1002
Inbouwkoelkast vs. vrijstaande koelkast: wat past bij jou?
Gepubliceerd: 18-08-2022

De zoektocht naar een nieuwe koelkast kan lastiger zijn dan je in eerste instantie denkt. Er zijn zoveel mogelijkheden dat je soms het overzicht kwijtraakt. Wat past er nou het beste bij jouw keuken en wensen?

Maak om te beginnen de keuze tussen een inbouwkoelkast en een vrijstaande koelkast. Als deze voorkeur eenmaal duidelijk is, is het een stuk eenvoudiger om de juiste koelkast te vinden. Hieronder lees je meer over de uiteenlopende voordelen én nadelen van beide soorten.

Vrijstaande koelkasten zijn flexibel

Een vrijstaande koelkast is erg flexibel. Je kunt het overal neerzetten, relatief eenvoudig verplaatsen en gemakkelijk zelf aansluiten. Plaats het in de keuken, in de schuur of zet het in de berging. Een losse koelkast is ook erg handig als je gaat verhuizen.

Losstaande koelkast in allerlei formaten

Losstaande koelkasten zijn verkrijgbaar in allerlei soorten en formaten. Het fijne is dat je geen rekening hoeft te houden met de afmetingen van de keukenkastjes – wat bij een inbouwkoelkast wel het geval is. Er zijn compacte tafelmodel koelkasten voor studentenkamers of kleine keukens, standaard koel-vriescombinaties en extra grote Amerikaanse koelkasten met dubbele deuren.

Statement of doorn in het oog?

Een mogelijk nadeel van een vrijstaande koelkast is dat het altijd in je zicht staat. Veel mensen vinden dit storend en afdoen van het keukendesign. Anderen zien zo’n losse koelkast juist als een statement. Het is hoe dan ook verstandig om bij de aanschaf goed te letten op de kleur, het design en de algehele uitstraling.

Inbouwkoelkast voor strakke uitstraling

Liefhebbers van een moderne, minimalistische en strakke keuken hebben waarschijnlijk de voorkeur voor een inbouwkoelkast. Deze koelkast wordt netjes weggewerkt in een keukenkastje. Als de deur dicht is, kun je dus niet zien waar de koelkast is verstopt. Zo komt het ontwerp van de keuken veel beter tot zijn recht.

Beperkt in formaat door inbouwen

Omdat de koelkast in een keukenkastje moet passen, ben je wel beperkt in het formaat. Meet de ruimte nauwkeurig op en ga op zoek naar een koelkast met exact de juiste afmetingen. Let daarnaast op het type deurscharnier om de koelkast samen met het kastdeurtje te kunnen openen.

Inbouwkoelkast vs. vrijstaande koelkast

Inbouwkoelkasten zijn verkrijgbaar als koel-vriescombinatie of kastmodel. Er zijn minder mogelijkheden wat betreft type en formaat dan bij vrijstaande koelkasten. Daarentegen worden inbouwkoelkasten wel netjes weggewerkt achter een deurtje, waardoor de keuken een stuk moderner oogt. Welk soort koelkast de beste optie is, is dus helemaal afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeuren.Heb je al een keuze kunnen maken?

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide