1979
Hoe bepaal je de ideale keukeninrichting?
Gepubliceerd: 24-09-2019

Als je een nieuwe keuken uitzoekt wil je natuurlijk dat deze perfect aansluit op jouw wensen. Maar soms is het lastig te bepalen wát die wensen precies zijn! Want waar moet je eigenlijk op letten bij de inrichting van de ideale keuken?

 

Hoogte van het werkblad

Ergonomie is een belangrijke factor in het creëren van de perfecte keuken. Je wil comfortabel kunnen koken, zonder rugklachten over te houden aan dat heerlijke gerecht. Zorg daarom in elk geval voor een passende hoogte van het werkblad. Standaard is een werkblad ongeveer 92 centimeter hoog. Voor koken is het fijn als het werkblad ongeveer 10 tot 15 centimeter onder de ellenboog komt. Ben je langer dan 185 centimeter, dan kun je dus beter een werkblad van zo’n 105 centimeter hoog kiezen! Voor afwassen wil je liever dat het blad nog hoger komt, zo’n 5 centimeter onder de ellenboog.

Het juiste gasfornuis

Ben je een echte keukenprins- of prinses? Dan verdient het gasfornuis extra aandacht. Misschien maakt jouw hart een sprongetje van een geavanceerd 6-pits gasfornuis met gasoven en onderbouwkast. Of misschien volstaat een 4-pits toestel voor jou en hecht je vooral waarde aan de uitstraling van het apparaat. Gasfornuizen drukken immers een groot stempel op je keuken: zowel qua gebruik als design! 

Praktische indeling

De perfecte keuken heeft niet alleen de juiste apparatuur en afmetingen, maar is ook praktisch ingedeeld. Zorg bijvoorbeeld dat je ruimte maakt voor een voorraad. Het is altijd fijn om extra blikken tomatenblokjes en soep in huis te hebben, maar je keuken wordt een zooitje als je daar geen adequate opbergplaats voor hebt! Creëer ook een speciale opbergzone voor borden, bestek, glazen en pannen: let op dat je tijdens het koken de pannen, spatels en staafmixer of rasp goed kunt bereiken! Tot slot moet je bij de indeling rekening houden met afvalemmers en schoonmaakmiddelen. Wil je dit netjes wegwerken in lades, of geef je juist voorkeur aan een aparte prullenbak?

Materiaalkeuze

De ideale keukeninrichting houdt ook rekening met dagelijks gebruik: kies daarom de juiste materialen voor de juiste plekken. Een houten werkblad is mooi, maar moet regelmatig in de olie worden gezet en is gevoelig voor krassen. Durf je dat aan? Dan is het wél slim om de spoelbak uit te breiden met een roestvrijstalen werkblad. Let ook op of de tegeltjes op de achterwand voorzien zijn van een speciale laag, zodat je spatten en vetvlekken gemakkelijk verwijdert. Neem een vloer die bestand is tegen vocht en waarop vuil nauwelijks zichtbaar is. Met de juiste materiaalkeuze heb je lang plezier van je keuken!

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide met de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide