2412
Hoe bepaal ik de juiste maten voor mijn inbouwapparatuur?
Gepubliceerd: 03-09-2020 Laatste update: 17-04-2022

Als je inbouwapparatuur aanschaft, wil je natuurlijk dat het perfect past. Zorgvuldig meten dus! Wij zetten voor je op een rij hoe je dit het beste aanpakt voor een Koelkast, (Combi)magnetron of oven, een Vaatwasser en een Kookplaat

Hoe meet je de nismaten op?

De nis is de ruimte die je voor het apparaat vrij hebt tussen je keukenkasten en/of de muur. De nismaten opmeten doe je telkens op dezelfde manier, of het nu voor een koelkast, vaatwasser, oven of (combi)magnetron is. Voor een inbouwkookplaat ga je iets anders te werk. Staat er al een apparaat? Haal het oude apparaat dan bij voorkeur uit de nis voor je gaat meten. Zo kan je goed aan de binnenkant van de nis meten en krijg je het nauwkeurigste resultaat.

Nishoogte

Kijk hoe hoog het apparaat mag zijn door de nishoogte op te meten. Dit doe je door met een rolmaat van de onderkant tot de bovenkant van de nis te meten. Komt de nis op de grond uit? Houd er dan rekening mee dat de vloer voor de nis soms wat hoger is dan in de nis zelf. Bijvoorbeeld doordat er laminaat ligt. Meet in dat geval vanaf de hogere vloer tot de bovenkant van de nis. Let erop dat je de rolmaat goed recht blijft houden.

Nisbreedte

Meet de nisbreedte op door je rolmaat tussen de linker- en rechterzijkant van de nis te spannen.

Nisdiepte

Nismaten De nisdiepte meet je door van het achterste punt in de nis naar de voorkant toe te meten.

De inbouwtekening

Als je alles hebt opgemeten, vergelijk je de resultaten met de maten op de inbouwtekening van het apparaat dat je wilt kopen.

Hoe bepaal ik de juiste maten voor mijn kookplaat?

Bij een kookplaat meet je de uitsparing in het aanrecht op en de dikte van je keukenblad. Hiervoor meet je van de linker- naar de rechterzijkant van de uitsparing en vervolgens van de achter- naar de voorkant. Als laatste meet je hoe dik je aanrechtblad is. Dit is belangrijk om te weten om te voorkomen dat de kookplaat inzakt. Vergelijk de breedte altijd met de nisbreedte op de inbouwtekening. Kijk niet naar de breedte van de kookplaat zelf. Deze is namelijk altijd iets breder.

Dit wil je ook weten over je koelkast

Is de nis iets hoger dan de koelkast die je op het oog hebt? Maakt niet uit! De pootjes van de koelkast zijn verstelbaar zodat de bovenkant goed aansluit.
Meet bij een koel-vriescombinatie ook altijd de afzonderlijke deurpanelen op. Dit verschilt namelijk per combinatie.
Check bij een koelkast ook altijd het scharniersysteem. Dit kan een sleepdeursysteem of deur-op-deursysteem zijn.Heb je een sleepdeursysteem? Dan kan je eventueel overstappen op een deur-op-deursysteem. Andersom kan dit niet.

Dit wil je ook weten over je vaatwasser

Bij een vaatwasser meet je ook de plint onder je keuken op. Is deze hoger dan 9 centimeter? Dan kan je kiezen tussen een deur-op-deursysteem of een sleepdeursysteem. Bij een plint die lager dan 9 centimeter is, heb je een vaatwasser met sleepdeursysteem nodig.


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide met de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide