2899
Stijlvolle zinken vuilnisemmer
Gepubliceerd: 27-06-2016 Laatste update: 25-04-2017

Het is wellicht diep graven in het geheugen, maar eind jaren vijftig van de vorige eeuw introduceerden de gemeenten in Nederland de zinken vuilnisemmer. Een egale emmer, vaak met de nummers van de gemeente op het deksel gedrukt. Het waren oerdegelijke vuilnisemmers, want de zinken vuilnisbak was weerbestendig.

Deze zinken vuilnisemmer is bezig met een heuse come-back. Vanuit sentimenten als nostalgie, maar ook omdat het een duurzaam en sterk product is, keert de zinken vuilnisemmer terug in het straatbeeld. Deze zinken vuilnisemmer is ook voor u beschikbaar. En het heeft niet enkel nut voor huisvuil. De mogelijkheden zijn eindeloos. We zetten ze op een rijtje:

Scheiden van afval
De vuilnisemmer van zink is uitermate handig in het sorteren van huisvuil. U kunt het bijvoorbeeld gebruiken als afvalbak voor plastic of tuinafval. U kunt de emmer dus gebruiken als een verzamelbak om afval te scheiden.

Decoratie
Maar waarom praktisch als het ook esthetisch kan? Want uiteraard leent de zinken vuilnisbak zich uitermate goed als decoratief element. Wanneer u de elegante bak meeneemt in uw tuinontwerp of het bewerken van uw gaarde, tovert u binnen de kortste tijd het geheel om in een smaakvol geheel. U kunt denken aan de zinken vuilnisemmer te gebruiken als bloembak of zelfs een boom in te planten. Als u wilt, kunt u zelfs de emmer schilderen.

Industrie
U geeft uw presentatie en uitstraling een boost wanneer u de emmer gebruikt voor uw bedrijf of werkplaats. Daarnaast is de emmer uitermate geschikt om juist te gebruiken voor industriële doeleinden vanwege zijn duurzaamheid. Papierwerk, onderdelen en zelfs hete materialen, want zink is hittebestendig - vele materialen kunt u erin kwijt. Bovendien is de emmer voor velen herkenbaar, dus u zult zeker aanspraak krijgen.

Opbergen
De bak is erg handig om spullen in op te bergen. Denk bijvoorbeeld aan speelgoed of hobby-artikelen. Alle spullen worden zo netjes en makkelijk opgeborgen. Maar het kan ook zijn dat u voer voor uw huisdier erin opbergt of hout voor de open haard. Wellicht wordt het een emmer met winteraccessoires die netjes in de gang staat. Aan u de keuze.

Afval
Zink is bestendig tegen alle typen weer. Daardoor roest het niet. Zowel voor binnen als voor buiten is deze zinken vuilnisbak te gebruiken om uw vuil in te verzamelen.

Solide
De materie van de vuilnisemmer: zink. De materie vormt een oxidelaag door zuurstof dat in water zit of in de lucht hangt. Na een tijd sluit zink zich af voor zuurstof. Hierdoor komt er geen zuurstof bij het ijzer. Zink roest daardoor niet. Uw emmer gaat dus lang mee en is onverslijtbaar. Vroeger werd de emmer door sommigen ook de 'asemmer' genoemd, doordat velen 's winters de as in de vuilnisbak gooiden. Dit kon de zinken emmer gemakkelijk aan, maar wanneer men ander vuil bij de smeulende kolen plaatste, ontstond er een kwalijke geur.

De fysieke zinken vuilnisemmer
De zinken vuilnisemmer is grijs. Het heeft een handvat en een deksel. De naam van de gemeente staat in het deksel gedrukt, soms een afkorting, vaak een volledige naam. De nummers op het deksel verklaren de wijk of het huisnummer. De vuilnisbak heeft een inhoud van 33 liter. Vroeger kregen bedrijven en winkels ook een bak ter beschikking. Deze waren groter qua inhoud: 55 liter.

Nostalgie
Tot halverwege de vorige eeuw waren het jute zakken, kistjes, dozen, zakken en houten afvalbakken waarmee het huisvuil op straat werd gezet. Soms was er zelfs geen bak en legde men het vuil los op straat. Gemeenten besloten tot een eenduidige manier van huisvuil aan de straat te zetten. Met een formele aankondiging - en dito gebruiksaanwijzing - werd de zinken vuilnisbak geïntroduceerd en beschikbaar gemaakt voor iedereen. Dat zorgde niet enkel voor structuur, maar ook voor veiligheid en hygiëne. Aan de straat kwamen vaak 'morgensterren'; mannen die nog de emmers doorzochten op iets bruikbaars nadat de voddenman en andere kooplui aan de deur waren geweest. Ook was het zo dat de deksel van de emmer nog dicht moest kunnen, ander konden de vuilnismannen ze niet meer tillen. Zo'n emmer woog al gauw zeven kilo. Flink aangedrukte emmers met vochtig vuil begonnen in felle zomers te stinken. Dat zorgde weer voor een nieuwe markt: de vuilnisbakkenwasser. Het waren mannen op een bakfiets gevuld met water die tegen betaling de emmer grondig schoonmaakten. Uiteindelijk koos men eind jaren zestig voor een vuilniszak, omdat gevaarlijke situaties werden voorkomen en de schoonmaak van de emmer niet zo omslachtig was. De vuilniszak deed hiermee dus zijn intrede. Nadien was de vuilniszak ook geen succes, doordat het niet sterk genoeg was. De kunststof container bood soelaas.

De zinken vuilnisemmer claimt zijn rechtmatige positie in huis weer op. Duurzaam en elegant is deze nu ook voor uw huis beschikbaar. Of het nu gaat om een praktische toepassing of voor decoratie: dit geraffineerd stukje geschiedenis is een sieraad in het interieur.

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide