2328
Gas of glas koken
Gepubliceerd: 28-12-2017

Een nieuwe keuken? Dan is er flink veel om over na te denken. Niet alleen mag je helemaal los met kleuren, materialen en indeling, ook kun je de apparatuur zelf uitkiezen. Hoe ga je bijvoorbeeld koken: elektrisch, op gas, keramisch of inductie? Alle vier de opties hebben zo hun voordelen. Vanaf 2018 is het niet meer verplicht om nieuwbouwhuizen aan te sluiten op het aardgasnet. En steeds vaker zien we dan ook inductie in de keuken. De voordelen? Wij zetten er vijf voor je op een rij.

 

Snel en veilig
Hitte alleen in de pan en daarom nooit meer je handen verbranden. Bij inductie wordt de warmte namelijk niet in de kookplaat opgewekt, maar in de bodem van de pan – dé reden waarom je voor inductie magnetische pannen nodig hebt. Hoe het werkt? Warmte ontstaat door moleculen in de pan langs elkaar te wrijven en op die manier een elektromagnetisch veld op te wekken. Anders dan bij keramisch koken, waarbij de warmte onder het glas wordt opgewekt, is na uitschakelen de warmte ook direct weg. Dat – en omdat er geen open vlam aanwezig is – maakt inductie de veiligste manier van koken. Met name voor huishoudens met kinderen een enorme pré.

Makkelijk schoon te houden
Schoonmaken was nog nooit zo eenvoudig. De gladde, keramische kookzones van een introductiekookplaat worden lang niet zo vies als andere kookplaten. En zijn dus heel makkelijk schoon te maken en houden. Ook goed om te weten: omdat de zones alleen verhit worden door de restwarmte van de pannenbodems, brandt bijvoorbeeld overgekookt water of gemorste tomatensaus niet in. Dat scheelt hardnekkige vlekken op de plaat. Klaar met koken? Dan hoef je alleen nog snel de plaat af te nemen.

Zuinig en goedkoop
Bij een gasvlam gaat veel warmte langs de pan, waardoor warmte verloren gaat. Dat gebeurt bij inductie niet: alleen de panbodem wordt verhit en niet de plaat eromheen. Een paar cijfers: kook je op inductie, dan wordt tachtig tot negentig procent van de verbruikte energie omgezet in warmte in de pan, terwijl dit bij gas of keramisch koken slechts vijftig tot zestig procent is. Een ander voordeel: na het koken is het glas wel warm, maar niet extreem heet zoals bij keramisch koken. Koken op inductie is dan ook een goede manier om energie te besparen. En daarmee doe je niet alleen het milieu een plezier, maar ook je portemonnee.

Gemakkelijk
Gewend aan gas en bang om je kookkunsten te verliezen als je overstapt op inductie? Geen zorgen. Ook als je kookt op inductie kun je de plaat in sommige gevallen bedienen met draaiknoppen. Bertazzoni heeft bijvoorbeeld fornuizen met draaiknoppen aan de voorzijde. Daarmee bedien je de platen net zo intuïtief als je bij een gasfornuis zou doen. Overstappen was nog nooit zo gemakkelijk.

Chefwaardig
Over overstappen, draaiknoppen en bang zijn om je kookkunsten te verliezen gesproken: veel mensen zijn bang met inductie minder ‘het gevoel van koken’ te hebben. Want échte chefs koken toch altijd op gas? Mis! Hoewel inderdaad veel restaurants van oudsher op gas koken, stappen ook veel professionele keukens over op inductie. Even wennen, maar zodra ze eenmaal gewend zijn willen veel koks niet meer terug. En met de draaiknoppen op de Bertazzoni-fornuizen kom je helemaal dicht bij de beleving van koken in een professionele keuken. Kom maar door met die chefwaardige gerechten!

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide