1722
Keuken in kurk!

Niets zo inspirerend als je keuken inrichten. Met kurken vloeren en wanden sla je drie keer je slag: een eigentijdse look, een functionele oplossing én een ecologische keuze. De bast van de kurkeik is meer dan een nobel natuurproduct. Van speelse kleuren tot sobere tinten, van smalle parketstroken tot grote kurktegels: ontdek hoe keukenproof kurk is!

Hardnekkige kurkmythes ontkracht
Gemaakt van de schors van de kurkeik, kan kurk heel wat troeven uitspelen. Zeker in de keuken. We zetten enkele vaak gehoorde misverstanden op een rij:

Kurk is saai
Vergeet het, kurk is spannender dan ooit. Anno 2010 hebben de revolutionaire kurkdessins het ietwat muffe, klassieke, bruine imago van de jaren zeventig voorgoed begraven. De kurkvloer is geen kurkvloer meer. Dat vertaalt zich vandaag in een waaier aan stijlen in evenveel kleuren, structuren, dessins, afmetingen en afwerkingen. Van sober strak tot rijkelijk gedetailleerd, van grote kurktegels tot smalle parketstroken. Niet alleen op de catwalk verrast kurk met eigentijdse creaties, ook in het interieur kent dit inspirerende materiaal een sterke opmars. In een keuken met kurk blijven fashionistas niet op hun honger zitten!

Kurk en knoeien gaan niet samen
Net wel! Kurk is van nature waterafstotend en leent zich daarom perfect voor vochtige ruimtes zoals de badkamer of keuken. Bovendien worden de wanden en vloeren beschermd met een speciale vernis die indringen van vlekken voorkomt. Snel met de stofzuiger erover of een uitgewrongen dweil, en je kurkvloer is weer helemaal nieuw. Behandeling met specifieke reinigings- of beschermproducten is op zich niet nodig, maar wordt wel aangeraden voor een nog langere levensduur. Tot slot zijn kurken vloeren hygiënisch en dragen ze bij tot een gezonder leefklimaat. De vuilafstotende toplaag geeft stof, bacteriën, schimmel en huismijt geen kans.

Kurk kan niet tegen een stootje
Andermaal mis. Kurk is bijzonder duurzaam en dat vertaalt zich in vloeren en wanden voor het leven. Kurk is soepel maar sterk dankzij zijn unieke structuur en slijtvaste toplaag. Ook is kurk antislip, geen overbodige luxe in de keuken. Alle kwaliteiten zitten vervat in een garantie van gemiddeld 15 jaar voor de toplaag; sommige kurkvloeren geven zelfs tot 25 jaar garantie. De uitzonderlijke kwaliteiten van kurk maken het materiaal geschikt voor de meest veeleisende en technisch hoogstaande toepassingen. Zo wordt er kurk gebruikt voor automotoren, damme-chanismen, warmte-isolatie in ruimtesondes... Minder handige keukenprinsen hoeven dus niet meteen te vrezen!

Kurk in de keuken, praktisch
Kurk leent zich even goed voor nieuwbouw als renovatie. Zo kan je, zonder ingrijpende werken, kurk plaatsten op bestaande koude ondervloeren. Je hebt de keuze uit verschillende systemen: van kleef- tot kliksystemen. Met kurk zit je alleszins niet snel om inspiratie verlegen, gezien de ruim 1.500 mogelijkheden op basis van 35 dessins en 75 keurcombinaties.

Kliksysteem (voor vloeren)
De laatste jaren wordt klikkurk steeds populairder. De voordelen zijn dan ook duidelijk: mooi én makkelijk zelf te installeren. Het wordt verkocht als kant-en-klaar product en heeft geen afwerking ter plaatse nodig. Bovendien moet je niet veel voorbereidingen treffen voor de ondervloer.

Kleefsysteem (voor vloeren en wanden)
Kleefsystemen worden vaker door vakmensen geplaatst, maar handige consumenten kunnen het ook zelf. Wel belangrijk is een geëgaliseerde ondervloer. Kurkvloeren in kleefsysteem moeten nog een afwerkingslaag krijgen. Gemiddeld moet je twee tot vier vernislagen aanbrengen. Deze soepele maar krasbestendige vernis (watergedragen) beschermt de kurkvloer tegen indringend vuil en verhoogt tegelijk de sterkte, slijtvastheid en het gebruiksgemak. Laat je adviseren in de gepaste lak gewone lak of vernis zou barsten en breng kruisgewijs aan. Je kan zelf je type afwerkingslak kiezen: van mat over satijn tot glanzend.

Wonenonline

GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png Nieuw: de gratis Wonenonline.nl woonstijlen styleguide. 27 pagina's woonstijlen, eigenschappen en handige shoptips zodat jij jouw favoriete woonstijl direct kunt toepassen in jouw interieur. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt de Styleguide binnen 15 minuten in je mailbox!

Ga jij voor een subtiele aanpassing of ga je voor een complete metamorfose?


Ja, stuur mij de gratis styleguide

Onze partners