1075
Dornbracht waterzone

Behalve aan het fornuis brengen mensen in een keuken de meeste tijd door aan de spoelbak - een werkzone die in tegenstelling tot de rest van de keuken de afgelopen decennia nauwelijks verder werd ontwikkeld. Terwijl modulariteit in keukendesign sinds jaren een centrale rol speelt - op de eigen behoeften afgestemde, individuele bouwstenen in plaats van een vaste inbouwkeuken - bleef het spoelgedeelte grotendeels uitgezonderd van deze variatie. Eén bak, misschien twee, een kraan, misschien nog een dispenser voor afwasmiddel. Meer individualiteit was zeldzaam. De opkomst van de afwasmachine had het belang van de spoelbak in gedachten naar de achtergrond verdrongen. Daarbij toont onderzoek aan dat ook nu nog meer dan de helft van al het werk in de keuken aan de spoelbak plaatsvindt.

Juist de eerste basisactiviteit in de keuken - het schoonmaken, wassen en voorbereiden van levensmiddelen - speelt zich hoofdzakelijk aan de spoelbak af. Hierbij stellen keukengebruikers volgens internetportaal homesolute.com prijs op een sproeikop om groente voor te wassen - idealiter een zwenkbare sproeikop met handkraan, zoals men die in professionele keukens aantreft. "Wie er een heeft, zal hem onmisbaar vinden", schrijft Otl Aicher al in 1982 in De keuken om te koken, tot nu toe een van de standaardwerken voor keukenplanners. Erg belangrijk daarbij, aldus Aicher, is dat de kracht van de waterstraal daarbij geregeld kan worden - al naargelang of je aardappelen wast of bladsla. Een permanent harde straal zou de sla beschadigen, met een permanent zachte straal krijg je de aardappelen niet schoon genoeg. Nog een belangrijk punt voor de werkzaamheden bij het spoelen, wassen en voorbereiden is de indeling van de gootsteen. Idealiter is deze in tweeën gedeeld, waarbij een van de bakken zo vlak mogelijk is en als afdruipgedeelte dient.

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png Nieuw: de gratis Wonenonline.nl woonstijlen styleguide. 27 pagina's woonstijlen, eigenschappen en handige shoptips zodat jij jouw favoriete woonstijl direct kunt toepassen in jouw interieur. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt de Styleguide binnen 15 minuten in je mailbox!

Ga jij voor een subtiele aanpassing of ga je voor een complete metamorfose?


Ja, stuur mij de gratis styleguide

Onze partners