Atag

Koken op gas is een trots blijvertje: veruit de meeste Nederlanders houden vast aan deze zeer directe manier van verwarmen. Een gasvlam is duidelijk zichtbaar en het laag en hoog zetten van de vlam kan zelfs op het gehoor. Snel, direct en zonder poespas; geen wonder dat het gaskoken alle hightech-ontwikkelingen met gemak heeft overleefd. Maar er is meer, zoals gezegd. Te beginnen bij het inmiddels vertrouwde elektrische koken.

Kenmerkend voor het gemak van elektrisch koken is de altijd gelijkmatige temperatuur van de kookplaten. Gebakken en gebraden gerechten worden daardoor mooi egaal van kleur. Elektrische fornuizen bestaan meestal uit een kookplaat en een oven met gescheiden verwarmingselementen die door schakelaars of (tip)toetsen worden bediend. Koken op gas en elektra hebben beide hun voor- en nadelen.

Gaskoken is goedkoper dankzij onze eigen gasbel in Slochteren en de bediening is zeer direct te regelen. Nadelen zijn: het vrijkomen van waterdamp en daardoor beslagen ramen, pannen die op den duur krom kunnen trekken omdat de vlammetjes de onder-kant van pan niet egaal raken en gaspitten (branders) die moeilijk schoon te houden zijn.

Elektrische kookplaten en dan met name de vlakke kerami-sche platen zijn veel makkelijker te reinigen, maar reageren veel trager. Efficiënt koken op stroom vereist een vooruitziende blik en veel ervaring. Inductiekookplaten hebben dat nadeel overigens niet.

Bron: Vereniging comfortabel wonen

Ook leuk om te lezen