3030
Koelen anno 2018
Gepubliceerd: 04-06-2018

We hebben er allemaal wel eentje in huis staan, een koelkast. Soms van die enorme Amerikaanse modellen met een ijskblokjesmachine ingebouwd, of van die ienimieni modellen waar precies 1 blikje cola in past. Kortom koelkasten zijn er in verschillende vormen en maten en wij zetten er een aantal op een rijtje.

 

Maar eerst een stukje geschiedenis want hoe deden we dit vroeger, toen de koelkast nog niet bestond? We waren toen aangewezen op andere manieren om ons voedsel vers te houden zoals het konfijten, drogen of wecken van het voedsel. We hielden de bacteriën buiten de deur door het voedsel te verhitten en te vacumeren, door het vocht te onttrekken of door heel veel zout of suiker toe te voegen. Natuurlijk kwam dit de smaak van het voedsel niet ten goede.

Pas in 1920 deed de moderne ijskast zijn intrede in Nederland. Dit omdat de verspreiding van elekticiteit op grote schaal plaatsvond en de koelsystemen op het lichtnet konden worden aangesloten. Na deze periode ging het hard met de ontwikkeling van de koelkast.

Het meestbekende model van de koelkast is het tafelmodel. Deze is gemakkelijk onder het aanrecht weg te schuiven of gemakkelijk te combineren met een ander huishoudelijk apparaat erop zoals een magnetron. Na het tafelmodel kwamen er ook grotere versies op de markt zoals de tweedeurskoelkast of de koelvriescombinatie waarbij een deel van de koelkast als vriezer fungeert.

Met de moderne ontwikkelingen in de keukenbranche zagen we dat de koelkast zich hier naadloos op aanpaste en zo ontstond de inbouwkoelkast, een koelkast die weggewerkt werd in de keuken zodat deze geen sta in de weg meer was en naadloos overging in het design van de keuken.

Ondanks dat de inbouwkoelkast lange tijd zeer populair was zien we steeds vaker dat de koelkast de eyecather wordt in de keuken. Een grote Amerikaanse retro koelkast of een moderne versie met twee deuren en ijsblokjesmachine.

Niet alleen voor huishoudelijk gebruik heeft de koelkast een enorme groei doorgemaakt. Ook in de horeca worden er diverse koelsystemen toegepast. Denk maar eens aan de koelvitrine die je kent bij de bakker met die lekkere taartjes erin of die in de sportschool met je favoriete, heerlijk gekoelde blikjes.

Als we zien wat een ontwikkeling de koelkast heeft doorgemaakt de afgelopen jaren zijn we best een beetje benieuwd hoe deze er over 10 jaar uit zal zien.

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide