3
Een nieuwe keuken: waar moet je aan denken?
Gepubliceerd: 24-11-2025

Een nieuwe keuken kopen is best spannend. Je geeft er een hoop geld aan uit en je moet er jaren mee leven. Dus je wilt dat het goed is. Maar waar let je nou eigenlijk op? Bij Mandemakers Keukens helpen ze je natuurlijk. Maar het is wel handig als je zelf ook weet waar je op moet letten. Dan stel je betere vragen en maak je betere keuzes.

Begin met je budget

Eerste stap: weten wat je kan uitgeven. En dan bedoel ik echt wat je kan uitgeven. Niet wat je misschien zou willen uitgeven als je de loterij wint. Maar wat je nu, vandaag, realistisch kan betalen. Schrijf het op. Zet het op je telefoon. Tatoeëer het op je voorhoofd. Want zodra je in een showroom staat en al die mooie keukens ziet, is de verleiding groot om toch maar wat meer uit te geven. Reken ook met verborgen kosten. Montage. Loodgieter. Elektricien. Stucadoor. Schilder. Die dingen tellen op. Voor je het weet zit je duizenden euro's boven je budget. Een gemiddelde keuken met apparatuur en montage kost tussen de zeven en vijftien mille. Budgetkeukens beginnen bij vijf. Luxe maatwerk kan makkelijk boven de twintig uitkomen.

Meet je keuken op

Klinkt logisch maar je zou versteld staan hoeveel mensen dit verkeerd doen. Even snel met een rolmaat zwaaien is niet genoeg. Meet precies. Op meerdere plekken want muren zijn zelden perfect recht. Noteer waar ramen zitten. Waar deuren opengaan. Waar radiatoren hangen. Waar wateraansluitingen zitten. Waar stopcontacten zitten. Maak foto's. Van alles. Van elke hoek. Van elk detail. Als je dan bij een keukenspecialist zit, heb je alles bij de hand.

{name}

Welke opstelling wil je?

De indeling hangt af van je ruimte en van hoe je wilt koken. Een rechte keuken is simpel en goedkoop. Past in smalle ruimtes. Maar je hebt wel beperkt werkruimte. Een hoekkeuken maakt beter gebruik van de ruimte. Je hebt meer werkruimte en opbergruimte. Die hoek is wel lastig te gebruiken maar daar zijn oplossingen voor. Bij veel ruimte is een U-keuken of een opstelling met eiland mogelijk. Dat geeft echt maximale werkruimte. Maar je betaalt er ook naar. En je hebt de ruimte nodig.

Materialen uitzoeken

Dit is waar het leuk wordt. En waar je budget onder druk komt te staan, want alles is duurder dan je denkt. Voor fronten heb je de keuze uit kunststof, melamine, lak, fineer of massief hout. Elk heeft z'n voor- en nadelen. Kunststof is goedkoop en makkelijk. Massief hout is duur en vraagt onderhoud. Ergens daar tussenin zit jouw oplossing. Voor het werkblad geldt hetzelfde. Kunststof, composiet, natuursteen, keramiek. Allemaal opties met verschillende prijzen. Kijk niet alleen naar de aanschafprijs maar ook naar onderhoud. Een goedkoop werkblad dat vol vlekken komt, is uiteindelijk geen koopje. Een houten keuken brengt warmte maar vraagt onderhoud. Houtlook geeft die uitstraling zonder het gedoe.

Apparatuur: wat heb je echt nodig?

Basis is: kookplaat, oven, koelkast, vaatwasser. Daarmee red je het prima. Maar er is zoveel meer. Stoomoven. Wijnklimaatkast. Kokendwaterkraan. Koffiezetapparaat ingebouwd. Quooker. Magnetron. Waar trek je de lijn? Mijn advies: denk na over wat je echt gebruikt. Heb je een wijnklimaatkast nodig voor die drie flessen die je per jaar drinkt? Waarschijnlijk niet. Maar als je dagelijks thee drinkt, kan een kokendwaterkraan je leven echt makkelijker maken. Let ook op energielabels. Een A+++ apparaat is duurder bij aankoop maar bespaart over tien jaar gezien echt geld.

Die werkdriehoek waar iedereen over zeurt

Klinkt misschien als designgezwets maar er zit wat in. De werkdriehoek zijn je drie belangrijkste punten: koelkast, spoelbak, kookplaat. Die moeten niet te ver uit elkaar staan. Maximaal twee meter tussen elk punt. Anders loop je jezelf de hele dag te jassen. Echt vermoeiend. Ook logisch nadenken helpt. Vaatwasser naast de spoelbak is handig. Dan schuif je direct alles erin. Oven op ooghoogte is prettiger dan bukken. Dat soort dingen.

Montage en installatie

Sommige mensen denken dat ze geld besparen door alles zelf te doen. Kan. Als je handig bent en tijd hebt. Maar een keuken monteren is echt een klus. Het is niet zomaar IKEA-kastjes in elkaar draaien. Professionele montage kost ongeveer driehonderd euro per strekkende meter. Klinkt duur maar je hebt wel zekerheid dat het goed zit. Daarbovenop komen loodgieter en elektricien. Leidingen moeten misschien verlegd worden. Stopcontacten verplaatst. Aansluiting voor dampkap. Dat loopt al snel op.

Vergelijk, vergelijk, vergelijk

Ga niet naar één winkel en beslis daar meteen. Ga naar meerdere zaken. Vraag overal een offerte. Vergelijk niet alleen de prijs maar ook wat erbij zit. Bij de één zit montage erbij, bij de ander niet. Bij de één krijg je een uitgebreide garantie, bij de ander niet. Bij de één hebben ze een eigen servicedienst, bij de ander moet je zelf alles regelen. En vergeet niet te onderhandelen. Bij zo'n grote aankoop is dat heel normaal. Ze verwachten het zelfs. Vraag om korting. Vraag om extra's. Het ergste wat kan gebeuren is dat ze nee zeggen.

Doe jezelf een plezier

Een keuken is een grote investering. Financieel maar ook emotioneel. Je bent er dagelijks. Dus het moet fijn zijn. Voor meer info over wat kost een nieuwe keuken, kun je terecht bij een keukenzaak bij jou in de buurt. Neem de tijd. Haast je niet. En kies waar je blij van wordt. Want dat is waar het om draait.

Wonenonline

Gratis keukenbrochures

Laat je inspireren door de nieuwste keukentrends en exclusieve stijltips die je nergens anders zult vinden. Uiteraard geheel kosteloos en zonder verplichtingen.  Vul onderstaande velden met een * in voor een goede verwerking van uw aanvraag.

Vergeet niet uw brochure(s) aan te geven!
Invalid Input