1198
Hoe kies je het juiste matras bij rugpijn?
Gepubliceerd: 25-09-2020

Nachtrust en een goed bed zijn belangrijk voor je. Een goede nachtrust geeft je overdag meer energie. Een goede houding is daarbij een vereiste. Want bedenk maar eens, je kunt de hele dag op je houding letten maar de minimaal 6 uur of meer dat je slaapt dus niet zo bewust.

 

Wat voor soort matras voor jou het beste is, is afhankelijk van een aantal factoren. Zo spelen lengte en gewicht een rol maar ook hoe je slaapt. Ben je een buik-, zij- of rugslaper? Lig je alleen in bed of samen met je partner. Heb je het snel warm of lig je juist te rillen? En is het matras waarvan jij denkt dat het zo lekker zacht is, eigenlijk wel goed voor jouw rug?

inspiratiebrochures1.png

Soorten matrassen

Een ideaal matras dat voor iedereen goed is, bestaat daarom niet. Slapen is heel persoonlijk en wat voor jou super is, kan voor je partner slecht zijn. Een beddenwinkel is overal te vinden van Nijkerk tot Amsterdam.Ook jou omgeving zal er een hebben waar je de juiste vragen kunt stellen voor een zo goed mogelijk advies. Een goed bed begint al bij een lattenbodem en een stabiele ondergrond. Daarna komt het matras en daarbij speelt het type matras een hele grote rol. Er zijn veel soorten matrassen; pocketvering, koudschuim, latex, traagschuim, hybride, paardenhaar etc. En dan zijn er in die verschillende soorten weer verschillen. Zoals synthetische latex, gemengde latex of 100% natuurlijke latex. 

Een matras van 100% natuurlijk latex heeft diverse voordelen. Zo heeft het een ongekende veerkracht en elasticiteit. Hierdoor raakt het materiaal niet uitgeveerd. Dit is vooral ideaal bij gevoelige schouders en heupen, reuma of fibromyalgie en bekkeninstabiliteit.Ook heeft het een hypoallergene, antibacteriële en anti-huismijt werking. En de matrassen zijn chemisch vrij wat wil zeggen dat ze geen schadelijke stoffen uitstoten. Ook niet onbelangrijk is dat een latex matras een goede ventilatie heeft en hierdoor een lange levensduur

Vering en ventilatie

De vering en ventilatie van het matras spelen een belangrijke rol in god liggen. Zo is een polyether matras flexibel en veerkrachtig en opgebouwd uit vele kleine cellen. Na indrukken veert het materiaal terug naar de oorspronkelijke vorm. Ook heeft een polyether matras een redelijke vochtregulatie, maar ventileert het wel iets minder dan andere soorten matrassen.Een matras van koudschuim wordt net als het polyether matras gemaakt polyurethaan maar is meer geschikt voor de zwaardere mensen. Doordat koudschuimeen open celstructuur heeft, heeft het een betere veerkracht dan een polyether matras maar onder ondersteunt het het lichaam toch heel goed.

Gevoelige spieren en gewrichten

Bij een matras van traagschuim moet je weten dat het nooit helemaal van traagschuim gemaakt wordt. Meestal gaat het alleen om de bovenlaag omdat het matras anders te zacht zou zijn. Bij traagschuimduurt het langer voor het zijn oorspronkelijke vorm weer aanneemt. Daarbij wordt het door de lichaamswarmte zachter en vormt het zich naar je lichaam. Een matras met traagschuimis daardoor erg geschikt voor mensen met gevoelige spieren en gewrichten.

Bij een pocketvering matras kunnen de pockets los van elkaar bewegen. Er zijn5 en 7-zone pocketvering matrassen waarbij elke zone is afgestemd op een lichaamsonderdeel. Omdat per zone gebruik wordt gemaakt van verschillende type pocketveren, kan de wervelkolom in haar natuurlijke vorm ondersteund worden. Net als de onderrug.De binnenveringmatrassen zijn net als de pocketvering matrassen met metalen veren maar hierbij zijn de veren met een spiraaldraad aan elkaar verbonden. Binnenveringmatrassen hebben een toplaag en hierdoor een nog betere drukverdeling van het lichaam.

Wil je gaan proef liggen? Zorg dan dat je goed uitgerust bent. Ben je moe, dan vindt je namelijk alles lekker liggen. Draag ook het liefst soepele kleding bij proefliggen. En vraag om advies.

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide