1298
Pannen. Hoe kies je de juiste?
Gepubliceerd: 23-03-2022

Heb je een nieuwe keuken gekocht? Dan wordt het misschien ook tijd dat je na gaat denken over een andere set pannen. Misschien ben je overgestapt van het koken op gas naar een inductiekookplaat. Dan kan het voorkomen dat je oude pannen niet geschikt zijn voor deze nieuwe manier van koken.

Aan de andere kant kan het gewoon leuk zijn om pannen te hebben die helemaal in stijl met je nieuwe keuken zijn. Lees hier waar je aan moet denken als je nieuwe pannen koopt.

Pannen van aluminium en roestvast staal

Als je een inductiekookplaat in je nieuwe keuken hebt zijn aluminium pannen geen goede keuze. Deze pannen kunnen de magneet die voor de opwarming van de inductiekookplaat zorgt niet geleiden. Kook je op gas dan heb je met aluminium pannen het voordeel dat ze zeer snel op temperatuur zijn. Een goed alternatief voor aluminium pannen zijn pannen van roestvast staal (RVS). Deze kunnen wel op een inductiekookplaat, zijn gemakkelijk schoon te maken en staan bekend om hun lange levensduur. Als je allergisch bent voor nikkel of chroom dan kun je dit soort beter mijden.

Koper en ijzer voor de speciale gerechten

Een koperen pan komt goed tot zijn recht in een landelijke keuken. Je wilt er natuurlijk ook af en toe mee koken. Dankzij het feit dat het koper langzaam opwarmt is het een ideale pan voor het maken en verwarmen van sauzen. Houd er rekening mee dat je ze wel altijd met de hand moet afwassen. Of maak de pan na afloop schoon met wat citroensap. Een ijzeren pan kan ook niet in de vaatwasser. Maar dit type pannen is wel heel geschikt om bijvoorbeeld vlees in te bakken. Dit is ook de reden dat je ijzer voornamelijk terugvindt in koekenpannen.

Aardewerk of porselein

Sommige gerechten vragen om hele specifieke pannen. Terracotta wordt bijvoorbeeld gebruikt voor het klaarmaken van stoofgerechten. Je moet er rekening mee houden dat het terracotta voordat je gaat koken een groot aantal uren in koud water moet hebben gestaan. Je voorkomt hiermee dat de pan knapt tijdens het verhitten. Een pan van porselein heeft deze voorbereiding niet nodig. Dit komt voornamelijk omdat deze pan niet poreus is. Je kunt porselein ook in de oven of magnetron plaatsen.

Braden en sudderen in een gietijzeren pan

Gietijzeren pannen vind je niet alleen in de vorm van een kookpot met een deksel. Het is ook populair materiaal voor de grillpannen. Dit is te danken aan het feit dat gietijzer tegen hele hoge temperaturen kan en daardoor kun je vlees op de juiste temperatuur direct dichtschroeien. Of je nu een pan soep een paar uur op laag vuur goed op smaak wilt brengen of je gaat poffertjes bakken, de gietijzeren pan is van alle markten thuis en geschikt voor het bereiden van heel veel verschillende gerechten. Het enige waar je aan moet denken is dat deze pan niet in de vaatwasser kan en dat je af en toe een laagje olie toevoegt onder het koken.
Kies een pan die past bij je keuken, maar ook zeker bij je kookstijl. Dan geniet je elke dag van de lekkerste maaltijden.

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide