1101
Koelkast en besparen

Om met de woorden van premier Mark Rutte te spreken: “We leven in onzekere en moeilijke tijden”. Iedereen voelt of gaat de effecten van de verschillende bezuinigingsmaatregelen in zijn portemonnee voelen. Onderzoek toont aan dat ruim een kwart van de consumenten probeert te besparen op de leefkosten. Op de stookkosten, de boodschappen, door spaarlampen of zelfs zonnepanelen aan te schaffen. Men staat echter niet stil bij de grootste energieslurper in het huishouden: de koel- en vrieskast. Dit is een apparaat dat altijd aanstaat: 24 uur per dag, 365 dagen per jaar. En waarop tientallen euro’s te besparen zijn.

Koel- en vrieskasten 72% zuiniger
Ongeveer een derde van de koel- en vrieskasten in Nederlandse huishoudens is tien jaar of ouder. In de afgelopen vijftien jaar zijn deze grootverbruikers in het huishouden zodanig verbeterd dat ze 72% zuiniger geworden zijn. De afname van het energieverbruik zien we terug in het energielabel. Sinds 1 juli 2012 is het voor fabrikanten als Bosch niet meer toegestaan om koel- en vriesapparatuur met energieklasse A of lager te verkopen aan de handel. Dat maakt A+ tot het minst zuinige label voor koelen en vriezen. En A+++ tot het aller-zuinigste.

Lagere energierekening
Een consument die heel zuinig uit denkt te zijn met een A+ koelkast heeft het dus bij het verkeerde eind. Een A+++ koelkast is maar liefst de helft zuiniger dan een A+ koelkast. Dit vertaalt zich ook in de besparing. Wanneer de consument zijn oude koel- en vrieskast vervangt door een apparaat uit de zuinigste klasse, dan kan hij ongeveer €100, -per jaar besparen op zijn energierekening.

En het milieu profiteert hier ook van. Ter illustratie: de hoeveelheid energie die nodig is om een koelkast te produceren is ruim 200 kWh. Het verschil in verbruik van een nieuw energiezuinig apparaat ten opzichte van een oud apparaat bedraagt minimaal 100 kWh per jaar. Dat betekent klimaatwinst na twee jaar.

500 miljoen in zuinige apparatuur Bosch heeft het grootste aanbod energiezuinige koel- en vrieskasten in de markt; maar liefst 70% van het assortiment valt in energieklassen A++ en A+++. Zo verbruikt de nieuwste koelkast de helft minder energie dan een spaarlamp. Het merk heeft wereldwijd 500 ingenieurs aan het werk die zich uitsluitend met innovatie bezig houden. De komende vijf jaar wordt er 500 miljoen euro geïnvesteerd in de ontwikkeling van zuinige apparatuur.

Wonenonline

GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png Nieuw: de gratis Wonenonline.nl woonstijlen styleguide. 27 pagina's woonstijlen, eigenschappen en handige shoptips zodat jij jouw favoriete woonstijl direct kunt toepassen in jouw interieur. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt de Styleguide binnen 15 minuten in je mailbox!

Ga jij voor een subtiele aanpassing of ga je voor een complete metamorfose?


Ja, stuur mij de gratis styleguide

Onze partners