft er geen restproduct achter. Jij kunt dus heerlijk ontspannen slapen in de wetenschap dat jouw nieuwe donzen dekbed is gemaakt zonder dierenleed en met aandacht voor het milieu!

Ook leuk om te lezen