1122
De ultieme nachtrust: welk dekbed past het beste bij jou?

We slapen gemiddeld een derde van ons leven. En dat is maar goed ook, want tijdens onze slaap vinden belangrijke herstelprocessen plaats en krijgt ons lichaam de kracht om tijdens actieve momenten scherp en fit te zijn. Op zoek naar de ultieme nachtrust? Kijk dan goed welk dekbed bij jou past: want een dekbed heeft veel invloed op de kwaliteit van je slaap! In dit overzicht vind je een paar handige tips.

 

Vulling

Eén van de belangrijkste punten om over na te denken bij de keuze voor een nieuw dekbed is de vulling. Houd je van een zwaar of juist licht dekbed? Ben je allergisch voor huisstofmijt? Heb je het snel koud ‘s nachts? Elk materiaal heeft eigen kwaliteiten.

  • Kies dons als je een warm, isolerend dekbed wil dat ook nog licht, zacht en luchtig is. Hoe meer dons in verhouding tot veren, hoe groter de isolerende werking van het dekbed. Kijk voor kwaliteit dekbedden bij WhiteCloudz: zij produceren de donzen dekbedden zelf, met RDS verantwoord dons!
  • Katoen is een stuk minder warm, maar wel warmteregulerend: ideaal voor een zomerdekbed, waarbij katoen koel voelt. Maar er bestaan ook katoenen dekbedden die je het hele jaar door kunt gebruiken. Katoen is natuurlijk, anti-allergisch en soepel.
  • Een dekbed van wol is een goede keuze als je ’s nachts veel zweet. Het is vochtabsorberend en voelt, ook bij veel transpireren, niet snel klam aan. Wol is warm in de winter en koel in de zomer, maar wel zwaarder en stugger dan dons.
  • Een synthetisch dekbed is ideaal als je allergisch bent voor huisstofmijt, want je kunt het dekbed in de wasmachine wassen. Hoewel synthetische dekbedden minder ventilerend zijn, is de prijs-kwaliteit verhouding erg goed.

Warmteklasse

Terwijl de één het ’s nachts heel koud krijgt, voelt de ander zich altijd warm. Daarom is er een systeem ontwikkeld om te zien in welke warmteklasse een dekbed zit. Klasse 1 dekbedden zijn er voor de echte koukleumen en voor de wintermaanden; klasse 4 dekbedden zijn juist dun en veel minder isolerend. Deze kun je goed gebruiken in de zomermaanden.

Type dekbed

Geen zin om een dekbed voor de zomer én een dekbed voor de winter aan te schaffen? Dan kun je ook kiezen voor een 4-seizoenendekbed. Die bestaat uit twee delen; één voor de zomer, één voor de herfst. Samen zijn ze lekker warm in de winter!

 

Tijk

Soms heb je ook keuze uit de tijk van een dekbed: het omhulsel dat om de vulling heen zit. De meeste donzen dekbedden hebben een tijk van katoen, in verschillende varianten. Maar je kunt ook kiezen voor zijde: lekker zacht, al is het moeilijker om het dons dan binnen het dekbed te houden. Ook het systeem van vulling speelt een rol. Het cassette-dekbed is het meest voorkomende, met vierkante vakjes waarbinnen het dons opgesloten zit. Hoe groter de vakken, hoe warmer het dons, aangezien het zich dan kan ‘bewegen’. Laat je verder informeren door een specialist om de juiste keuze te maken!

GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png Nieuw: de gratis Wonenonline.nl woonstijlen styleguide. 27 pagina's woonstijlen, eigenschappen en handige shoptips zodat jij jouw favoriete woonstijl direct kunt toepassen in jouw interieur. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt de Styleguide binnen 15 minuten in je mailbox!

Ga jij voor een subtiele aanpassing of ga je voor een complete metamorfose?


Ja, stuur mij de gratis styleguide

GRATIS STYLEGUIDE

styleguide-cover1.png

27 pagina's woonstijlen, eigenschappen en handige shoptips zodat jij jouw favoriete woonstijl direct kunt toepassen in jouw interieur. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt de Styleguide binnen 15 minuten in je mailbox!

Ga jij voor een subtiele aanpassing of ga je voor een complete metamorfose?

Ja, stuur mij de gratis styleguide

Onze partners