1135
Droom weg onder een fijn dekbed

Een dekbed kiezen is zo eenvoudig nog niet. Want wat past nu eigenlijk bij joú? Een van de belangrijkste punten om op te letten bij het kopen van een dekbed is welke vulling deze heeft. We nemen je mee op reis langs de voor- en nadelen van elk type dekbed!

 

Dons
Donzen dekbedden zijn erg populair, en met goede reden: ze hebben een sterk isolerend vermogen en ventileren uitstekend. Een donzen dekbed bestaat vrijwel altijd uit dons én veren. Hoe hoger het percentage dons, hoe lichter en soepeler het dekbed. Donzen dekbedden zijn een goede keuze als je het vaak koud hebt ’s nachts, maar ook als je veel transpireert. Een dekbed met een hoog percentage dons is een investering, maar wel één die lang mee gaat en veel kwaliteit levert! Let op dat je geen allergie voor dons hebt. 

Synthetisch
Een goedkoop alternatief voor een donzen dekbed is de synthetische variant, gemaakt van polyester. Dit is zeker een goede keuze wanneer je een huisstofmijtallergie hebt, want synthetische dekbedden kun je gewoon op 60 graden wassen. In vergelijking tot donzen dekbedden isoleert de synthetische variant een stuk minder, en ook transpiratievocht wordt minder goed doorgelaten zodat je dekbed sneller vochtig aan voelt. Wel zijn synthetische dekbedden lekker licht, betaalbaar én verkrijgbaar in allerlei varianten: dik, dun, of een vierseizoenendekbed. 

Wol
Als je veel zweet maar een allergie hebt voor dons, is een wollen dekbed een fijn alternatief. Wol is namelijk, in tegenstelling tot polyester, vocht absorberend. Ook heb je van een wollen dekbed vaak het hele jaar plezier omdat wol warm is in de winter en koel in de zomer. Helaas zijn wollen dekbedden moeilijker te reinigen en zit er een aardig prijskaartje aan. Ook zijn ze zwaarder en stugger dan donzen dekbedden. 

Katoen
Katoenen dekbedden zijn voornamelijk fijn voor gebruik in de zomer. Het isolerend vermogen van katoen is namelijk lager dan van de bovengenoemde varianten, zodat je het in de winter koud kunt krijgen. In de zomer voelt katoen juist lekker koel aan. Ook is het goed wasbaar en daardoor geschikt voor mensen met een huisstofmijtallergie. Tot slot is katoen een natuurlijk product, soepel, en betaalbaar. 

Tencel
Een nog relatief onbekend, maar zeer duurzaam alternatief voor dekbedvulling is Tencel. Tencel wordt gemaakt van eucalyptushout en is niet alleen milieuvriendelijk, maar ook van nature antiallergisch. Bovendien voelt de zachte, soepele vezel aan als zijde. Tencel is warm en vocht regulerend, maar op dit moment nog relatief duur.

Welk type dekbed past het beste bij jou (slaap)wensen?

GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png Nieuw: de gratis Wonenonline.nl woonstijlen styleguide. 27 pagina's woonstijlen, eigenschappen en handige shoptips zodat jij jouw favoriete woonstijl direct kunt toepassen in jouw interieur. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt de Styleguide binnen 15 minuten in je mailbox!

Ga jij voor een subtiele aanpassing of ga je voor een complete metamorfose?


Ja, stuur mij de gratis styleguide

GRATIS STYLEGUIDE

styleguide-cover1.png

27 pagina's woonstijlen, eigenschappen en handige shoptips zodat jij jouw favoriete woonstijl direct kunt toepassen in jouw interieur. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt de Styleguide binnen 15 minuten in je mailbox!

Ga jij voor een subtiele aanpassing of ga je voor een complete metamorfose?

Ja, stuur mij de gratis styleguide

Onze partners