1763
Hoe bepaal je de ideale keukeninrichting?

Als je een nieuwe keuken uitzoekt wil je natuurlijk dat deze perfect aansluit op jouw wensen. Maar soms is het lastig te bepalen wát die wensen precies zijn! Want waar moet je eigenlijk op letten bij de inrichting van de ideale keuken?

 

Hoogte van het werkblad

Inpage_banner_Wonenonline_2023.png

Ergonomie is een belangrijke factor in het creëren van de perfecte keuken. Je wil comfortabel kunnen koken, zonder rugklachten over te houden aan dat heerlijke gerecht. Zorg daarom in elk geval voor een passende hoogte van het werkblad. Standaard is een werkblad ongeveer 92 centimeter hoog. Voor koken is het fijn als het werkblad ongeveer 10 tot 15 centimeter onder de ellenboog komt. Ben je langer dan 185 centimeter, dan kun je dus beter een werkblad van zo’n 105 centimeter hoog kiezen! Voor afwassen wil je liever dat het blad nog hoger komt, zo’n 5 centimeter onder de ellenboog.

Het juiste gasfornuis

Ben je een echte keukenprins- of prinses? Dan verdient het gasfornuis extra aandacht. Misschien maakt jouw hart een sprongetje van een geavanceerd 6-pits gasfornuis met gasoven en onderbouwkast. Of misschien volstaat een 4-pits toestel voor jou en hecht je vooral waarde aan de uitstraling van het apparaat. Gasfornuizen drukken immers een groot stempel op je keuken: zowel qua gebruik als design! 

Praktische indeling

De perfecte keuken heeft niet alleen de juiste apparatuur en afmetingen, maar is ook praktisch ingedeeld. Zorg bijvoorbeeld dat je ruimte maakt voor een voorraad. Het is altijd fijn om extra blikken tomatenblokjes en soep in huis te hebben, maar je keuken wordt een zooitje als je daar geen adequate opbergplaats voor hebt! Creëer ook een speciale opbergzone voor borden, bestek, glazen en pannen: let op dat je tijdens het koken de pannen, spatels en staafmixer of rasp goed kunt bereiken! Tot slot moet je bij de indeling rekening houden met afvalemmers en schoonmaakmiddelen. Wil je dit netjes wegwerken in lades, of geef je juist voorkeur aan een aparte prullenbak?

Materiaalkeuze

De ideale keukeninrichting houdt ook rekening met dagelijks gebruik: kies daarom de juiste materialen voor de juiste plekken. Een houten werkblad is mooi, maar moet regelmatig in de olie worden gezet en is gevoelig voor krassen. Durf je dat aan? Dan is het wél slim om de spoelbak uit te breiden met een roestvrijstalen werkblad. Let ook op of de tegeltjes op de achterwand voorzien zijn van een speciale laag, zodat je spatten en vetvlekken gemakkelijk verwijdert. Neem een vloer die bestand is tegen vocht en waarop vuil nauwelijks zichtbaar is. Met de juiste materiaalkeuze heb je lang plezier van je keuken!

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png Nieuw: de gratis Wonenonline.nl woonstijlen styleguide. 27 pagina's woonstijlen, eigenschappen en handige shoptips zodat jij jouw favoriete woonstijl direct kunt toepassen in jouw interieur. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt de Styleguide binnen 15 minuten in je mailbox!

Ga jij voor een subtiele aanpassing of ga je voor een complete metamorfose?


Ja, stuur mij de gratis styleguide

Onze partners