137
Wassymbolen voor de wasmachine uitgelegd: Zo blijft je kleding langer in topvorm
Gepubliceerd: 20-06-2024

Het gebruik van een wasmachine lijkt eenvoudig: je gooit je was erin, voegt wasmiddel toe, stelt de wascyclus in, en klaar. Maar dan zijn er al die wassymbolen die je op je kledinglabels tegenkomt. Wat betekenen al die pictogrammen? In dit artikel nemen we je mee door de meest voorkomende wassymbolen, zodat je kleding langer mooi blijft en je wasresultaten verbeteren.

De basis wassymbolen

basis-wassymbolen.png

Het wastobbe symbool

Het wastobbe symbool, dat eruitziet als een rechthoekige bak met water erin, geeft aan dat een kledingstuk gewassen kan worden in de wasmachine. Dit symbool is vaak voorzien van een getal, zoals 30, 40, 60 of 95 dat de maximale wastemperatuur in graden Celsius aangeeft. Een streep onder de wastobbe betekent dat het een delicate was betreft, waarbij je een mild wasprogramma moet kiezen.

Handwas

Een wastobbe met een hand erin betekent dat het kledingstuk alleen met de hand gewassen mag worden. Gebruik lauw water en een mild wasmiddel om te voorkomen dat de stof beschadigd raakt.

Niet wassen

Een wastobbe met een streep of kruis erdoorheen betekent dat het kledingstuk niet gewassen mag worden in de wasmachine. Breng het naar de stomerij voor een professionele reiniging.

Specifieke wassymbolen

wassymbolen-bleken.png

Bleken

Een driehoekig symbool staat voor bleken. Als de driehoek leeg is, mag je bleekmiddel gebruiken. Een driehoek met diagonale strepen betekent dat je alleen zuurstofbleekmiddel (geen chloorbleekmiddel) mag gebruiken. Een doorgekruiste driehoek betekent dat bleken niet is toegestaan.

drogen-wassymbolen.png

Drogen

Het vierkant met een cirkel erin is het symbool voor de droogtrommel. Net als bij het wastobbe symbool, kunnen hier ook stippen of strepen in staan:

 • Een stip: drogen op lage temperatuur.
 • Twee stippen: drogen op normale temperatuur.
 • Een streep onder het vierkant: delicate droogcyclus.
 • Een kruis door het symbool: niet in de droogtrommel drogen.

Strijken

wassymbolen-strijken.png

Het strijksymbool ziet eruit als een ouderwets strijkijzer. Het aantal stippen binnenin geeft de maximale temperatuur aan:

 • Een stip: strijken op lage temperatuur (maximaal 110°C).
 • Twee stippen: strijken op middelmatige temperatuur (maximaal 150°C).
 • Drie stippen: strijken op hoge temperatuur (maximaal 200°C).
 • Een kruis door het strijkijzer: niet strijken.

Professionele reiniging

Een cirkel geeft aan dat het kledingstuk professioneel gereinigd moet worden. De letters binnenin de cirkel (P, F, of W) geven het type schoonmaakmiddel aan dat gebruikt moet worden. Een doorgekruiste cirkel betekent dat het kledingstuk niet chemisch gereinigd mag worden.

Tips voor een succesvolle wasroutine

 1. Sorteren: Sorteer je was op kleur, materiaal en vervuilingsgraad. Witte was bij elkaar, donkere was apart, en delicate stoffen gescheiden van zwaardere materialen.
 2. Lees de labels: Controleer altijd de wassymbolen op het label voordat je een nieuw kledingstuk wast.
 3. Gebruik het juiste wasmiddel: Kies een wasmiddel dat past bij het type was en de wasmachine die je gebruikt.
 4. Was op de juiste temperatuur: Volg de temperatuuradvies op het label om krimp en verkleuring te voorkomen.
 5. Overlaad de wasmachine niet: Een overvolle wasmachine zorgt voor minder goede wasresultaten en kan je machine beschadigen.

Veelgestelde vragen

Hoe weet ik welke wasprogramma's mijn wasmachine heeft?

De handleiding van je wasmachine geeft gedetailleerde informatie over de verschillende wasprogramma's en wat ze betekenen. Als je de handleiding niet meer hebt, kun je deze vaak online vinden door het modelnummer van je wasmachine te zoeken.

Wat moet ik doen als ik een wassymbool niet begrijp?

Als je een wassymbool niet begrijpt, kun je altijd online een zoekopdracht uitvoeren of de website van de fabrikant raadplegen voor meer informatie. Er zijn ook handige apps beschikbaar die je kunnen helpen bij het identificeren van wassymbolen.

Kan ik kledingstukken zonder label gewoon in de wasmachine gooien?

Het is riskant om kledingstukken zonder label zomaar in de wasmachine te gooien. Probeer de stof te identificeren en behandel het zoals een vergelijkbaar kledingstuk met een label. In geval van twijfel, was met de hand of breng het naar een professionele reiniger.

Hoe kan ik ervoor zorgen dat mijn kleding niet krimpt in de was?

Kleding krimpt meestal door te heet wassen of drogen. Volg altijd de temperatuuradvies op het label en vermijd het drogen van kleding in de droogtrommel tenzij het symbool aangeeft dat dit veilig is. Gebruik een wasprogramma voor delicate stoffen indien mogelijk.

Met deze tips en kennis over wassymbolen kun je vol vertrouwen je was doen en ervoor zorgen dat je kleding langer meegaat. Veel succes met je volgende wasbeurt!

Lees ook: Alles wat je moet weten over het reinigen van je wasmachine

Wonenonline

GRATIS SCHOONMAAKGUIDE

gratis-schoonmaakguide1.jpg

Heb jij je ooit afgevraagd hoe je huis moeiteloos schoon en stralend kunt houden? Onze schoonmaakguide van maar liefst 84 pagina's onthult alle geheimen die je nodig hebt. Van praktische tips en handige hacks tot gedetailleerde stappenplannen, je vindt hier werkelijk alles wat je wilt weten over schoonmaken.

Wil jij deze must-have gids ontvangen? Vul het onderstaande formulier in en binnen 15 minuten heb je de schoonmaakguide in je mailbox.

Ja, stuur mij de gratis schoonmaakguide