1191
Stofzuiger mét of zonder zak: wat is beter?
Gepubliceerd: 09-05-2022

Je stofzuiger doet het al een tijdje niet zoals hij het zou moeten doen. Minder zuigkracht, wieltjes die haperen of een stofzak die niet meer goed aansluit op de zuigslang. Op dat moment weet je dat het tijd is voor een nieuwe stofzuiger. Even rondzoeken en je hebt een goede nieuwe stofzuiger gevonden. Althans, dat denken veel mensen. Want zo simpel is het niet meer.

Inmiddels heb je de keuze uit veel verschillende soorten stofzuigers. Het is al een tijdje niet meer alleen de traditionele sledestofzuiger met snoer. Zo kun je kiezen voor een traditionele stofzuiger zonder zak, een steelstofzuiger of om het jezelf helemaal gemakkelijk te maken: een robotstofzuiger. In dit artikel zetten we de voordelen van een traditionele stofzuiger mét zak af tegen de voordelen van een traditionele zakloze stofzuiger. Op deze manier kun jij bij je keuze voor een nieuwe stofzuiger een betere afweging maken voor de stofzuiger die het beste past bij jouw wensen en huishouden.

Voordelen stofzuiger zonder zak

Een stofzuiger zonder zak zie je inmiddels in veel huishoudens terug. Vooral de jongere generatie woningbezitters vindt het maar wat fijn om een zakloze stofzuiger in huis te hebben. En ook de mensen die tot nu toe altijd verknocht waren aan een stofzuiger mét zak raken steeds meer overtuigd. Dat is niet zonder reden.

Zo hoef je na aanschaf van een zakloze stofzuiger nooit meer nieuwe stofzakken te kopen. Dit kan je op jaarbasis tot enkele tientallen euro’s opleveren. Een zakloze stofzuiger heeft namelijk een stofbakje dat je nooit hoeft te vervangen. Wanneer het bakje vol stof zit, kiep je deze simpelweg om in de prullenbak en kun je daarna weer verder met stofzuigen.

Dat je nooit meer nieuwe stofzuigerzakken hoeft te kopen scheelt je niet alleen geld, maar je belandt daarnaast ook nooit in een situatie dat je laatste stofzuigerzak vol zit en er verder geen stofzuigerzakken meer in huis zijn. Dat zijn van die extra vervelende momenten, want tijdens het stofzuigen heb je absoluut geen zin om naar de winkel te moeten voor nieuwe zakken. Dat probleem is dus verleden tijd. Qua gebruiksvriendelijkheid zit het dus ook wel goed met een zakloze stofzuiger.

Een derde voordeel is dat je duurzamer bezig bent met een zakloze stofzuiger. Je koopt immers geen verbruiksartikelen meer in de vorm van stofzuigerzakken. Dit scheelt aanzienlijk in het volume afval dat je weggooit.

Voordelen stofzuiger mét zak

Is het na al die voordelen van een stofzuiger zonder zak dan nog wel de moeite waard om de voordelen van een stofzuiger met zak door te nemen? Het korte en duidelijke antwoord daarop is: ja. Want ook een traditionele stofzuiger met zak heeft zo zijn voordelen

Ten eerste zie je dat stofzuigers met zak al veel langer geproduceerd worden. Het voordeel hieraan is dat de zakken vaak dusdanig goed aansluiten op de zuigslang dat er op deze manier een optimale zuigkracht wordt bereikt. Iets wat vaak één van de belangrijkste overwegingen is bij aanschaf van een nieuwe stofzuiger. Omdat zakloze stofzuigers minder lang in ontwikkeling zijn, zie je dat de eerste modellen nogal eens wat inleveren op zuigkracht. Dit komt doordat het stofreservoir niet naadloos aansluit op de zuigslang. En dat is zonde. Bij nieuwere stofzuigers zonder zak is dit probleem gelukkig niet meer aan de orde, maar let hier wel op.

Een tweede voordeel aan een stofzuiger met zak is dat je minder in aanraking komt met stof bij het weggooien van een stofzak. Vanwege het kleine gat ontsnapt er vaak minder stof dan wanneer je een stofbakje van een zakloze stofzuiger moet leegmaken. Voor mensen met een stofallergie is een stofzuiger met zak in bepaalde gevallen dus interessanter.

Conclusie

Wordt het een stofzuiger mét of zonder zak? Wanneer je houdt van gebruiksgemak en wilt letten op de kosten over de gehele looptijd van je stofzuiger, dan zouden we een stofzuiger zonder zak aanraden. Je hebt immers geen extra kosten meer voor stofzuigerzakken én je hebt een stofbakje sneller geleegd dan dat je een stofzuigerzak verwisseld hebt. Heb je een stofallergie? Dan zouden we je een stofzuiger mét zak aanraden, omdat je in zo’n geval minder in aanraking komt met stof tijdens het verwisselen van het stof reservoir.

Wonenonline

GRATIS SCHOONMAAKGUIDE

gratis-schoonmaakguide1.jpg

Nieuw: de gratis Wonenonline.nl schoonmaakguide. 84 pagina's met werkelijk alles wat je wilt weten over schoonmaken. Hebben? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt de Schoonmaakguide binnen 15 minuten in je mailbox!

Ja, stuur mij de gratis schoonmaakguide